vrijdag 28 mei 2010

Hirsch Ballin weigert intrekken verlof

Minister Hirsch Ballin (Justitie) negeert het pleidooi van het Burgercomité tegen Onrecht om het verlof van zware misdadigers tijdens hun gevangenschap af te schaffen.

Volgens de minister zijn de regels rond verlof al voldoende aangescherpt. Dit schrijft Hirsch Ballin in antwoord op de 'brandbrief' die het comité, opgericht door slachtoffers van geweldsmisdrijven, eerder dit jaar aan de minister schreef. Aanleiding vormden verkrachtingen en een moord die recent werden gepleegd door veroordeelde misdadigers tijdens hun verlof (zie beneden). 'Dit is spelen met levens', schreef Joost Eerdmans, die het comité aanvoert. Maar volgens de minister zijn de verlofregels aangescherpt naar aanleiding van de incidenten. Gevangenissen moeten standaard een advies aanvragen bij justitie indien zware criminelen in aanmerking komen voor verlof. Eerdmans noemt de weigering van de minister 'cru, gezien alle commotie'.

Het Burgercomité tegen Onrecht is opgericht door ex-LPF lid Joost Eerdmans. Hoewel het onder de aandacht brengen van belangen van slachtoffers of nabestaanden een loffelijk streven is, zegt of wil het comité soms toch wel domme dingen:
Zo is te lezen op hun website: “Waarom mag de familie van een dader in de rechtszaal vlakbij hun verwante zitten maar moet de familie van slachtoffers en nabestaanden op de tribune zitten? ” dat is pertinent niet waar, er zijn geen speciale regels voor familieleden van de verdachte of van het slachtoffer. Iedere bezoeker zit 'in de zaal'. Er zijn rechtszalen waar niet eens een balkon is, daar zit gewoon een ieder achter de verdachte en zijn raadsman op een 'wie het eerst komt het eerst maalt basis'. Ook zegt het comité: “waarom krijgt een dader in de gevangenis eventuele nieuwe identiteitspapieren aangeboden?” Ook dat is onzin, daders krijgen geen nieuwe identiteitspapieren 'aangeboden'. Het enige identiteitsbewijs dat ze krijgen is als bij vrijlating hun paspoort is verlopen een tijdelijk identiteitsbewijs dat hun in staat stelt de tijd tot de aanvraag van een nieuw paspoort te overbruggen omdat wettelijk gezien elke nederlander een identiteitsbewijs bij zich moet dragen. Als Eerdmans al bedoelt 'een nieuwe identiteit' dat komt in Nederland maar heel sporadisch voor en feitelijk alleen bij kroongetuigen.

Voorts wil het comité een paar onzinnige dingen zoals 'daders verplicht naar foto's van hun slachtoffers laten kijken' Wat een onzin. Daar is geen enkel slachtoffer mee gebaat. Wat wil Eerdmans doen bij misdadigers die dan gewoon hun ogen dichtdoen? Ze met plakband opensperren? Er zijn wellicht ook daders die met plezier naar de foto's van hun slachtoffers kijken: lustmoordenaars bijvoorbeeld. Wellicht dat iemand die veroordeeld is voor kindermisbruik ook graag een setje foto's van zijn slachtoffertjes op zijn cel krijgt om van tijd tot tijd nog eens te bekijken. Op bevel van het Eerdmans comité te vervangen als zij na enige tijd te beduimeld en of aan elkaar geplakt zijn. Misschien zijn er ook wel slachtoffers die het helemaal niet leuk vinden als de dader foto's van hun onder ogen krijgt.

Desalniettemin is het goed dat slachtoffers die zich stuk lopen op justitiële muren hulp krijgen

De 'Brandbrief' noemde de volgende voorbeelden:

  • Rahali K. (41) uit Geleen ontsnapte tijdens een proefverlof en wordt nu verdacht van de moord op José Marie Mullens

  • Een 31-jarige Utrechter verkrachtte begin november 2009 twee vrouwen gedurende zijn verlof. Hij keerde in juni niet terug van zijn proefverlof. Hij zat gevangen voor vrijheidsberoving, verduistering en bedreigingen.

  • Een 34-jarige Enschedeër gijzelde, mishandelde en verkrachtte in april 2009 een vrouw tijdens zijn onbegeleide verlof vanuit de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. De politie was – tegen de afspraken in – niet geïnformeerd over het verlof.

  • Voorts noemde de brief Cevdet Yilmaz en Saban Baran

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook