woensdag 22 januari 2014

Familie Vicica Spong eist schadevergoeding van verdachte

De familie van de op 2 juli 2012 omgekomen hoogzwangere Vivica Spong (31) eist vandaag een bedrag van 80.000 euro van verdachte Mark van D. (42). Dat meldt hun advocaat mr. Sidney Smeets van Spong Advocaten.

Pathologen-anatomen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) konden gisteren niet met zekerheid te zeggen waaraan Vivica precies is overleden.

Justitie is er echter nog steeds van overtuigd dat haar vriend Mark van D. Vivica Spong om het leven heeft gebracht. Het OM verdenkt hem ervan Vivica van de trap te hebben gegooid en haar vervolgens te hebben 'gesmoord', bijvoorbeeld door haar gelaat met zijn handen of kleding af te dekken. Van D. wordt tevens de dood van hun ongeboren zoon Julian (acht maanden) ten laste gelegd.

De advocaat van de familie eist het hoge schadebedrag omdat sprake is van een dubbele moord, aldus mr. Smeets. „Zijn 'alibi' klopt van geen kant. Ik vorder daarom een bedrag van € 79.928,-, waarvan € 50.000 aan immateriële schade."

Vivica Spong werd op 2 juli 2012 in een plas bloed onder aan de trap gevonden. De exacte doodsoorzaak is nog altijd onduidelijk, deskundigen hebben geen precieze moordaanwijzingen gevonden. „Wel is er een verhoogde hoeveelheid thyreoglobuline (=schildkliereiwit) in het bloed gemeten", concludeerden experts. Dit stofje wordt geproduceerd in de schildklier en „kan wijzen op verstikking."

De hamvragen zijn waarom Van D.'s verklaringen niet consistent zijn en bebloede kleding werd verstopt.

Voorts zijn er vragen over zijn gedrag op de computer. Onderzoek wees uit dat zoektermen als 'nek breken doe je zo' en 'how to kill without a trace' (hoe vermoord je iemand zonder een spoor achter te laten) werden ingetoetst. Vandaag zal de officier van justitie de eis bekendmaken en mag advocaat Ausma zijn pleidooi houden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook