donderdag 26 juni 2008

Acht jaar Celstraf voor Richard E.

De rechtbank in Groningen heeft donderdag 26 juni 2008 de 32-jarige Richard E. veroordeeld tot acht jaar celstraf wegens doodslag. De man bekende eind vorig jaar zijn vriendin te hebben gedood en haar lichaam in de tuin te hebben begraven.

De politie trof het lichaam van de 39-jarige Tineke Helfferich in december 2007 aan in de tuin van haar partner aan de Langeleegte in Veendam. De vrouw werd sinds augustus dat jaar vermist. De politie ging naar haar op zoek nadat was gebleken dat E. loog over de vermeende verblijfplaats van zijn vriendin. Na de ontdekking van het stoffelijk overschot bekende hij Helfferich eind juli te hebben gewurgd en begraven.

Volgens de rechtbank was E. door hevige woede verblind toen hij zijn vriendin wurgde. „Hij drukte met zijn handen op haar keel totdat ze niet meer bewoog. Daarmee heeft hij zijn partner en moeder van drie kinderen op grove wijze van het leven beroofd”, aldus de rechter.

Gedragsdeskundigen concludeerden dat de man leed aan een ziekelijke stoornis en gebrekkige ontwikkeling. Zij adviseerden de rechtbank tbs met dwangverpleging op te leggen, om herhaling te voorkomen. Volgens de rechter zijn de deskundigen echter niet eensluidend over welke stoornis E. had op het moment van het misdrijf. Ook is hij niet eerder voor een geweldsdelict veroordeeld. Tbs kan daarom niet worden opgelegd, oordeelde de rechter.

8 jaar is een korte straf voor doodslag én het wegmaken van een lijk.

Zie ook 8 jaar en TBS geeist tegen Richard E
Vonnis en interview Mr. Verhaas, de advocaat (audio)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Red Bull

door Rob Zijlstra, rechtbankverslaggever Groningen

Rechters doen hun best – dat moeten ze - om vonnissen in heldere taal op te schrijven.
Daar is zelfs een landelijk project (en/of verbeteringstraject) voor in het leven geroepen.
Het lukt ze aardig.

Officieren van justitie zijn zo ver nog niet, getuige de dagvaardingen die zij uitbrengen.
Dat doen zij nog altijd op wonderlijke wijze.
Formeel mag ik dagvaardingen niet openbaren, maar de volgende passage wil ik, na een weging der belangen, niemand onthouden.


De officier van justitie heeft Kees (17) gedagvaard. Kees moet later deze week als verdachte verschijnen bij de kinderrechter. Hij heeft zich volgens die officier van justitie - bijna anderhalf jaar geleden - aan het volgende strafbare feit schuldig gemaakt:

Hij (heeft) op of omstreeks 31 maart 2007, te en in de gemeente Groningen, buiten de daarvoor door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen bestemde plaats en/of buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer, een afvalstof en/of een stof en/of een voorwerp, op en/of in de bodem heeft gebracht en/of gestort en/of gehouden en/of achter gelaten en/of anderszins geplaatst, op een wijze die aanleiding kon geven tot hinder en/of nadelige be-invloeding van het milieu, immers heeft hij toen aldaar op de voor het openbaar verkeer openstaande weg, de Rembrandt van Rijnstraat, een (leeggedronken) blikje (Red Bul) op straat gegooid en/of laten vallen.
(r.z.)UPDATE - uitspraak - 26 juni 2008

De kinderpolitierechter heeft de 17-jarige jongen (achter gesloten deuren) hartstikke schuldig bevonden, maar heeft hem geen straf opgelegd. Dit omdat de verbaliserende agent Kees niet in de gelegenheid heeft gesteld het gevallen en/of gegooide blikje op te rapen en omdat de overtreding vijftien maanden geleden geschiedde. De officier van justitie had een geldboete van 40 euro geeist.

Bron

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Aanpakken GeenStijl is symboolpolitiek

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het 'overtrokken' dat Dominique Weesie, de hoofdredacteur van de website Geenstijl, op het politiebureau is ontboden.
Het Meldpunt Discriminatie Internet had aangifte gedaan over uitingen op de website die discriminerend zouden zijn.
"Dit lijkt op symboolpolitiek en dat is een ongelukkig signaal", zegt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning donderdag in het actualiteitenprogramma Nova.

Volgens Bruning is er door justitie gezocht naar een reden om Geenstijl aan te pakken. "Jaarlijks worden er veertien miljoen reacties op de website geplaatst. Dan is het niet raar dat er misschien een paar te ver gaan."
De hoofdredacteur van Geenstijl Dominique Weesie beaamt in Nova dat in 2006 enkele reacties zijn geplaatst die niet door de beugel kunnen. Hij heeft naar eigen zeggen een 'prettig gesprek' met de politie gehad.

"Het lijkt alsof de regering wil zeggen: kijk, wij treden hard op tegen discriminatie", zegt Bruning. "Maar dat een complete website wordt aangepakt om een paar ongelukkige reacties vind ik wat ver gaan."

In een tijd van lik op stuk-beleid, trajectcontroles, identificatieplicht, kentekenregistratie bij betaald parkeren, cameratoezicht en massale fouilleeracties in uitgaanscentra - kortom, in een tijd dat de overheid er alles aan doet om overtredingen van burgers binnen luttele secondes te kunnen opmerken én afstraffen, lijkt het me onwaarschijnlijk dat het Openbaar Ministerie echt wakker ligt van 15 over het hoofd geziene reacties van twee jaar oud.

Het heeft het er eerder schijn van dat justitie-minister Ernst Hirsch Ballin een leuk plankje dossiers heeft laten verzamelen om te gebruiken op een gunstig moment. Begin mei kondigde Hirsch Ballin aan het wettelijk verbod op godslastering te willen verruimen. Daarna werden achtereenvolgens Gregorius Nekschot, weblog HoeiBoei en nu GeenStijl met de politie geconfronteerd.

Goed, dat kan natuurlijk allemaal toeval zijn. Of, in termen die Hirsch Ballin begrijpt, goddelijke voorzienigheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

DNA vooral belangrijk bij veelvoorkomende criminaliteit

Het verzamelen van DNA-materiaal helpt vooral in de strijd tegen veelvoorkomende misdrijven, zoals woninginbraken. Door DNA-sporen uit de woning te vergelijken met celmateriaal van een verdachte, kan justitie sneller een bekentenis afdwingen.

Verdachten van zware misdrijven, waaronder zedendelicten, laten zich minder snel tot een bekentenis verleiden door DNA-onderzoek. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie donderdag aan de Tweede Kamer gemeld, op basis van rapporten van zijn onderzoeksbureau WODC.

Op zich is dat niet verbazingwekkend, bekentenissen bij zware misdrijven hebben natuurlijk grotere gevolgen. Bovendien is inmiddels duidelijk geworden - ook aan de criminelen-  dat DNA niet meer het wonderbewijs is waar het soms wel voor gehouden wordt. Het gebruik (of beter gezegd het negeren) van DNA bewijs in de Puttense moordzaak en de Schiedammer parkmoord hebben natuurlijk ook laten zien dat DNA bewijs erg flexibel is in het gebruik door justitie. Bovendien zal een van inbraak verdachte (die schuldig is) sneller zijn vorige inbraken opbiechten omdat je in de praktijk voor 10 inbraken net zo'n zware straf krijgt als voor 4, dan kun je er maar beter vanaf zijn.

Door verruiming van wetten in 2001 en 2005 kan justitie vaker DNA-materiaal afnemen, zowel van verdachten als van veroordeelde criminelen.

Hierdoor is het aantal profielen in de DNA-databank gestegen tot meer dan 50.000. De databank bevat nu acht keer meer DNA-profielen dan begin 2005.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis twaalf jaar voor 'bijlmoord'

thijs-geerts Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank in Breda twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de verdachte van de zogenoemde 'bijlmoord' in Roosendaal.

Deze 42-jarige Carlos H. uit de Verenigde Staten heeft bekend dat hij op 8 september vorig jaar de 22-jarige student Thuis Geers uit Bergen op Zoom met een bijl op het hoofd heeft geslagen.

Het misdrijf voltrok zich in een wachtruimte op een perron van het NS-station in Roosendaal. De verdachte is overtuigd communist. Hij wilde een anti-imperialistische daad stellen en had aanvankelijk het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te doden.

12 jaar is dan maar erg magertjes voor deze brute en zinloze moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politieagenten vervolgd voor mishandeling

Twee politieagenten uit Middelburg worden door Justitie vervolgd voor het gebruiken van geweld tijdens een scholierendemonstratie op 23 november 2007 in Middelburg.
De rijksrecherche stelde een onderzoek in naar het geweld dat de politie gebruikte. Daarbij gingen ze scholieren met lange wapenstokken te lijf.Het rapport wordt (natuurlijk) niet openbaar gemaakt, maar is voor Justitie voldoende voor vervolging.
Naast de vervolging wordt naar de twee, samen met nog twee andere agenten, een disciplinair onderzoek ingesteld. Ook dat onderzoek is niet openbaar.
De scholieren protesteerden in november tegen de 1040-lesurennorm. Ongeveer vijfhonderd scholieren in Middelburg bezetten een kruispunt en gooiden met volle frisdrankblikjes en rauwe eieren.

Dappere politieman arresteert met gevaar voor eigen leven een klein jongetje dat een ei gooide
Volgens het Openbaar Ministerie is door de politie proportioneel geweld gebruikt door de menigte met de wapenstok uiteen te drijven.

Twee agenten gingen voor justitie echter te ver en sloegen ook weglopende scholieren. Hen wordt mishandeling ten laste gelegd.
(26-6-08)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Partijen willen illegaliteit strafbaar stellen

Het CDA overweegt zich aan te sluiten bij de rechtse oppositiepartijen die illegaliteit strafbaar willen stellen.

De regeringsfractie neigt daartoe uit frustratie over de problemen die het vastzetten van illegalen nu met zich meebrengt.

Het CDA stoort zich aan een schadevergoeding die vorige week is toegewezen aan een illegale Chinees.

De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de buitenlander ten onrechte in vreemdelingenbewaring is genomen, omdat er geen concreet zicht was op uitzetting.

De Chinees krijgt 2100 euro schadevergoeding omdat hij wel dertig dagen heeft vastgezeten.

"Dit is echt fnuikend voor het draagvlak van het asielbeleid", zei CDA-Tweede Kamerlid Wim van de Camp donderdag. Hij noemde het "vrij onthutsend" dat de illegaal wordt vrijgelaten en een schadevergoeding krijgt.

"Door die schadevergoeding krijg ik toch het gevoel dat illegaliteit wordt beloond." Coalitiefractie PvdA is eveneens kritisch over de gang van zaken.

De oppositiepartijen VVD en PVV hebben zich eerder al uitgeproken voor een verbod op illegaliteit. Het kabinet is daarop tegen.

De vrijgesproken man behoort tot de 770 illegale Chinezen die zich dit voorjaar in Ter Apel meldden voor een verblijfsvergunning, na geruchten over een nieuwe pardonregeling.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft 140 van hen vastgezet om te voorkomen dat ze opnieuw in de illegaliteit belanden.

Zo'n dertig Chinezen zijn inmiddels op last van de rechter vrijgelaten uit de vreemdelingenbewaring. Zeker 600 Chinezen die niet werden opgesloten, verdwenen vrijwel direct weer uit zicht.

Albayrak wees de kritische Kamerleden erop dat zij zelf hebben aangedrongen op opsluiting van de groep illegale Chinezen.

De Tweede Kamer wilde dat de staatssecretaris het uiterste zou doen om te voorkomen dat de groep opnieuw in de illegaliteit zou verdwijnen.

"Dat brengt het risico met zich mee dat de vreemdelingenrechter anders oordeelt over de maatregelen."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook