vrijdag 21 november 2008

Verdachte Puttense moordzaak voor de rechter

ronald PVandaag staat Ronald P. uit Delft voor de rechter inzake de Puttense moordzaak.

P. wordt verdacht van verkrachting van en doodslag op Christel Ambrosius, die in 1994 vermoord werd gevonden in Putten. De verdachte woonde destijds in Putten. DNA van de verdachte is gevonden onder de nagels van het slachtoffer. Het gaat om een regiezitting.

Op de regiezitting bleek dat het Openbaar Ministerie Ronald P. aanklaagt voor de moord op Christel Ambrosius. Eerder legde het OM P. verzwaarde doodslag ten laste.

Naast de verzwaarde aanklacht tegen P. vroeg de officier van justitie de rechtbank om P. naar het Pieter Baan Centrum te sturen voor psychisch onderzoek.

P. wilde aanvankelijk niet naar de rechtszaal komen maar de rechter eiste zijn aanwezigheid om uit te kunnen maken of P in het Pieter Baan onderzocht moest worden. Dat lijkt me een vreemd argument. Alsof dat af zou moeten hangen van het psychologisch oordeel van een rechter tijdens een zitting. P. beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht op aanraden van zijn advocaat. Hij wil pas praten als het hele dossier compleet is.

Ook de twee van Putten Herman du Bois en Nico Viets waren in de zaal aanwezig. In het RTL nieuws gaf DuBois commentaar. Hij zij onder andere. "Laat mij maar een half uurtje met hem alleen dan bekent hij alles". Hij zag het feit dat P zich op zijn zwijgrecht beriep eigenlijk als teken van schuld.
Dat valt me toch een beetje tegen van Dubois. Ik kan me zijn boosheid voorstellen maar het is niet Ron P die hen onrechtmatig veroordeeld heeft en juist hij zou moeten weten dat het niet de bedoeling is een bekentenis uit een verdachte te slaan. Ook kan Ron P.'s zwijgen niet als teken van schuld worden gezien. Het is iemand zijn recht en bovendien hebben Dubois en Viets bekend. Hoe moeten we dat dan zien?
Ron P. is onschuldig tot zijn schuld bewezen is. Wat men verder ook over hem moge denken.

De inhoudelijke behandeling is begin volgend jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook