vrijdag 16 januari 2009

2 jaar eis tegen politieagent

Politieman Marcel van E. (48) uit Huizen hoorde vandaag 2 jaar celstraf tegen zich eisen voor de rechtbank in Utrecht.

Volgens de aanklager heeft Van E.,  doelbewust een meisje gedrogeerd. Het inmiddels 19-jarige meisje uit Den Haag logeerde twee jaar geleden bij haar oma in Baarn.

Van E. deed daar klusjes. Van E. heeft volgens de aanklager een glas sinaasappelsap gemengd met een grote hoeveelheid slaappillen. Het meisje moest in een ziekenhuis worden opgenomen. Van E. bleek op diezelfde dag een voorraad van hetzelfde slaapmiddel bij een apotheek te hebben opgehaald. Het meisje vertoonde geen sporen van enig misbruik toen ze bijkwam.

Raar, in de zaak tegen Johan Stellingwerf was minder bewijs en die kreeg 10 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Het sexfeest dat geen sexfeest was

Het geven van een feestje heeft een Nuenens echtpaar behoorlijk opgebroken. Een van de feestgangers, een meisje, kwam enigszins beneveld thuis na een feestje in Nuenen en haar vermoedde drugs.

Feest en drugs staan natuurlijk gelijk aan verkrachting dus hij liet haar zusje het slipje van het meisje onderzoeken en deze kwam met de mededeling dat zuslief sex had gehad.

Ondanks ontkenning door het meisje ging vader naar de politie om aangifte te doen. De voortvarende Oost Brabantse koddebeiers vermoeden een nieuwe affaire Johan Stellingwerf en doen grootscheeps onderzoek. Alle feestgangers worden afgeluisterd. Als dat  na 2 weken niks oplevert behalve smeuige sexverhalen over de incrowd van Nuenen, gaat de politie tot actie over. Het echtpaar dat het natuurlijk wel gedaan 'moet' hebben wordt van bed gelicht. Bij de gratie Gods mogen zij Oma nog bellen om het kind van het echtpaar op te vangen.

Het echtpaar wordt zwaar aan de tand gevoeld. 3 dagen is niet voldoende dus verlengt justitie het voorarrest tot 2 weken. Ook na twee weken is er geen enkel bewijs of ook maar een aanwijzing dat het echtpaar iets strafbaars heeft gedaan en zij worden vrijgelaten. Een excuusje kan er niet af.

De man is inmiddels zijn baan kwijt en de eettent waar de vrouw werkt wordt gemeden door de goegemeente.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlandse touriste verkracht in Nieuw Zeeland | Dader gepakt

Het mes en een doek die in de aanval werden gebruikt
newzealand-rape
Een Nederlandse vrouw Steenbergen en haar vriend uit Moerdijk zijn deze week op een camping in Nieuw-Zeeland slachtoffer geworden van een gewapende overval en verkrachting. De 25 dader maakte een geldbedrag buit en verkrachtte de 22-jarige vrouw voor de ogen van haar 25-jarige vriend.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vandaag de overval op het stel. ''Ze zijn inmiddels goed opgevangen door de plaatselijke instanties'', zei hij.

De Nederlanders sliepen in hun camper op het Five Mountains Holiday Park in Tuatapere toen de overvaller gewapend met een mes binnenkwam.

De politie kon de man -Maakiti Joseph Tipene- later aanhouden toen diens moeder foto's van het mes in de plaatselijke krant herkende. De verdachte is aangeklaagd voor verkrachting. Andere aanklachten zijn nog in voorbereiding.

Keith Anthony McEwen, (l) Christopher Mana Manuel horen de uitspraak aan voor de rechtbank in Whangarei
12-6-2007

Keith Anthony McEwen, left and co-accussed Christopher Mana Manuel stand in the dock of the High Court for sentencing over the rape and other crimes against two Dutch tourists in November 2006, Whangarei, New Zealand, Thursday, July 12, 2007.      Credit: NZPA / Nigel Marple
In 2006 werden ook twee Nederlanders in Nieuw-Zeeland overvallen. Het Nederlandse echtpaar was op huwelijksreis. De daders Keith McEwen en Christopher Manuel droegen reflecterende vesten in een poging op agenten te lijken.

Ze bedreigden de Nederlanders met een pistool, bonden hen vast en verkrachtten de vrouw. Met de bankpasjes van de Nederlanders pinden ze geld.

Pas na twee dagen kwam er destijds een eind aan het drama toen het echtpaar op een verlaten plek werd achtergelaten.

McEwen (30) kreeg preventieve opsluiting voor onbepaalde tijd en Manuel (27) kreeg 9 jaar celstraf.

In de praktijk betekent dat dat McEwen minimaal 10 jaar de gevangenis in gaat vóór hij in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Manuel zal minimaal 6 jaar moeten zitten vóór hij in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Manuel kreeg de lagere straf omdat hij berouw had getoond en niet de hoofddader was. Het was McEwen die de vrouw had verkracht.

Update 9-April 2009
De dader kreeg 10 jaar gevangenisstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Prof. Willem Wagenaar valt de rechtspraak aan

De slapende rechter van W. Wagenaar Willem Wagenaar is emeritus hoogleraar psychologische functieleer en rechtspsychologie. Hij windt zich op over misstanden in de rechtsspraak. Samen met Han Israëls en Peter van Koppen neemt Wagenaar in het het boek De slapende rechter negen rechtszaken onder de loep. Zaken waarin sprake is van een rechterlijke dwaling.

"De rechter is de poortwachter die de kwaliteit van het hele systeem moet bewaken en garanderen. Als de rechter slaapt, faalt het hele systeem", stellen de schrijvers in het boek. Momenteel kan een veroordeling alleen worden herzien als nieuwe feiten boven tafel komen. Wagenaar vindt dat onzin, als de rechter zijn werk niet goed heeft gedaan dan moet een onafhankelijke instantie de zaak opnieuw bekijken.
======
Han Israëls, Peter J. van Koppen en W.A. Wagenaar, De slapende rechter, ISBN: 9789035132283, Uitgeverij Prometheus

Hier een voorproefje van het boek. Dit fragment gaat over de zaak Theo Tetteroo die beschuldigd wordt van verkrachting van zijn dochter (die echter nog maagd bleek). Tetteroo heeft zijn straf uitgezeten maar zit nu letterlijk gevangen in TBS omdat hij nog steeds ontkend

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook