zaterdag 31 oktober 1987

Studente verdwenen-vermoord

De Fysiotherapie studente Jose Burbank (20) uit Eibergen is zoek. Zij werd vanmorgen rond kwart over negen voor het laatst gezien bij de bushalte aan de Haakbergseweg, nabij Garage Grooters, waarze een lift kreeg. Zij was op weg naar Enschede waar ze een baantje heeft bij de lunchroom van V&D.
Update 2 november 1987
De politie is een grote opsporingsactie begonnen

Update 12 november 1987

Aan de hand van meer dan 300 tips over de liftauto is B.J.T (30) uit Eijbergen in zijn woning aangehouden. Hij was de 16e van de 600 Citroen GS/GSA bezitters in Overijssel die werd verhoord.

Update 14 november 1987.
De man ontkent nog steeds. Hij blijkt veroordeeld te zijn voor zedendelicten en blijkt op proefverlof uit de TBS kliniek.

Update 15 november
De verdachte heeft bekend Jose een lift gegeven te hebben, haar meegneomen te hebben naar Haaksbergen. Hij heeft haar in de auto verkracht en vervolgens vermoord. Het lichaam begroef hij aan de Weerninksweg in Haaksbergen bij Camping Stiet'n Boer.

T. blijkt al drie keer eerder met justitie in aanraking te zijn geweest in verband met ernstige zedendelicten. Het Pieter Baan Centrum in Utrecht waarschuwde in januari 1981 dat gevreesd moest worden voor herhaling. De rechtbank in Almelo veroordeelde de toen 23-jarige T. tot negen maanden cel en onvoorwaardelijke tbr. T. had op een zandpad bij Weerselo een jonge vrouw van de fiets gerukt, haar de hals dichtgedrukt en geprobeerd haar in zijn auto te verkrachten. Doordat de vrouw zich krachtig verweerde en haar belager ervan wist te overtuigen dat ze zwanger was, had T. haar laten gaan. 'Deze man mag voorlopig niet in de maatschappij terugkeren, ook niet door middel van proefverlof,' zei de Officier van justitie destijds tijdens de zitting in Almelo.

In 1978 was T. door de rechtbank in Almelo, wegens verkrachting, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

In januari 1986 stond hij opnieuw voor de rechtbank vanwege een zedendelict, maar toen werd hij vrijgesproken 'wegens gebrek aan bewijs.' T. was inmiddels naar Eibergen verhuisd, waar de buurt van de hoed en de rand wist en zich uit angst voor herhaling - vergeefs - verzette tegen de komst van de man met proefverlof.

Echter al in 1971 wordt T., dan 13 jaar oud, voorwaardelijk ter beschikking gesteld. Hij had een vrouw zo hard de keel dichtgedrukt dat ze bewusteloos raakte, waarna hij haar geld ontfutselde.

De zitting in de zaak van Jose staat geplanned op vrijdag 15 april 1987 in Zutphen.

Update 15 april 1988
Tijdens de zitting bleek dat zowel de vrouw van T alswel zijn moeder argwaan kregen, toen het nieuws over Jose wereldkundig werd.
De officier van justitie eist 15 jaar en TBR tegen T die in rapporten herhaaldelijk 'onbehandelbaar' wordt genoemd.

Update 29 april 1988
T wordt veroordeeld tot 12 jaar en TBR

Update augustus 1988
In hoger beroep blijft het vonnis staan.

Update 9 juli 2006
De Oldenkotte kliniek is van plan het straatverbod voor TBS-ers in Eibergen op te heffen.
Eibergen geldt al bijna twintig jaar als verboden terrein voor de patiënten. De regel is ingesteld na de moord op de José Burbank door Bennie T. een plaatsgenoot uit de nabijgelegen tbs-kliniek. In mei 2004 werd de verhouding tussen bewoners en kliniek andermaal ondermijnd, toen Michael Sterling (37) een ontsnapte tbs-patiënt het meisje Wei-Wei (13) uit Eibergen ontvoerde en verkrachtte. Algemeen directeur P. Zijlstra van Oldenkotte zegt het ‘belachelijk’ te vinden dat er in Nederland een plek is waar tbs-patiënten niet mogen komen.

Update 8 december 2012
T. (54) mag uit de longstay en "mag werken aan zijn terugkeer in de maatschappij"

Update 24 januari 2012
T. mag op onbegeleid proefverlof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook