dinsdag 11 november 2008

Studente vermoord

suzanne martens Suzanne Martens (25), die afgelopen zaterdag 8 november dood in haar huis aan de Goeman Borgesiuslaan 311 in Groningen werd gevonden, is door een misdrijf om het leven gekomen. Sectie heeft dit uitgewezen.

Buren van de studente belden zaterdag de politie, omdat ze de haar al enkele dagen niet hadden gezien. In de woning trof de politie het stoffelijk overschot van de vrouw aan. Hoe lang ze toen al dood was, is niet duidelijk.
Suzanne Martens studeerde Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen en zat in een rolstoel. Ze had weinig contact met haar flatgenoten. Haar medestudenten zijn in bijeenkomsten geïnformeerd. Hen is psychologische hulp aangeboden.
Omdat buurtgenoten Suzanne niet persoonlijk kenden, roept de politie vrienden van Suzanne op contact op te nemen. Suzanen stond ook wel bekend als 'Jacky Morrisson' en kleedde zich gothic.

Suzanne Martens is afkomstig uit Eindhoven en wordt zaterdag in Woensel begraven. Ze studeerde sinds februari in Groningen. Martens deed daarvoor vrijwilligerswerk in Griekenland.

Update 12 November 2009 Dirk Z. (20) is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de Groningse Suzanne Martens is een bekende van de politie. Dirk Z. is een buurman van Suzanne en heeft zich eerder schuldig gemaakt aan lichte vergrijpen. De man, die recentelijk door zijn vriendin is verlaten, zou een drugsprobleem hebben.

De verdachte werkt volgens de politie mee aan het verhoor. Over wat zich precies in de woning van Suzanne aan de Goeman Borgesiuslaan heeft afgespeeld en hoe de vrouw in haar woning om het leven is gekomen, geeft de politie nog geen informatie. Roof lijkt geen optie omdat er voor zover bekend geen spullen zijn verdwenen. Sporen van inbraak zijn evenmin aangetroffen. Een zedendelict sluit de politie niet uit.

De verdachte is in Delfzijl aangehouden door de politie. Hij was daar aan het werk. Z. monteert hekwerken. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen. Die beslist of de rechercheurs voldoende bewijs hebben verzameld om Z. langer in voorlopige hechtenis te houden.

handdruk_suzane martens.pgUpdate 27 november 2008 De Groninger Dirk Z. die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de 25-jarige studente Suzanne Martens, blijft 90 dagen langer in voorarrest. Dit heeft de raadkamer van Groningen donderdag bepaald.

Update 24 feb 2009 Vandaag maakte de officier van justitie op een persconferentie bekend dat Suzanne Mertens in totaal negentien steekwonden in haar gezicht, borst en keel had.

In en rond de woning werd bloed gevonden van zowel het slachtoffer als de 20-jarige verdachte die vastzit voor de moord. Ook in de woning van de verdachte man, die naast Martens woonde, is van beiden bloed aangetroffen. In het bloed zijn voetstappen van de verdachte gevonden. Ook een mes en een schaar die gebruikt zouden zijn bij de moord, vertoonden bloedsporen van de verdachte.

Update 4 juni 2009 Er is 20 jaar geëist tegen Dirk Z.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

10 jaar cel voor overval met dodelijke afloop

Orville K. (24) is door het gerechtshof in Amsterdam  veroordeeld tot tien jaar cel voor de overval op en het doden van Erkan Yildiz (29), de eigenaar van avondwinkel La Nuit, in Amsterdam-Noord. Het vonnis is conform de eis van justitie en gelijk aan de straf die Orville in december 2007 kreeg van de rechtbank.

Het hof acht bewezen dat K. op 8 februari vorig jaar samen met zijn kompaan Gino P. de avondwinkel overviel en probeerde de kostbare ketting van Yildiz af te pakken. Daarbij ontstond een worsteling, waarbij het pistool van een van de overvallers afging en het slachtoffer dodelijk werd geraakt.

Volgens het hof is K. schuldig aan het medeplegen van doodslag en diefstal met geweld. K. ging in hoger beroep omdat hij ontkent dat hij op de bewuste avond in de winkel is geweest. Zijn advocaat pleitte dan ook voor vrijspraak. Hij denkt dat hij erbij is gelapt omdat P. familieleden wil beschermen. Volgens K. is niet hij maar een andere persoon de winkel binnengegaan.

P. heeft bekend. Ook hij kreeg door de rechtbank in Amsterdam een celstraf van tien jaar opgelegd. De verklaring van K. ging er bij het hof niet in. Volgens de raadsheer is er voldoende bewijs dat hij betrokken was bij de fatale overval. Hij had bovendien een geladen pistool bij zich en had kunnen weten dat, toen hij de winkel binnen ging, het slachtoffer zich zou verdedigen, redeneerde het hof. Daarbij zou het wapen kunnen afgaan. “Dergelijke niets ontziende handelingen, ingegeven door financieel gewin, acht het hof weerzinwekkend.” Volgens het hof is niet alleen “onbeschrijfelijk leed” aangedaan aan de nabestaanden, maar heeft het incident ook gevolgen voor de gevoelens van onveiligheid in de samenleving, vooral bij kleine ondernemers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man met jeugd TBS vrij door ‘menselijke fout’

Een 22-jarige man met jeugd-tbs is volgens minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie  per ongeluk vrijgelaten  door ‘een menselijke fout’. De vrijlating is niet het gevolg van gebreken in de procedures bij de politie.

Dat heeft de minister  gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij constateerde tegelijkertijd dat ‘een minieme fout veel te grote consequenties heeft gehad’. Hij noemde het een ‘ergerlijke zaak’. ‘Het is ellendig maar wel de realiteit.’

De man werd na een verhoor door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, omdat een formulier verkeerd was ingevuld. Eén kruisje stond niet op de juiste plek en dat leidde tot vrijlating. Het formulier gaf namelijk niet aan dat de man moest worden teruggebracht naar een jeugdgevangenis. 

De desbetreffende man was veroordeeld tot jeugd-tbs en had geweigerd zich na een oproep te melden in de jeugdgevangenis. Hij werd vervolgens eind oktober aangehouden na de diefstal van een scooter. Daarvoor werd ook een 32-jarige vriend van hem opgepakt. Die bedreigde voor zijn arrestatie een agent met een vuurwapen en boeide hem met zijn eigen handboeien. Na een korte klopjacht kon de 32-jarige verdachte alsnog worden gearresteerd.

De jeugd-tbs'er werd na zijn aanhouding voorgeleid aan de rechter-commissaris. Na dat verhoor werd hij niet teruggebracht naar de gevangenis maar op vrije voeten gesteld.

 

Ach, het is vandaag de dag der zotten, deze verklaring van Ballin past daar goed bij

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

5 jaar cel en TBS voor poging tot moord op ex-man

Margrietha G. (37) is vandaag (11-11-2008)door rechtbank in Zwolle veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor poging tot moord op haar ex-man. De rechtbank sprak haar vrij van poging tot moord op de 12-jarige zoon van het stel.

De vrouw schoot op 27 maart 2008 in Deventer zes keer van nabij op haar ex, die net bezig was de zoon van school te halen. De man raakte toen zwaargewond.

De rechtbank acht niet bewezen dat ze wist of kon zien dat het zoontje naast het slachtoffer in de auto zat, zoals de officier van justitie beweerde. De uitspraak is desondanks conform de eis van de officier.

De vrijspraak van de poging tot moord op haar zoon is eigenlijk meer symbolisch omdat het in de straf niets heeft uitgemaakt: Er was 5 jaar geeist voor de dubbele poging tot moord en dat word nu 5 jaar voor één poging.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Joran is geen vriend van mij

In de Pers een aardig artikel over Peter de Vries en zijn recente uitzending. Peter worden een paar vragen gesteld omtrent vrouwenhandel omdat ook Cor van Hout beschuldigd is van vrouwenhandel.

Peter R., wat vindt u van vrouwenhandel?

Iedereen is er tegen. Het lijkt me niet iets waar je voor kunt zijn.

Het OM heeft sterke aanwijzingen dat er bij de Alkmaarse prostitutieramen die voorheen in het bezit waren van uw geliquideerde vriend Cor van Hout sprake is van vrouwenhandel.

Dat is helemaal niet zeker. Dat zou je aan hem moeten vragen.

Dat kan niet meer. Maar waren Van Houts banden met het criminele circuit lastig in uw vriendschap?

Het feit dat ik met hem bevriend was, betekent niet dat ik alles wat hij deed goedkeur. Ik keurde ook de ontvoering van Freddy Heineken af en het feit dat Cor veel dronk.

Sprak u hem er wel eens op aan?

Ik ga niet iedereen de maat nemen. Soms zijn mensen juist interessant door de dingen die ze doen. Ik raakte met hem bevriend toen ik werkte aan het boek over hem. Het was geen vriendschap waarin alles werd besproken.

U neemt Joran van der Sloot wel de maat.

Joran is geen vriend van mij.

Dat laatste lijkt me een veelzeggend antwoord. Klaarblijkelijk is een en dezelfde verdenking het wel waard om breeduitgemeten op TV te komen als je géén vriend vam Peter bent en niet als je wél een vriend van Peter bent. Klaarblijkelijk is vrouwenhandel minder erg als je een vriend van Peter bent.

Op 10 november was de advocaat Gerda van Dijk, die strijdt tegen vrouwenhandel, in Goedemorgen Nederland dat in de 63 panden te Alkmaar minstens de helft het slachtoffer is van vrouwenhandel. Bovendien stelt zij (naar aanleiding van de uitzending van Peter) dat wat Joran betrof in geen enkel opzicht was gebleken hier van doen te hebben met professionele vrouwenhandel van de georganiseerde misdaad.

Joran is geen vriend van mij' - dinsdag 11 november 2008 - DePers.nl

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM weer eens in de fout: Telefoongesprekken niet vernietigd

Het Openbaar Ministerie heeft in een rechtszaak over grootschalige hypotheekfraude in Rotterdam honderden vertrouwelijke gesprekken tussen vier verdachten en hun advocaten niet vernietigd. Een voormalige officier van justitie zei maandag voor de rechtbank in Amsterdam dat bepaalde gesprekken juist opzettelijk in het dossier zijn gestopt.

Bovendien liet ze weten dat ze het onderzoeksteam opdracht had gegeven alle conversaties uit te werken. De advocaten spraken er schande van dat deze officier, die maandag op zitting als getuige werd gehoord, ‘zich boven de wet had gesteld’. Zij vroegen de rechtbank het proces tegen de vier mannen te stoppen. ‘We hebben weet van 199 gesprekken en dat is waarschijnlijk het topje van de ijsberg’, aldus raadsman Ed Manders.

Eerdere zaken, waaronder die tegen de Hells Angels, liepen stuk omdat het OM zich niet aan de regels heeft gehouden. De rechtbank doet maandag 17 november uitspraak over de niet-ontvankelijkheid van justitie.

De officier vertelde de rechters dat het ondoenlijk was alle gesprekken te wissen. De verdachten zouden namelijk veelvuldig met advocaten, notarissen en andere geheimhouders hebben gebeld. Verder gaf ze toe niet altijd te hebben gecontroleerd of telefoontjes die hadden moeten worden gewist, ook echt waren vernietigd. Het OM verklaarde wel zeker te weten dat de vertrouwelijke informatie geen sturing heeft gegeven aan het onderzoek. De raadslieden betwisten dat. Volgens hen is voor de verdediging informatie achtergehouden.

Bovendien hebben justitie, politie, gemeente en partijen als de Belastingdienst afgesproken dat zij gezamenlijk malafide huiseigenaren aanpakken. Dit zogeheten Alijda-project speelt in deze zaak. ‘Onderling wisselen de partijen gegevens uit en dat kan niet bij een scheiding der machten’, verduidelijkt Manders.

Twee verdachten, de vastgoedbroers Franklin en Fred Lugo, vechten op allerlei manieren deze Alijda-aanpak aan. Zij stellen dat zij onterecht op de lijst van huisjesmelkers staan. Daarom eisen zij in een zaak tegen de gemeente een schadevergoeding van 100 miljoen euro.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook