vrijdag 20 juni 2008

Verdachte steelt toga van Rechter

Toga_Rechter Een 49-jarige inwoner van Sliedrecht wilde klaar-blijkelijk een aandenken aan zijn bezoek aan de politierechter vrijdagochtend. Bij het verlaten van het gerechtsgebouw zagen twee medewerkers dat er een stukje toga onder zijn jas vandaan kwam.

Voordat de man het gebouw verliet, had hij waarschijnlijk eerst nog een ruitje ingetikt van een beveiligingskastje waardoor hij door het alarm kon lopen. Toen de man eenmaal werd aangehouden bleek hij een toga onder zijn jas te hebben en naar alcohol te ruiken. Ook sprak hij onsamenhangend. De toga had hij uit de kamer van een rechter ontvreemd. De man is ingesloten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM niet ontvankelijk in zaak Cor van Hout

Het Openbaar Ministerie heeft geen recht om de  Maruf 'Paja' Mrzic (52)en Nico Visser (43) te vervolgen voor de mislukte moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2000. De rechtbank in Haarlem bepaalde vandaag dat het OM niet ontvankelijk is in deze zaak. Officier van justitie Saskia de Vries had acht jaar gevangenisstraf geëist tegen beide verdachten.

In 2001 zag justitie af van verdere vervolging van de twee mannen. In februari vorig jaar begon een nieuw onderzoek, omdat er volgens justitie nieuwe feiten aan het licht waren gekomen. Volgens de rechtbank is hier echter geen sprake van.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM niet ontvankelijk in zaak tegen verdachten moordaanslag op Cor van Hout

corvanhout-vermoordDe rechtbank in Haarlem bepaalde vandaag dat het OM niet ontvankelijk is in de vervolging van de Maruf M.(52) en Nico V.(43) voor de mislukte moordaanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2000.
Officier van justitie Saskia de Vries had acht jaar gevangenisstraf geëist tegen beide verdachten.

In 2001 zag justitie af van verdere vervolging van de twee mannen. In februari vorig jaar begon een nieuw onderzoek, omdat er volgens justitie nieuwe feiten aan het licht waren gekomen. Volgens de rechtbank is hier echter geen sprake van.

De Amsterdamse crimineel Van Hout werd in de nacht van 20 op 21 december 2000 in Amstelveen van grote afstand met een geweer beschoten. Hij bleef ongedeerd totdat hij op 24 januari 2003 alsnog werd doodgeschoten.

De rechtbank maakte korte metten met de getuigenverklaring van kroongetuige Edgar van L. en bestempelde deze als ongeloofwaardig.

Van L. had verteld dat John Mieremet opdrachtgever was van de mislukte moordaanslag en dat V. de schutter was.

Volgens de rechters is het opvallend dat de kroongetuige zich zo weinig details kan herinneren van de gesprekken die hij in 2003 en 2004 met Mieremet over de aanslag zou hebben gevoerd.

Mieremet werd zelf in november 2005 uit de weg geruimd.

Ook andere zaken die het OM had aangevoerd als bewijs, leveren volgens de rechtbank geen feiten op die nieuw licht op de zaak werpen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wilders vreest arrestatiebevel Jordanië

PVV-leider Geert Wilders vreest dat Jordanië binnenkort een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt vanwege zijn film Fitna.

Dat zou betekenen dat hij het risico loopt uitgeleverd te worden als hij zich naar het buitenland begeeft. Wilders bevestigt een bericht in de Volkskrant hierover.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is op de hoogte en neemt de zaak zeer serieus, aldus Wilders.

Tegen Wilders is in Jordanië een klacht ingediend door een groep die zich The Messenger of Allah Unites Us noemt. Deze beschuldigt het Nederlandse Tweede Kamerlid van racisme en het aanzetten tot haat tegen de islam en moslims.

De klacht werd maandag door de rechtbank in de Jordaanse hoofdstad Amman ontvankelijk verklaard.

Wilders verwacht dat de rechtbank snel overgaat tot een dagvaarding en een internationaal arrestatiebevel. "Het ontvankelijk verklaren van de klacht ging ook heel snel."

Mocht dat gebeuren, dan kan Jordanië via Interpol een verzoek tot opsporing en aanhouding van Wilders doen. Dat heeft geen gevolgen zolang hij in Nederland blijft, aldus het Kamerlid.

Maar in het buitenland loopt hij dan een risico. Ook landen die geen uitleveringsverdrag met Jordanië zouden hem dan kunnen uitleveren, bijvoorbeeld met het oog op handelsbelangen.

Wilders ervaart de stuatie als een ernstige belemmering van zijn bewegingsvrijheid. Hij is wel erg te spreken over de steun die hij krijgt van Verhagen, met wie hij al diverse keren contact heeft gehad over de zaak.

De woordvoerder van Verhagen zegt dat de minister "de zaak zeer nauwkeurig volgt omdat ze implicaties kan hebben voor de vrijheid van meningsuiting in Nederland".

De woordvoerder wijst erop dat de rechtbank in Amman nog geen uitspraak heeft gedaan en dat Nederland niet kan treden in de rechtsgang in Jordanië.

VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen heeft schriftelijke vragen gesteld. Hij wil weten of Verhagen bereid is de Jordaanse regering duidelijk te maken dat een internationaal arrestatiebevel tegen Wilders opgevat zal worden als een "onvriendelijke daad.''

De woordvoerder van Verhagen heeft natuurlijk geen gelijk met te zeggen dat Nederland niet kan treden in de rechtsgang in Jordanië: Nederland kan best op dit moment al haar mening geven en die ook uitdrukkelijk bekend maken aan de Jordaanse regering. In andere zaken heeft Nederland geen problemen gehad om uitspraken te doen terwijl doe nog onder de rechter waren.

Het is mooi dat de Nederlandse regering Wilders wil verdedigen, maar zij doet dit niet bij een andere willekurige onderdaan tegen wie een internationaal opsporingsbevel loopt. Sterker nog, als het een Europees uitleveringsbevel betreft, dan wordt dit niet eens meer inhoudelijk getoetst door een Nederlandse rechter, uitlevering volgt administratief zoals Rob Hörchner en Klaas Jan Bolt ondervonden.

Ik vraag mij overigens af hoe Jordanie jurisdictie heeft over iets wat in Nederland is gebeurd. Kan straks Gregorius Nekschot uitgeleverd worden naar Iran? Bovenstaande is natuurlijkvoorlopig maar een grap, maar het zou kunnen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bijenkorfmoeder voorlopig nog vast

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag bepaald dat Jane van T. (24) voorlopig nog blijft vastzitten.

Jane gooide op 22 oktober haar dochtertje Jelysa (1,5) in warenhuis De Bijenkorf in Amsterdam vanaf de vierde verdieping naar beneden. Zij sprong er vervolgens zelf achteraan, maar overleefde. Haar kind overleed ter plekke.

Van T.'s advocaat vroeg de rechtbank vrijdag tijdens een pro-formazitting de voorlopige hechtenis van de vrouw te schorsen. De rechtbank toonde begrip voor de moeilijke situatie waarin Van T. zich bevindt, maar wees het verzoek af.

De rechtbank behandelde in april al de afschuwelijke feiten in de zaak. Het proces werd toen opgeschort om Van T. nader te kunnen laten onderzoeken door twee gedragsdeskundigen, op verzoek van advocaat Sander Janssen.

Eerder persoonlijkheidsonderzoek heeft uitgewezen dat Van T. aan een ernstige stoornis lijdt. Deze stoornis lag ten grondslag aan de psychose waarin Van T. verkeerde ten tijde van het drama in de Bijenkorf.

De onderzoekers hebben geadviseerd de vrouw langdurig te behandelen in een tbs-kliniek. Het contraonderzoek is naar verwachting na de zomer gereed. De rechtbank wil het proces op 25 augustus voortzetten.
Update: De vrouw werd veroordeeld tot tbs. Op 2 en 3 september 2010 dient het hoger beroep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook