dinsdag 14 april 2009

Karadzic wil aanklacht van tafel

karadzic_6 Oud-president Radovan Karadzic wil dat de aanklacht van o.a. oorlogsmisdaden en genocide tegen hem wordt ingetrokken. Dat schrijft hij vandaag in een zgn. ‘motion to dismiss’ aan de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal.

Als reden voor dit verzoek noemt Karadzic de vele huiszoekingen die bij de familie van Karadzic in Bosnië worden gedaan om medeverdachte generaal Ratko Mladic op te sporen. Volgens Karadzic hebben deze nachtelijke acties mogelijke getuigen geïntimideerd en ontmoedigd om voor hem te komen getuigen in Den Haag. Hij vindt dat hem daarmee de kans op een eerlijk proces wordt ontnomen.

Op 2 december 2008 vallen om drie uur ’s nachts internationale troepen het huis van zijn vrouw Ljiljana Zelen-Karadzic in Pale binnen. Dat uitgerekend bij haar thuis naar bewijs van Mladic’ schuilplaats wordt gezocht, vindt ze belachelijk:

‘We hadden geen intensief contact met Mladic. Hij heeft heel andere opvattingen, veel extremer. Mijn man had ook ruzie met hem en wilde hem ontslaan. Mladic deed wat hij wilde.’ 

Op 26 maart 2009 werd ook het huis van Ljiljana’s zus binnengevallen en tweeënhalf uur doorzocht. Radovan Karadzic vroeg meermalen om opheldering wie de opdracht gaf voor de huiszoekingen, maar tot nu toe gaven zowel de aanklagers van het Tribunaal noch de Bosnische autoriteit niet thuis. Later ontkenden de aanklagers betrokken te zijn bij de huiszoekingen. Maar op het Bosnische huiszoekingsbevel van Karadzic’ schoonzuster staat dat de huiszoeking werd uitgevoerd in opdracht van een advocaat en een onderzoeker die beiden voor de aanklagers van het Tribunaal werkzaam zijn.

Zijn dochter Sonja Karadzic-Jovicevic heeft geen goed woord over voor de werkwijze van de aanklagers van het Tribunaal: ‘Dit gebeurt nergens anders ter wereld, dit kan alleen in Bosnië.’ Karadzic wil nu dat de verantwoordelijkheid voor de huiszoekingen definitief wordt vastgesteld in een speciale zitting en hij vindt dat hangende deze zitting de aanklacht tegen hem moet worden ingetrokken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Paddo’s blijven verboden

Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat de teelt en verkoop van paddestoelen met hallucinogerende werking verboden blijft. Het verbod was in werking sinds 1 december 2008.

Het proces was aangespannen door de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS). De rechter gaf de VLOS in een kort geding ongelijk. Nu heeft het gerechtshof anders bepaald.

Ondanks het paddoverbod waren er nog volop hallucinerende middelen verkrijgbaar.

Smartshops vonden dat het verbod van minister Klink van Volksgezondheid zijn doel voorbij schoot. De werkzame stoffen die paddo's een hallucinerende werking geven, zitten ook in andere producten, zoals truffels, die wel legaal te krijgen zijn. Daarnaast zijn doe-het-zelf pakketten te koop om zelf thuis paddo's te kweken. Het CDA was daarom ook voor een totaalverbod op alle middelen die een hallucinerende werking hebben

De rechter gaf de VLOS in een kort geding ongelijk. Nu heeft het gerechtshof dat bevestigd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijspraak voor doodslag op vriend

Sandra B. (37) uit Enschede is vandaag door de rechtbank in Almelo vrijgesproken van doodslag op haar 52-jarige vriend.

Twee weken geleden had de officier van justitie vijf jaar cel voor Sandra B. geëist. Op de avond van tweede paasdag vorig jaar zou zij het slachtoffer dusdanig hebben toegetakeld dat hij een hersenvliesbloeding opliep, waaraan hij later die nacht overleed.

De rechtbank achtte niet bewezen dat het slachtoffer het fatale letsel had opgelopen tijdens de ruzie met B. Medische deskundigen verklaarden dat het niet uitgesloten is dat de bloeding al optrad, voordat de man bij de ruzie met B. met zijn hoofd tegen een stoeprand viel.

Dat kan natuurlijk maar het zou wel heel toevallig zijn. De eis van 5 jaar is bovendien bijzonder laag voor doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook