donderdag 19 januari 2012

Neergestoken meisje overleden

De ravage na de steekpartij
Win-Sie Joyce Hau (15) die 14 januari in de Stadhoudersstraat in Arnhem samen met haar vader Chun Nam Hau werd neergestoken is overleden. Zij was gestoken in hals en hart. Haar vader raakte gewond aan zijn gezicht en hand.

De verdachten zijn een jongen -Jinhua K. (14)- uit Capelle aan den IJssel en Wesley C. (17) uit Rotterdam. De laatste wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. De jongste verdachte is al voorgeleid en voor 14 dagen in bewaring geplaatst. Hij werd kort na de steekpartij gearresteerd op aanwijzingen van mensen die hem in een naburige straat hadden gezien waar hij zich in de struiken had verborgen. Er was een waarschuwingsschot voor nodig om hem er uit te krijgen.

De aanleiding voor de steekpartij is niet duidelijk evenals de relatie tussen het meisje en de daders. De 14 jarige heeft verklaard door de 17 jarige aangezet te zijn tot de moord.

Update 24 januari 2011: Vanmorgen is er een meisje 'Polly' (16)  uit Arnhem aangehouden in verband met de steekpartij. Zij heeft volgens de politie ook een 'nog onduidelijke rol gespeeld in het geheel'.
Het meisje was een van de beste vriendinnen van de doodgestoken Joyce Hau. Beide Arnhemse meisjes waren leerlingen van het Lorentz Lyceum in hun woonplaats.

Het gearresteerde meisje is bovendien de vriendin van de jongen van Wesley uit Rotterdam, die eveneens is aangehouden. Ze waren een stelletje, aldus een woordvoerder van de politie. De Wesley kende op zijn beurt weer Jinhua uit Capelle aan den IJssel, die het slachtoffer en haar vader op straat voor hun woning aan de Stadhoudersstraat neerstak.

De politie verdenkt de Rotterdammer ervan dat hij de jongen uit Capelle aan de IJssel heeft aangezet tot de steekpartij. Of het ook de bedoeling was dat hij het slachtoffer om het leven zou brengen, moet nog uit het onderzoek blijken. Politie en justitie willen berichten op sociale media dat de vermoedelijke dader door het stelletje betaald zou zijn voor de klus, niet bevestigen. “We kennen dat verhaal en onderzoeken het”, zegt een woordvoerder van de politie.

Op sociale media als Hyves, Facebook en Twitter wemelt het van de berichten over de steekpartij en de gevolgen daarvan. Zo twitteren medeleerlingen van het Lorentz Lyceum dat het opgepakte meisje de 'kwade genius' achter het voorval zou zijn. Ze zijn geschokt omdat het tweetal juist goed bevriend was. Anderen beweren dat het doodgestoken meisje roddels over haar vriendin zou hebben verspreid en daarvoor is afgestraft.

De politie denkt “de belangrijke spelers” in het drama nu aangehouden te hebben. De drie arrestanten zijn in beperking geplaatst, wat inhoudt dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Maar omdat het om drie minderjarigen gaat, mogen hun ouders wel vrij op bezoek komen. Om te voorkomen dat daardoor informatie rondzingt, zijn politie en justitie terughoudend.

Update 26 januari 2012
De politie onderzoekt de mogelijkheid of een door Win-Sie Joyce Hau op social media geplaatst bericht het motief is geweest voor haar dood. De politie heeft hiervoor bij een aantal kennissen van Win-Sie telefoons in beslag genomen en wachtwworden van social media accounts opgeëist

Volgens De Gelderlander zou het bericht van Joyce Hau over een vriendin in verkeerde aarde zijn gevallen en heeft het meisje dat met de dood moeten bekopen. Ook gaat op social media rond dat de jongen die Winsie neerstak honderd euro zou hebben gekregen van Wesley C, die weer het vriendje was van een van Winsies beste vriendinnen (Polly).

Win-Sie kende haar aanvaller Jinhua -hoewel eveneens chinees-  niet, zij kende ook Wesley, het vriendje van haar 'vriendin' Polly niet.

Update 12 juni 2012: Vandaag wordt de zaak behandeld. Jinhua wordt beschuldigd van moord, Polly en Wesley van aanzetten tot moord. Volgens de advocaat van Wesley werd hij door Polly en haar vader bedreigd: als hij Winsie niet zou vermoorden, dan zou de vader van Polly iemand regelen die hém zou vermoorden. Polly zou tegen Wesley ook gezegd hebben dat haar vader bij de Mafia zat. De rechter wees een verzoek om horen van de ouders van Polly echter af.

Update 20 augustus 2012: er is tegen JinHua K. 1 jaar jeugdgevangenis en 2 jaar jeugd tbs geëist. Dat is de maximale straf die hij kan krijgen.

Update 3 september 2012: JinHue K is conform de eis veroordeeld

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 8 jaar voor Transformanten voor moordpoging

Tegen twee leden (30 en 37 jaar) van de religieuze beweging Orde der Transformanten is vandaag 8 jaar geëist wegens betrokkenheid bij een poging tot moord op de Rotterdamse zakenman Frits Bebelaar. Bebelaar werd op 2 augustus in de wijk Kralingen in zijn woonplaats neergeschoten.

Volgens het OM wijzen veel sporen naar de verdachten en gaat het om een vooropgezet plan. Het is alleen niet duidelijk welke handeling precies door wie is verricht.

De twee mannen ontkennen iets met de aanslag te maken te hebben.


Update 3 februari 2012: Beide verdachten worden vrijgesproken LJN: BV2735.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Derde dode in liquidatezaak Purmerland

In Landsmeer (NH) is donderdag het lichaam van Mohamed Benbouker (34) uit Amsterdam aangetroffen In het Noordhollands Kanaal.

Hij is door een misdrijf om het leven gekomen. Volgens de politie is er een link met de schietpartij in het nabijgelegen dorpje Purmerland vorige maand.

Op een parkeerplaats aan het Burgtpad in Purmerland werden dinsdagavond 20 december 2011 Maup Bouhuys (40) uit Purmerend en een Arjan Kools (42) zonder vaste woon- of verblijfplaats, doodgeschoten.

Het is nog onduidelijk wat de relatie is tussen de schietpartij in Purmerland en het gevonden lichaam in Landsmeer.

Van Mohamed Benbouker werd eerder aangenomen dat hij één van de twee slachtoffers in Purmerland was

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Vier jaar cel en tbs voor moord op dierenarts Soepnel

Erwin S. (28) uit Eindhoven is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn vader dierenarts Niek Soepnel (63) . Het lichaam van de dierenarts werd op 28 januari vorig jaar gevonden in de kruipruimte van zijn huis in de Eindhovense wijk Woensel. De uitspraak is conform de eis.

Erwin S. ontkent dat hij zijn vader om het leven heeft gebracht, maar allerlei sporen en getuigen wijzen in zijn richting. Erwin S. is schizofreen en lijdt aan waanideeën. Hij werd in 2008 veroordeeld voor bedreiging en belediging van zijn vader.

Destijds kreeg hij een verplichte opname van 1 jaar in een psychiatrisch ziekenhuis opgelegd. Deskundigen vinden dat hij nu een langdurige behandeling in een beveiligde kliniek nodig heeft. “Hij heeft geen ziektebesef, laat staan ziekte-inzicht”, zei de rechtbankvoorzitter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook