donderdag 10 juli 2008

Vijftien jaar en tbs voor Carlos H. ivm. bijlmoord

bijlDe rechtbank in Breda heeft donderdag 15 jaar met tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 42-jarige Amerikaan Carlos H., die op 8 september de 22-jarige student Thijs Geerts uit Bergen op Zoom met een bijl doodsloeg. Tegen H. was twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Het misdrijf voltrok zich in een wachtruimte op een perron van het NS-station in Roosendaal. H. is overtuigd communist. Hij wilde een anti-imperialistische daad stellen en had aanvankelijk het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te doden.

Toen dat niet lukte, koos hij een willekeurige jonge man uit, die in zijn ogen 'geschikt zou zijn om in militaire dienst te gaan'. Het werd de 22-jarige student uit Bergen op Zoom, die nietsvermoedend een frietje zat te eten toen hij van achteren werd aangevallen. H. sloeg met een bijl meerdere malen in op het hoofd van zijn slachtoffer.

Volgens de rechtbank doet de door het Openbaar Ministerie geëiste straf onvoldoende recht aan het 'beestachtige, zeer gruwelijke karakter' van de misdaad. De rechtbank kwam daarom tot een hogere celstraf en bepaalde dat de verdachte pas mag beginnen met de tbs-behandeling nadat hij twee derde van die straf heeft uitgezeten.

H. leidt volgens deskundigen aan een psychotische stoornis in de vorm van grootheidswaanzin. Ze achten de kans op herhaling groot.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

11 jaar cel voor doden ongeboren kind

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag 10 juli 2008 V. T. (32) uit Rotterdam veroordeeld tot elf jaar cel voor het doden van een nog ongeboren kind en poging tot moord op zijn vrouw.

De straf is lager dan de veertien jaar cel die het Openbaar Ministerie eerder had geëist. V.T. stak in december 2005 zijn hoogzwangere echtgenote ruim vijftien keer met een mes. Daarbij raakte hij vier keer de baarmoeder. De baby stierf een dag nadat ze via een keizersnede was gehaald. De vrouw raakte zwaargewond maar overleefde de steekpartij.

De rechtbank in Rotterdam legde de man in februari 2007 eveneens een straf van elf jaar cel op. Het hof rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zijn vrouw in haar eigen huis aanviel en buiten op straat verder ging met zijn daad. Wel namen ze het feit dat de verdachte berouw heeft getoond mee in de uitspraak. De vader had niet gewild dat een onschuldig kind omkwam door zijn handelen.

Bij V.T. sloegen de stoppen door nadat zijn vrouw, met wie hij samen een zoon en een dochter heeft, had verteld dat ze van hem wilde scheiden en dat de baby die ze droeg niet van hem was. De Rotterdammer liet eerder weten dat hij zich schaamde en dat niets meer telde toen hij dit hoorde.

De verdachte stelde zich weinig meer van de daad te herinneren. Hij was in een soort shock en besefte pas wat hij had gedaan toen hij bloed en een mes in zijn hand zag. Volgens het hof had de man op meerdere momenten na kunnen denken over de betekenis en gevolgen van zijn daad.

Volgens de Rotterdammer dreef zijn labiele vrouw hem tot wanhoop. Terwijl hij hard werkte als internationaal vrachtwagenchauffeur, verwaarloosde zij hun kinderen. Ze was psychisch zo in de war dat hij bang was dat ze gevaar liepen. Het werd hem te veel.

Als klap op de vuurpijl werd hij geconfronteerd met haar geheime dubbelleven. Hij vertelde dat de andere man in huis kwam zodra hij weg was. Het stak hem dat familie en vrienden wel de situatie en de problemen kenden, maar dat niemand hem inlichtte. Ook praatte ze nooit met hem over problemen, verweet hij haar.

In vergelijking hiermee is het vonnis van de Duitse vrouw die onlangs werd vrijgesproken van het doden van haar kind, vreemd. Deze vrouw nam medicijnen in om een vroeggeboorte op te wekken en legde toen het te vroeg geboren kind, waarvan onduidelijk is of dat toen dood of levend was in de vrieskist. Zij werd vrijgesproken omdat de rechtbank niet met zekerheid kon bepalen of het kind dood geboren was. In deze zaak is het kind levend geboren en toch wordt de man veroordeeld. Dat moge terecht zijn, maar het geeft op zijn minst de verdenking dat vrouwen met meer weg komen dan mannen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politieagente neergeschoten in Amstelveen

imageAfgelopen nacht is in Amstelveen politieagente neergeschoten en vervolgens in het ziekenhuis in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden. Het gaat om hoofdagente Gabriëlle Cevat (28). Het incident gebeurde aan de Piet de Winterlaan. Dit is een afgelegen weg in een rustige woonwijk in Amstelveen.

De politie heeft vanochtend Franklin Falconi (49) als verdachte aangehouden Het gaat om een man die een bekende is van de politie. Verdere gegevens ontbreken nog. Vlak voor de schietpartij vond in Amstelveen volgens de politie "een ander geweldsincident" plaats. Hierbij raakte niemand gewond. De hoofdagente signaleerde vlak daarna een man in een BMW, die bij het eerste incident aanwezig was. Zij gaf dit door aan de meldkamer en ging achter de auto aan.

In de Piet de Winterlaan stopte het voertuig, waarop de vrouw de bestuurder op zijn rijgedrag wilde aanspreken. Ze heeft zich bij hem gelegitimeerd. De verdachte heeft volgens getuigen onmiddellijk geschoten. Hij raakte haar eenmaal in haar bovenlichaam. Vervolgens vluchtte de man de woning van zijn ex binnen, waar zich op dat moment enkel drie tieners bevonden. Zij konden via een raam ontkomen.
Kort daarna kreeg de meldkamer telefoontjes van bewoners van de Piet de Winterlaan dat er schoten waren gehoord. Agenten troffen hier hun ernstig gewonde collega aan. Politiemensen en ambulancepersoneel begonnen ter plaatse direct met reanimatie. Desondanks overleed de vrouw na aankomst in het ziekenhuis toch aan haar verwondingen.

Het komt in Nederland niet vaak voor dat een agent wordt neergeschoten. De meest recente keer was op 30 september 2004. Toen werd Jan Wind, een brigadier van de politie Twente in het centrum van Enschede doodgeschoten toen hij een Duitser wilde fouilleren die met een drugsdeal bezig was. De laatste (en eerste) keer dat een agente werd neergeschoten was op 28 oktober 1997. Het betrof Allegonda Gremmer (28), lid van het Arrestatieteam dat de Almelose Molukker Bennie S. (toen 42) wilde aanhouden, op verzoek van de Twentse politie. In zijn woning in Den Haag werd Allegonda in de hals geschoten; ze overleed ter plekke.
Vandaag is er om 10:00 uur een persconferentie.
Overige agenten die omkwamen bij hun werk:

NaamDatumOmstandigheden
Gino Ruifrok (25)6 augustus 2014Verkeersongeval met zijn dienstmotor nadat hij zich gemeld had om te helpen bij het achtervolgen van een verdachte scooterrijder. Die scooterrijder reed op een gestolen scooter
Jeroen Westerveen (33)22 juni 2012Komt om in Engeland bij een val tijdens een oefening in de bergen
Lucas Kuijten22 september 2011Verkeersongeval met zijn dienstmotor terwijl hij met zwaailicht en sirene op weg was naar een melding
Dick Haveman (48)13 april 2011Doodgeschoten in Baflo door uitgeprocedeerde asielzoeker Alasam S. als hij en een collega afkomen op een melding waarbij het lichaam van Renske Hekman (29) wordt aangetroffen.
Gabriëlle Cevat10 juli 2008Doodgeschoten in Amstelveen door Franklin Falconi als zij hem staande houdt ivm zijn rijgedrag
P.K. van Veen19 juni 2008Overlijdt aan ziekte van Weil, opgelopen tijdens een reddingsactie op het water
H.M.M Waalwijk9 oktober 2007Werd tijdens de nachtdienst op de autosnelweg A17 frontaal aangereden door een spookrijder
L.J. drent (51)7 Oktober 2005Doodgereden op de A50 bij Apeldoorn door een auto die slipte terwijl zij een verkeersongeluk afhandelden.
Henk de Jong (49)24 juni 2005doodgereden op weg naar noodhulpmelding
Jan Wind (47)30 Sept 2004doodgeschoten door Duitse drugsdealer Roedolf B. (45) in Enschede. Agent, Rogier Fledderus, raakt zwaargewond. Roedolf krijgt 18 jaar.
Michiel Prins1 augustus 2003Lid AE, verkeersongeluk, aanrijding met stadsbus
Rene Ekhardt en Arjen Waanders24 juli 2003Leden AT, verkeersongeluk, ook een arrestant kwam om
Erna van Zeggeren (41)20 november 2002Raakte met dienstauto te water bij poging om iemand van de verdrinkingsdood te redden en verdronk
Jolanda Goijarts (34)3 januari 2002aanrijding (ook de bestuurder van de auto die haar aanreed kwam om het leven) op de vluchtstrook van de A2 bij Eindhoven
Tom Kusters14 april 2000geschept door Duitse joyrider Andreas Bisschoff (15)
Allegonda Gremmer (28)28 oktober 1997 doodgeschoten bij de arrestatie van Bennie Sopacua
Iman Klaasen(40)4 december 1992neergeschoten door Errol Kabak (25) in Vinkeveen
Peter Lugten5 augustus 1985neergestoken door junk Ricardo tijdens een worsteling op de Amsterdamse Zeedijk
Wim Schepen(25)2 februari 1985neergeschoten bij een achtervolging na een overval. Ton Kouwenberg raakt gewond
Jaap Honingh6 augustus 1982Doodgeschoten door Alan Reeve bij een overval op een drankwinkel op het Singel. Agent Henk Griffien raakte gewond. Reeve krijgt levenslang.
Arie Kranenburg22 Sept 1977Doodgeschoten tijdens aanhouding van RAF lid Knut Detlef Folkerts op de Croeselaan in Utrecht. Folkerts krijgt 20 jaar, maar wordt in 1978 aan Duitsland 'uitgeleend' voor berechting daar onder voorwaarde dat Duitsland zijn Nederlandse straf uitvoert. Hij krijgt levenslang maar wordt op 13 november 2000 vervroegd in vrijheid gesteld. Op 17 juni 2011 bepaalt de Duitse rechter in hoger beroep in Hamburg dat Folkerts niet alsnog zijn Nederlandse straf hoeft uit te zitten omdat dit 'ondraaglijk hard' zou zijn en 'hij spijt heeft'.
Wietze de Jong (41)6 februari 1974In Beetsterzwaag doodgeschoten door een man (37) die zich tijdens een relationele ruzie een nacht lang verschanste in zijn door achttien politieagenten omsingelde woning. De Jong was destijds hoofdagent van de gemeentepolitie Beetsterzwaag, hij woonde in Olterterp.
S.A. Landman29 April 1974Agent S.A. Landman en een collega worden neergeschoten. Landman overlijdt. Een Franse en een Italiaanse crimineel worden veroordeeld tot een onbekende straf.
A.J. Ax5 juni 1956Hoofdagent A.J. Ax(54) wordt in het politieposthuis in het Zuiderpark in Den Haag met bijlslagen om het leven gebracht. De dader, een scholier (14), nam op zijn vlucht het dienstpistool mee. Hij werd kort na de moord aangehouden.
A van Eck14 november 1952Doodgeschoten door Chris Blanken die met zijn broer door van Eck wordt betrapt bij het inbreken. Blanken werd tot levenslang veroordeeld maar kreeg in 1968 gratie.
Antoon L. van Osch 8 april 1946Doodgestoken in Amsterdam
H.J. Noordermeer (23)14 augustus 1946
Hilbrand Baar (21)2 maart 1945door Duitsers te Varsseveld gefusilleerd
Fake Krist (40), hoofdagent25 oktober 1944geliquideerd door de Haarlemse politieknokploeg. Vormde de inspiratie van het boek "De Aanslag" van Harry Mulisch
Johannes Kippers (44), opperwachtmeester14 april 1944gefusilleerd door de Duitse bezetter op de Waalsdorpervlakte als represaille voor de verzetsmoord op NSB burgemeester G. Bisschop
Jan van der Sloot (33), opperwachtmeester6 november 1944gefusilleerd door de Duitse bezetter
G.J. Kerlen, politiechefseptember 1943Doodgeschoten tijdens de Tweede wereldoorlog door verzetsstrijder Truus van Lier. Represailles volgden en Van Lier werd in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd.
Pieter Kaay (39), opperluitenant2 juli 1943geliquideerd door verzetsstrijders Reina Prinsen Geerligs en Louis Boissevain
Jan Werkman18 januari 1929Doodgeschoten door IJe Wijkstra te Grootegast ter verdediging van diens vriendin Aaltje van der Tuin
Herman Hendrik Hoving18 januari 1929Doodgeschoten door IJe Wijkstra te Grootegast ter verdediging van diens vriendin Aaltje van der Tuin
Aldert Meijer18 januari 1929Doodgeschoten door IJe Wijkstra te Grootegast ter verdediging van diens vriendin Aaltje van der Tuin
Mient van der Molen18 januari 1929Doodgeschoten door IJe Wijkstra te Grootegast ter verdediging van diens vriendin Aaltje van der Tuin
Ferdinand J. Draad19 april 1920neergeschoten door nachtclubeigenaar Van Putten tijdens een ontruiming van diens gokhal aan de Oudezijds Voorburgwal 27 in Amsterdam. Agent F.J. Breuker raakt gewond.
Engelbertus Molenaar5 september 1916doodgestoken door stroper
G.J.J. Horsthuisjanuari 1906vermoord door stroper "Drietjans"
Jozef van Loo Gulpen (50)13 september 1896doodgeschoten door stroper
Adam van Vliet (34)7 of 8 december 1895Vermoord in de buurt van de Trompbrug te Groningen, misdrijf onopgelost
Wachtmeester Gerard Hoekman26 maart 1893Tijdens patrouille vermoord door een beruchte bende criminelen in Oss. Aanvoerder Gijp van Gelder wordt voor de moord veroordeeld tot levenslang. In 1923 kreeg hij gratie. Hij hield altijd vol onschuldig te zijn en wees Antonius Van Berkum (alias 'de Baron') -die wegens medeplichtigheid veroordeeld was tot 15 jaar- aan als de schutter. Van Gelder overleed op 72 jarige leeftijd
Geerard Hoekman (44)26 maart 1893vermoord door bende criminelen onder aanvoering van de voor deze moord veroordeelde Gijp van Gelder in Oss tijdens patrouille.
J. de Liefde Vollenhove18 oktober 1878doodgestoken door stropers
Johannes Jacobus Bastings (55)18 oktober 1878doodgeschoten door stropers
Abraham van den Nagel (43)24 september 1868Per ongeluk doodgeschoten door baron van Santbergen tijdens de jacht, jaloeziekwestie tussen mannen. Volgens de stamboom van de familie zou hij mogelijk door iemand anders zijn doodgeschoten en nam de baron de schuld op zich.Zie ook In memoriam

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe DNA test pleit familie van JonBenet Ramsey definitief vrij

JonBenet RamseyEen recent ontwikkelde 'aanraak DNA' technologie pleit alle familieleden van JonBenet Ramsey  vrij van betrokkenheid bij haar dood, zo verklaren de autoriteiten in Boulder Colorado vandaag.

De familie heeft 12 jaar lang onder een wolk van beschuldigingen geleefd nadat al vroeg in de zaak de politie van Boulder verklaarde dat haar ouders en broer onder een 'paraplu van verdenking' waren, hoewel zij nooit formeel zijn aangeklaagd.

JonBenet werd door haar vader gevonden in de kelder van hun huis, op 26 december 1996. Zij was gewurgd en geslagen. DNA testen uit 1998 toonden aan dat DNA dat onder haar vingernagels en in haar ondergoed was gevonden van een onbekende man was en niet van iemand in de Ramsey familie. Desondanks was de politie niet overtuigd van de onschuld van de Ramsey familie.

In Maart 2008 echter werd de nieuwe techniek toegepast op een lange onderbroek die JonBenet had gedragen en waarvan de politie overtuigd was dat deze was uitgetrokken of vervangen door de moordenaar. Het nieuwe gevonden DNA was een match met de twee erder gevonden monsters, waardoor de politie nu overtuigd is dat dit van de moordenaar moet zijn.

De moeder van JonBenet, Patsy Ramsey is inmiddels overleden en kan het goede nieuws niet meer meemaken.

Reactie van John Ramsey

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook