vrijdag 25 juli 2008

Robert Hörchner vrij in Polen

Robert Hörchner uit Sint-Michielsgestel is na een hechtenis van acht maanden op borgtocht uit zijn Poolse cel vrijgelaten. Hij zat daar sinds 4 oktober vorig jaar vast in voorarrest.

Hörchner was de eerste Nederlander die op basis van een nieuw Europees uitleveringsverdrag werd uitgeleverd aan Polen.

Hörchner werd door de Poolse justitie verdacht van het opzetten van een grote hennepkwekerij in Polen in de jaren 1999 en 2000. De Brabander toonde zich na zijn voorlopige vrijlating op borg verontwaardigd over de gang van zaken. Hij zegt dat er nog steeds 'geen flinter bewijs' tegen hem is gepresenteerd. De Poolse justitie zegt echter over getuigenverklaringen te beschikken die wel wijzen op zijn betrokkenheid bij de hennepkwekerij. De verwachting is dat hij over enkele maanden in Polen zal worden veroordeeld. Hij zal zijn eventuele straf dan in Nederland moeten uitzitten.

Hörchner heeft inmiddels een justititiële geschiedenis die al zo'n vijftien jaar duurt. Die startte met een veroordeling wegens drugssmokkel in 1993 door een Nederlandse rechter. De connectie met Polen was van later datum. Die begon toen hij een op dat moment florerend Gestels confectiebedrijf had, dat hij eind 1999 verplaatste naar Polen.

Op dat moment was een XTC-bende bezig gebruik te maken van zijn inmiddels leegstaande bedrijfshal in Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bijlmoord om gestolen geld

De verdachte van een moord in Gouda heeft bekend. Hij zou het slachtoffer met een bijl hebben vermoord omdat die geld had gestolen van zijn nicht.

Een 50-jarige inwoner van Gouda heeft bekend eeen 46-jarige man zonder vaste woonplaats met een bijl om het leven te hebben gebracht, omdat deze geld zou hebben gestolen van zijn nicht. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het slachtoffer zou op 6 juli bij de verdachte op bezoek zijn geweest. Ze hadden samen alcohol gedronken in de woning aan de Wielewaalstraat. Toen de bezoeker op een matras ging liggen, sloeg de gastheer hem met een bijl op zijn hoofd. Als reden daarvoor zou hij hebben aangevoerd dat het slachtoffer van zijn nicht geld zou hebben gestolen.

Omwonenden alarmeerden die zondagavond de politie. Het slachtoffer werd in een plas bloed gevonden. De verdachte werd ter plaatse aangehouden.

 

Video

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook