vrijdag 6 februari 2009

Gevonden lichaam pannenkoekhuisje is van bekende crimineel

Het lichaam van Yessin Chakor
Een van de lichamen die gistermorgen bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp werd aangetroffen blijkt het stoffelijk overschot te zijn van Boneka Belserang, een zeer bekende crimineel die eerder in beeld was in het onderzoek naar de liquidatie van ex-rechercheur Martin Hoogland.Boneka is de broer van Etous Belserang, de president van de Molukse motorclub Satudara.

Hoogland werd 18 maart 2004 vermoord tijdens zijn verlof, toen hij een straf uitzat voor de moord op Klaas Bruinsma.

Belserang was alweer een tijdje op vrije voeten, nadat hij eerder in hoger beroep tot vijf jaar was veroordeeld voor een schietpartij in een parkeergarage bij de Amsterdamse club The Ministry. Hierbij kwam 'Rico' Flores Lopez (31) om het leven. Flores Lopez was de lijfwacht van Brian Stein. Het lichaam van Brian Stein (49) werd eind november gevonden in de kofferbak van een auto die in Nieuw-Vennep stond geparkeerd. Ook een andere getuige van de schietpartij in de parkeergarage, August Adjoeba, zwager van ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk, werd in augustus in Amsterdam-Buitenveldert op klaarlichte dag op straat neergeschoten. (zie ook: "Mogelijk motief moordzaak Adjoeba en Stein").

De dood van Belserang werd gisteren bevestigd door zijn advocaat, Benedicte Ficq. Zij noemt het „buitengewoon tragisch”. Ze zegt met nadruk dat er nooit enig bewijs was dat haar cliënt betrokken was bij de aanslag op Martin Hoogland. „Hij werd na het vooronderzoek formeel afgevoerd als verdachte. We hebben bij de rechtbank zelfs nog een schadevergoeding gekregen.” Belserang zat ten tijde van de moord op Hoogland in de gevangenis (voor de schietpartij in de parkeergarage), maar had net die dag ook proefverlof, waarbij er iets mis bleek met zijn enkelbandje. Volgens Ficq was het ook onmogelijk dat Belserang om 16.00 uur Hoogland had vermoord in Hoorn, omdat het signaal van zijn enkelband om 15.27 uur nog in Amsterdam was geregistreerd. Justitie heeft Belserang een schadevergoeding betaald omdat hij maanden onterecht had vastgezeten.

Advocate Ficq wees erop dat Boneka Belserang bij de schietpartij in de parkeergarage buiten zijn schuld betrokken raakte. „Hij is uiteindelijk veroordeeld voor doodslag, omdat hij zich verweerde tegen het toenmalige slachtoffer.” Zij sprak gisteren haar deelneming uit voor de familie van de bekende crimineel.

De identiteit van het tweede slachtoffer is door de politie nog niet bevestigd. Maar het zou gaan om de Marokkaan Hussein ait Soussan. Ook de naam Yessin Chakor wordt genoemd.

Ait Soussan had een kledingzaak de Jan Evertsenstraat, en was een goede vriend van het Belserang.

Update 7 februari: De politie lijkt er inmiddels van overtuigd dat Yessin Chakor (34)(aka Yassin Chaktor) het doel was van de aanslag en dat hij Belserang had meegenomen voor zijn afspraak omdat hij bang was. Volgens sommigen leidde Yessin vijftien jaar geleden een grote harddrugsbende in de Enschedese wijk Deppenbroek, volgens anderen echter was Yessin een vriendelijke hardwerkende ondernemer die o.a. geldtelmachines verkocht en die onlangs pas in de wiethandel verzeild geraakt was en lang geleden 'voor iets kleins' was veroordeeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook