zaterdag 24 mei 2008

Klaas Jan Bolt krijgt 5 jaar in Frankrijk

De Nederlandse vrachtwagenchauffeur Klaas Jan Bolt kreeg gisteren in de rechtbank in Bordeaux een gevangenisstraf opgelegd van vijf jaar. Bij het grote drugsproces waren veel Nederlanders betrokken. Nu Bolt al drie jaar in voorarrest zit in Frankrijk, wordt verwacht dat hij snel naar Nederland zal terugkeren.

Bolt heeft altijd zijn onschuld volgehouden: Hij ontdekte drugs in zijn vrachtwagen, meldde dat bij de politie en vertrok per trein naar huis in nederland, de vrachtwagen achterlatend. Frankrijk vroeg vervolgens zijn uitlevering, iets waar door de Nederlandse regering kritiekloos gevolg aan werd gegeven.

Hoofdverdachte Leen R. werd woensdag vrijgesproken van drugssmokkel, wegens gebrek aan bewijs. Tegen hem was achttien jaar cel geëist. Vrijspraak was er ook voor Marcel S., na een eis van dertien jaar. De voortvluchtige andere hoofdverdachte Jan S. is conform de eis bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Dit heeft de Nederlandse advocaat Han Vallenduuk bekendgemaakt.

De meervoudige kamer deed uitspraak in het drugsproces tegen dertien Nederlanders en een Poolse verdachte. De Franse justitie legde alle verdachten betrokkenheid bij grootschalige smokkel van softdrugs van Spanje naar Nederland ten laste. Het zou gaan om meerdere transporten van in totaal 142 ton in de periode 2001 tot 2004. Onder de verdachten zijn zeven vrachtwagenchauffeurs.

Alle verdachten hebben een verbod gekregen om op het Franse grondgebied te komen voor de duur van tien jaar, behalve Jan S. Die is nooit meer welkom nadat hij zijn straf heeft uitgezeten.

Volgens Vallenduuk zijn bijna alle vonnissen lager uitgevallen dan de eisen van de procureur-generaal. De rechtbank heeft de geëiste strafboetes niet opgelegd. Alleen hoofdverdachte Jan S. moet een boete van 1 miljoen euro betalen.


Volgens Vallenduuk zullen een aantal veroordeelden al vrij snel naar huis kunnen. 'In Frankrijk zit je effectief maar de helft van je straf uit. Een aantal verdachten zit al 3 tot 3,5 jaar vast.'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook