vrijdag 17 januari 2014

Dode en gewonde in huis in Amersfoort

Thomas van den Bedum(11) is vandaag door zijn vader rond half vijf dood gevonden in hun woning aan het Noorderlicht in Amersfoort. Thomas' moeder, Monique is gewond naar een ziekenhuis gebracht.Zij heeft getracht haar keel door te snijden nadat zij de jongen met een plastic zak over zijn hoofd heeft laten stikken.
relatieproblematiek zou de oorzaak zijn. Hoewel de moeder  zegt zich niets meer te kunnen herinneren heeft zij een brief achtergelaten waarin zij het waarom van haar daad beschrijft. Zij wordt veroordeeld tot 8 jaar


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onterechte veroordelingingen villamoord

Negen mannen die celstraffen van 5 tot 12 jaar kregen wegens het doodschieten van de Arnhemse  G. van 't Leven-de Goede (63), zijn onterecht bestraft. In deze geruchtmakende zaak uit 1998 is sprake van een gerechtelijke dwaling, vergelijkbaar met de Puttense moordzaak of de Schiedammer parkmoord.

Dat schrijven universitaire onderzoekers in een boek in de reeks Gerede Twijfel, samengesteld onder leiding van hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. De Gelderlander bericht vrijdag over het boek De Arnhemse Villamoord, dat binnenkort verschijnt.
Valse bekentenissen

Volgens de onderzoekers zijn de veroordelingen vrijwel helemaal gebaseerd op valse bekentenissen van één van de daders, die zelf een celstraf van 5 jaar kreeg.

Op 2 september 1998 drongen overvallers de villa van een Arnhemse vrouw binnen, die op dat moment een vriendin (33) op bezoek had. De mannen dwongen de vrouwen om op bed te gaan liggen en schoten hen door het hoofd. Mevr. de Goede overleed; de andere vrouw raakte zwaargewond. De overvallers gingen er vandoor met wat bankpasjes en een portemonnee.

De schutter was zeer waarschijnlijk een Duitser, maar die is door justitie in Duitsland vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De andere negen verdachten kwamen voor de Nederlandse rechter. Acht van hen hebben altijd tot bij de hoogste rechtsinstanties ontkend, maar een negende man bekende. Hoewel altijd onduidelijk is gebleven wie waar op welk moment was, zorgde vooral die bekentenis toch voor veroordelingen. Een van de mannen pleegde in de zomer van 2000 tijdens het proces zelfmoord in zijn cel.

Tijdens het monsterproces tegen de mannen werd nooit geheel duidelijk wie wat heeft gedaan en technisch bewijs was nauwelijks voorhanden. In December 2000 verhoogde het Hof de straf van de verdachten tot 5-12 jaar. De bewijslast leunt zwaar op de bekentenissen van een achtste man. Die was als enige niet in hoger beroep gegaan. De rechtbank veroordeelde hem tot vijf jaar.

Het project Gerede Twijfel loopt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een onherroepelijk veroordeelde dader van een moord, die steeds heeft volgehouden dat hij of zij onschuldig is, kan zijn zaak voordragen. Ook zijn advocaat of een naast familielid kunnen om onderzoek naar een mogelijke gerechtelijke dwaling vragen. In de Arnhemse villamoord heeft de hoofdverdachte bij het project aangeklopt.

Gerede Twijfel onderneemt zelf geen juridische vervolgstappen. Wel kan een advocaat op basis van het onderzoek om herziening van de zaak vragen bij de Hoge Raad. In de reeks zijn al 12 onderzoeken naar bekende zaken verschenen, die deels hebben geleid tot nieuwe rechtszaken.

Net als in de Puttense moordzaak was er ook in deze zaak was sprake van sturen tijdens de verhoren. In de Puttense moordzaak konden later de banden niet meer worden bekeken omdat die inmiddels per ongeluk waren gewist.  Beide onderzoeken vonden trouwens plaats onder leiding van dezelfde man. Is hier sprake van toeval of was er gewoon iets mis met de manier van werken destijds?

Het lijkt er op dat de Arnhemse Villamoord kan worden bijgeschreven op de steeds langer wordende lijst van gerechtelijke dwalingen in Nederland. Een dwaling die dan mogelijk heeft geldig tot de dood van een man. Minister Donner zat er dus behoorlijk naast toen hij na de dwalingen in de Schiedammer parkmoord sprak over slechts een incident.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in Moordzaak Nicole van den Hurk

De politie heeft afgelopen dinsdag een man (46) uit Helmond gearresteerd voor de moord op Nicole van den Hurk in 1995. De man wordt er ook van verdacht dat hij haar heeft verkracht.

Er zijn volgens de politie overeenkomsten tussen het dna van de verdachte en sporen die destijds op haar lichaam zijn gevonden. De verdachte is een bekende van de politie. De woordvoerder wil niet zeggen of hij eerder is veroordeeld. "We hadden dna van hem dat we mochten gebruiken", aldus de woordvoerder. Opvallend is dat de DNA match al in december 2012 is gemaakt en dat de politie pas 13 maandden later tot arrestatie is overgegaan.

Voor zover bekend kenden de verdachte en het slachtoffer elkaar niet. De Helmonder is afgelopen dagen verhoord.

De politie onthult dat het onderzoek naar de moord eind 2012 een doorstart heeft gemaakt vanwege nieuwe informatie. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op basis van de nieuwe informatie extra onderzoek gedaan. Zes politiemensen werkten sindsdien continu aan de zaak. De verdachte werd afgelopen dinsdag in Helmond aangehouden.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was naar haar bijbaantje. Haar lichaam werd anderhalve maand later gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Ze was vermoord. In 1996 zat de stiefbroer ook als eens kort vast in deze zaak. Ook Ad van den Hurk, de vader van Nicole, was een van de verdachten.

De verdachte Helmonder wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Het is niet duidelijk of de man destijds ook in beeld is geweest in verband met de verdwijning en dood van de Eindhovense tiener.

De moord beheerste jarenlang het nieuws. In 2004 werd wederom onderzoek verricht naar haar dood, maar ook dit leverde geen nieuwe inzichten op. In het voorjaar van 2011 werd de zaak opnieuw opgepakt. Dat gebeurde nadat de stiefbroer van Nicole zich in Engeland meldde met nieuwe informatie over de zaak. Haar stoffelijk overschot werd in september 2011 opgegraven en onderzocht. Ook dit leverde niets op.

Update 21-1-2014
Het zou gaan om een  TBS-er. In 1987 verkracht hij een vrouw, waarvoor hij initieel niet wordt gepakt. In 1995 verkracht en vermoord hij Nicole van den Hurk. Op dat moment nog steeds niet in beeld bij justitie. In 1998 mishandeld en verkracht hij zijn vriendin, waarvoor hij tot 18 maanden cel veroordeeld wordt (geen TBS dus). Nadat hij een week vrij is, verkracht hij in 2000 een week na zijn vrijlating een vrouw uit Valkenswaard, waarvoor hij 3 jaar cel en TBS heeft gekregen, waarbij de eerdere veroordeling voor de verkrachting van zijn vriendin als verzwarende factor is meegewogen. Bij deze veroordeling is DNA afgenomen waarmee hij gelinkt werd aan de verkrachtingszaak uit 1987 (of hij hiervoor veroordeeld is, lijkt onbekend). Pas nu wordt hij ook gelinkt aan de moord op Nicole.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook