vrijdag 6 juli 2007

Opnieuw bekentenis van Izaan Moenirala

Izaan Moenirala (51) heeft opnieuw bekend dat hij miljonairsdochter Claudia Melchers heeft ontvoerd uit haar woning in Amsterdam Oud-Zuid in september 2005. Daarmee komt hij terug op zijn eerdere verklaring die hij deed nadat hij naar Brazilië was gevlucht, liet het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vrijdag weten.

M. had zijn eerste bekentenis ingetrokken en beriep zich sinds zijn uitlevering aan Nederland in april op zijn zwijgrecht. Tijdens verhoren op 25 en 26 juni is hij weer gaan praten. Hij heeft onder meer toegegeven dat hij Claudia Melchers uit haar woning heeft gehaald, de buurman heeft vastgebonden, dat hij contact met Melchers heeft onderhouden na haar vrijlating en haar is blijven afpersen.

Naast een bekennende verklaring heeft Moenirala de plek aangewezen waar hij het wapen heeft weggegooid dat hij tijdens de ontvoering bij zich droeg. M. heeft verder verklaard dat zijn neef Lorenzo M., de andere hoofdverdachte die eerder is veroordeeld tot twaalf jaar cel, het brein is achter de ontvoeringszaak. De zaak tegen Lorenzo dient momenteel in hoger beroep.

Tijdens een pro forma-zitting vrijdag bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat het proces tegen Izaan voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Vermoedelijk wordt de zaak op 11 oktober inhoudelijk behandeld. Justitie liet weten dat het onderzoek nog niet helemaal is afgerond en dat er nog vier getuigen gehoord moeten worden.

In de zaak is een nieuwe samenstelling van de rechtbank aangetreden. De rechters die zich eerst bezighielden met het proces hebben zich op verzoek van de verdediging van Izaan teruggetrokken, omdat ze zich al eerder hebben uitgesproken over de rol van M. tijdens de ontvoering. Volgens die rechtbank viel de straf van de inmiddels veroordeelde medeverdachte Quentin W. lager uit omdat hij had gehandeld onder druk van Izaan Moenirala Daardoor zou de schijn van partijdigheid kunnen ontstaan.

De advocaat van Moenirala zei het te betreuren dat de rechtbank ‘is vergeten’ om een psycholoog voor zijn cliënt in te schakelen. De verdachte had hier in april om verzocht omdat hij nogal lijdt onder de omstandigheden waarin hij anderhalf jaar gevangen heeft gezeten in Brazilië. De rechtbank zegde hem de hulp destijds toe, maar moest er vorige week door de verdediging weer aan worden herinnerd.

Melchers werd op 12 september 2005 ontvoerd uit haar woning in Amsterdam. De kidnappers eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde hun in plaats daarvan 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen na haar vrijlating. Drie dagen later kwam ze in de buurt van Arnhem vrij. Het losgeld is nooit betaald.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook