vrijdag 14 augustus 2009

Linda V blijft vastzitten voor moord op Hans Lijesen

Hans-leijsen Linda V (46), die ervan wordt verdacht in 1999 haar man Hans Lijesen (foto) in zijn elektronicazaak in Rotterdam te hebben laten vermoorden, blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank in Rotterdam heeft dat vandaag bepaald.

De raadsman van Linda V., Cees Korvinus, had om schorsing gevraagd in afwachting van nieuw getuigenverhoor door de rechtbank op 29 september.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zit V. achter de moord op Lijesen op 9 september 1999 in de kelder van zijn zaak in de Benthuizerstraat in Rotterdam. Het motief zou geld zijn. Lijesen bezat op het moment van zijn dood ongeveer 10 miljoen gulden (4,5 miljoen euro).

Het OM vervolgde de vrouw in 1999, maar de rechter-commissaris liet haar vrij omdat er niet genoeg bewijs was. Justitie heropende de zaak in 2006, nadat de man met wie V. na de dood van Leijsen trouwde, Sjaak M., tegenover journalist Peter R. de Vries had verklaard dat zij het brein achter de moord was. Op het moment van zijn verklaring was de relatie al voorbij.

M. nam in 2006 vanuit Costa Rica contact op met De Vries. Hij en V. vertrokken in 2004 naar dat Midden-Amerikaanse land. Later herriep hij zijn verklaring. M. heeft deze week via zijn advocaat Frank van Ardenne laten weten alsnog een verklaring tegenover het OM en de rechtbank te willen afleggen.

De rechtbank wil M. op 29 september via een internetverbinding vanuit Costa Rica horen. Dat kan vanuit de Nederlandse ambassade in San José. Eventueel gaat een commissie van OM, rechtbank en de raadsman daarnaartoe om M. te spreken.

De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld; dat gebeurt voor het eerst op 5 oktober. Opmerkelijk is dat de rechtbank alle verhoren zelf doet en die niet overlaat aan de rechter-commissaris. Tot nu toe zijn verschillende mensen gehoord, onder wie een zus van de verdachte, die tegen haar getuigde.

Volgens Korvinus is het bewijs van het OM flinterdun en zijn alle andere getuigenverklaringen gebaseerd op M.'s getuigenis tegenover De Vries. Bovendien is M. volgens de raadsman door de politie op het idee gebracht dat V. de moord heeft beraamd.

Sjaak M. werd in 2007 tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het voordeel trekken uit een misdrijf (de miljoenen erfenis van Lijesen).

Update 23 juni 2010: De rechtbank heeft besloten dat Sjaak M. opnieuw gehoord moet worden. Dat gaat gebeuren in Costa Rica.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook