zaterdag 25 augustus 2012

Justitie erkent dwaling in moordzaak Bonaire

Andy (Kabes)  Melaan
Het openbaar ministerie op Bonaire heeft vrijdag tijdens een zitting voor gerechtshof in Kralendijk toegegeven dat het strafrechtelijk onderzoek tegen de nagenoeg zeker onschuldig wegens moord veroordeelde Andy 'Kabes' Melaan (34) (foto) en Nozai Thomas (26) onvolledig was.

In de zaak is sprake is van een gerechtelijke dwaling waarbij beide mannen in 2005 jarenlang achter de tralies belandden  voor een dubbele moord die zij niet kunnen hebben gepleegd.

Hun advocaat Geert-Jan Knoops voerde voor het hof tal van bewijzen aan waaruit blijkt dat Melaan en Thomas niet de moordenaars zijn van de twee broers Lisandro (23) en Wendell Martis (22). Ook de afgelopen dagen stuitten het advocatenteam en oud-rechercheur Dick Gosewehr op Bonaire tijdens een reconstructie en gesprekken met getuigen op nieuwe feiten die een gerechtelijke dwaling doen vermoeden.
Het OM wilde de door Knoops ontdekte nieuwe feiten “geen nova, maar het begin van nova” noemen. Dat het OM zelf ook in de gaten heeft dat het onderzoek van destijds niet deugt, blijkt uit het feit dat de advocaat-generaal het voorstel deed om het hele onderzoek opnieuw door Nederlandse rechercheurs en onder leiding van een Nederlandse officier van justitie te laten verrichten.

Nozai Thomas, die acht jaar kreeg en zijn straf inmiddels uitzat, kwam op eigen gelegenheid naar het hof. “Ik ben ontzettend blij, maar ik heb wel dubbele gevoelens”, verklaarde hij voor de zitting tegenover De Telegraaf. “Enerzijds hoop ik dat er eindelijk gerechtigheid komt. Aan de andere kant realiseer ik me meer dan ooit dat mijn jeugd grotendeels verloren ging en dat ik elke dag in die cel doorbracht in de wetenschap dat ik het niet heb gedaan.” Aan de rechters vertelde de Bonairiaan emotioneel “hoe eenzaam het is om onschuldig veroordeeld te zijn.”

Kabes Melaan werd tot 24 jaar veroordeeld. Hij werd gisteren door politieagenten vanuit de bajes naar het hof gebracht. “Kabes leeft al maanden in spanning”, zei een bekende van de man. “Hij heeft zijn familie verteld eindelijk licht te zien aan het einde van de donkere tunnel waarin hij zich bevindt.” Ook Melaan kreeg tijdens de zitting het woord en zei te hopen op een nieuw strafproces.

De moord op de broers Martis werd destijds opgebiecht door de Bonairiaanse crimineel Macho Wanga die de familie Martis al wekenlang stelselmatig en ernstig had bedreigd. Kort na een gesprek met de toenmalige Nederlandse officier van justitie Ernst Wesselius trok Wanga zijn bekentenis echter in en wees hij plotseling Thomas en Melaan aan. Daarmee ontsnapte hij zelf aan levenslang: Wanga kreeg 18 jaar cel.

Zowel Thomas als Melaan had een sluitend alibi, maar dat werd tijdens de rechtszaak in 2005 volledig door het OM onder het tapijt gepoetst. Allerlei ontlastend bewijs lijkt willens en wetens door de toenmalige officier van justitie en advocaat-generaal voor de rechters te zijn achtergehouden. Deze officier had een relatie met een familielid van Wanga, maar zou volgens onderzoek van het OM 'niet chantabel' zijn.

Het hof doet 13 september uitspraak over mogelijke herziening in deze zaak.

Update 13 September 2012: Het hof heeft nieuw onderzoek geboden. Advocaat Knoops is tevreden met de uitspraak, hoewel hij niet helemaal gekregen heeft wat hij wilde. “Dit is meer dan we een paar maanden geleden konden denken. Het is weliswaar geen volwaardige heropening, maar er komt wel onderzoek onder leiding van een nieuw team.” Bij een volwaardige heropening zou een van de veroordeelden het onderzoek in vrijheid kunnen afwachten. Nu blijft hij vastzitten. De andere mogelijk onterecht veroordeelde had een kortere straf en is al vrij

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook