dinsdag 12 januari 2010

Mogelijk verband verdwijning Tanja Groen en Belgische seriemoordenaar

Ronald Janssen, seriemoordenaar
Ronald Janssen
De politie onderzoekt of de verdwijning van Tanja Groen (18), in 1993, in verband kan worden gebracht met de Belgische 'seriemoordenaar' Ronald Janssen (38) uit Loksbergen bij Hasselt (Belgisch Limburg). 
Deze leraar heeft de recente moord op zijn buurmeisje Shana Appeltans (18) en haar vriend Kevin Paulus (22), anderhalve week geleden, bekend. En drie jaar geleden, zo gaf hij afgelopen weekend toe, heeft hij Annick van Uytsel (18) ontvoerd en vermoord.

Tanja Groen fietste in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 van het centrum van Maastricht naar haar kamer in het nabijgelegen dorpje Gronsveld. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor. Een uitgebreide zoekactie door de politie levert niets op en ook de aandacht in tal van televisieprogramma’s mocht niet baten. In 1997 werd Tanja’s verdwijning in verband gebracht met Marc Dutroux, maar dit bleek een dwaalspoor.

Shana Appeltans en Kevin Paulus
appelthans
Ronald Janssen is opgegroeid op een steenworp afstand van de plek waar Tanja is verdwenen.

Annick van Uytsel verdween in de nacht van 27 op 28 april 2007 in Diest, na een fuif van de lokale jeugdbeweging. Op 3 mei werd haar lichaam uit het Albertkanaal in Lummen gehaald. Het meisje was met zware klappen op het hoofd omgebracht, in vuilniszakken gewikkeld en met stenen verzwaard in het water gedumpt. Na meer dan twee jaar blijkt nu dus dat Janssen deze moord ook op zijn geweten heeft.

Ook twee andere oude zaken zijn aan het onderzoek toegevoegd: De Duitse Caroline Titze (16) werd in juli 1996 verminkt en vermoord teruggevonden in de duinen van De Haan. De Maldegemse Ingrid Caeckaert (26) werd in maart 1991 met een mes afgemaakt in haar flat in Heist-aan-Zee aangetroffen.

Tanja Groen
Tanja Groen

Justitie kijkt mogelijk ook naar de moord op de geneeskunde studente Kathleen Vanlerberghe (24) uit Sint-Baafs-Vijve op de campus van de universiteit van Leuven 17 November 1990. Zij werdt neergestoken in een fietsenstalling in de studentenwijk Arenberg in Heverlee. Janssen zat toen in Leuven als student op kamers (anderen zeggen echter pas vanaf 1991). Voor deze zaak is al iemand veroordeeld, maar die heeft later steeds ontkend. Hij kreeg 10 jaar maar is inmiddels al weer 13 jaar vrij.

Ingeborg Waeterloos (24) uit Lier werd in de nacht van 6 op 7 september 1993 vermoord in de flat waar ze woonde in de Mechelsestraat in Leuven, de hoek om van waar Janssen toen op kamers zat.
Ze werd doodgestoken met verschillende messteken, de dader probeerde achteraf haar flat in brand te steken. Ook voor die misdaad werd iemand opgepakt die uiteindelijk geïnterneerd werd. Maar ook hij is altijd blijven ontkennen.

Update 15 januari 2010: Janssen heeft inmiddels een vierde moord bekend. Hij beweert dat hij het lichaam jaren geleden achterliet in het grensgebied met Duitsland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachten opgepakt voor dood Let

De politie heeft vanavond in Hilversum twee mannen van 24 resp 31 jaar oud aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 23-jarige Let in Amsterdam-Oost.

De verdachten werden rond kwart voor zeven gearresteerd in een trein op het station van Hilversum Centraal.

Het lichaam van de Let werd op maandag 4 januari door buren in een kraakpand aan de Bankastraat gevonden. Uit sectie bleek dat hij door geweld om het leven is gekomen. Onderzoek van de politie leidde tot de aanhouding van de mannen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Advocaat vindt veel onduidelijk bij snelkookpanmoord

Mehmet Y. (54) is volgens zijn advocaat Jaques Takema mogelijk onterecht tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de zogenaamde snelkookpanmoord door de rechtbank in Haarlem vorig jaar. Dat betoogde Y.'s advocaat vandaag tijdens de regiezitting van het hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam.

Zowel het Openbaar Ministerie alswel verdachte Y. tekenden hoger beroep aan tegen het Haarlemse vonnis. Het OM wil Y. levenslang achter de tralies hebben. Y. beweert in alle toonaarden dat hij onschuldig is.

De veroordeling van Y. gold niet alleen de moord op zijn broer Ali (28) in 1997 (de snelkookpanmoord), maar ook de moord op zijn ex-vrouw Meral. Zij zou eind 2002 om het leven zijn gebracht. Haar lichaam is echter nooit gevonden.

De stoffelijke resten van broer Ali werden langs de snelweg bij Geldermalsen gevonden. Voeten, handen en geslachtsdelen ontbraken. Het hoofd werd iets verderop aangetroffen. Het hoofd leek te zijn uitgekookt. De gevonden lichaamsdelen waren ontdaan van de huid. Dit zou door een vleesmolen zijn gehaald. Ali zou in Y.'s huis in Haarlem met een hamer zijn doodgeslagen.

Volgens Taekema is nog volop forensisch onderzoek nodig om een reeks vragen beantwoord te krijgen. Hij drong bij het hof aan op het houden van een reconstructie van de gebeurtenissen zoals die zijn weergegeven door de belangrijkste getuige, Tamara N., een goede vriendin van Y.s verdwenen vrouw Meral. Zij is voor haar betrokkenheid bij de moord op Ali veroordeeld tot zeven jaar cel. Het hof ziet vooralsnog geen heil in een reconstructie.

Taekema meent dat er andere scenario's denkbaar zijn dan door de rechtbank bewezen zijn verklaard. Hij suggereerde dat het heel wel mogelijk kan zijn dat Tamara en Meral de moord op Ali op hun geweten hebben. Ook staat volgens Taekema allerminst vast dat Meral dood is, laat staan dat zij om het leven is gebracht. In december 2008 werd voor het laatst naar haar lichaam gezocht, in een tuin van een woning in Hoofddorp. Y. zelf heeft altijd gezegd dat hij het slachtoffer is geworden van een complot van zijn schoonfamilie.

Het hof begint op 18 mei aan het inhoudelijke proces.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

PVV wil Mohammed B. Nederlanderschap afnemen

De Partij voor de Vrijheid wil dat Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, meteen zijn Nederlandse nationaliteit kwijtraakt als de nieuwe Wet op het Nederlanderschap van kracht wordt. Woensdag buigt de Tweede Kamer zich over de wet.

„Deze slager van de jihad is het Nederlanderschap niet waard en het is de morele plicht van het kabinet om voor snelle denaturalisatie te zorgen”, stelt PVV'er Sietse Fritsma. Volgens de nieuwe wet kan een Nederlander die ook nog een andere nationaliteit heeft, zijn Nederlanderschap kwijtraken bij een veroordeling voor terrorisme.

Mohammed B. kreeg levenslang. Hij was de eerste Nederlander die werd veroordeeld voor een moord die is gepleegd met het oogmerk van terrorisme.

Al met al zal er weinig veranderen voor Mohammed B. Het betreft voornamelijk symboolpolitiek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis twintig jaar voor moordmakelaars in zaak Nijkamp

De officier van justitie eist tegen de Turkse Apeldoorners Ceskin K. en Ümut U., de 'moordmakelaars' in de zaak-Nijkamp, een gevangenisstraf van 20 jaar.
Gisteren werd tegen de uitvoerder, Angelo M., 18 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Proces over EU-terreurlijst

emine_bozkurtHet Europarlement begint binnenkort een rechtszaak over de EU-lijst van terroristen. Personen die op die lijst staan kunnen niet meer vrij reizen en hun bankrekeningen zijn geblokkeerd. Dit was een voorstel van PvdA'ster Emine Bozkurt

De Europarlementsleden eisen bij het EU-Hof van Justitie dat ze mogen meebeslissen over het systeem voor de lijst. “We willen zo bereiken dat de verdachten meer rechten krijgen”, zegt Bozkurt. “Ze moeten zich beter kunnen verdedigen tegen plaatsing op de zwarte lijst. Ze moeten meer informatie krijgen en beter de kans krijgen om van die lijst af te komen.”

Bozkurt wijst onder meer op de Filippijnse vrijheidsstrijder José Maria Sison die sinds 1987 in Nederland woont. Hij was door de EU op onjuiste wijze op de terreurlijst geplaatst, oordeelde het EU-Hof van Justitie December vorig jaar. Sison is overigens gewoon nog op de EU terroristenlijst (Pagina 2) te vinden en staat nog steeds op de USA lijst van terroristen.

Sison's naam op de EU terroristenlijst
sison-terroristenlijst

Sison's organisatie en naam op de USA terroristenlijst
usa-terrorlist
Een meerderheid van het parlement steunde in december een resolutie over de zwarte lijst. Die riep de EU-landen op om het Europarlement te laten meebeslissen, wat even later door de landen is afgewezen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man in auto Hellevoetsluis

De politie heeft vaochtend in een auto langs de kant van de Dammenweg in Hellevoetsluis een dode man aangetroffen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook