dinsdag 12 januari 2010

Advocaat vindt veel onduidelijk bij snelkookpanmoord

Mehmet Y. (54) is volgens zijn advocaat Jaques Takema mogelijk onterecht tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de zogenaamde snelkookpanmoord door de rechtbank in Haarlem vorig jaar. Dat betoogde Y.'s advocaat vandaag tijdens de regiezitting van het hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam.

Zowel het Openbaar Ministerie alswel verdachte Y. tekenden hoger beroep aan tegen het Haarlemse vonnis. Het OM wil Y. levenslang achter de tralies hebben. Y. beweert in alle toonaarden dat hij onschuldig is.

De veroordeling van Y. gold niet alleen de moord op zijn broer Ali (28) in 1997 (de snelkookpanmoord), maar ook de moord op zijn ex-vrouw Meral. Zij zou eind 2002 om het leven zijn gebracht. Haar lichaam is echter nooit gevonden.

De stoffelijke resten van broer Ali werden langs de snelweg bij Geldermalsen gevonden. Voeten, handen en geslachtsdelen ontbraken. Het hoofd werd iets verderop aangetroffen. Het hoofd leek te zijn uitgekookt. De gevonden lichaamsdelen waren ontdaan van de huid. Dit zou door een vleesmolen zijn gehaald. Ali zou in Y.'s huis in Haarlem met een hamer zijn doodgeslagen.

Volgens Taekema is nog volop forensisch onderzoek nodig om een reeks vragen beantwoord te krijgen. Hij drong bij het hof aan op het houden van een reconstructie van de gebeurtenissen zoals die zijn weergegeven door de belangrijkste getuige, Tamara N., een goede vriendin van Y.s verdwenen vrouw Meral. Zij is voor haar betrokkenheid bij de moord op Ali veroordeeld tot zeven jaar cel. Het hof ziet vooralsnog geen heil in een reconstructie.

Taekema meent dat er andere scenario's denkbaar zijn dan door de rechtbank bewezen zijn verklaard. Hij suggereerde dat het heel wel mogelijk kan zijn dat Tamara en Meral de moord op Ali op hun geweten hebben. Ook staat volgens Taekema allerminst vast dat Meral dood is, laat staan dat zij om het leven is gebracht. In december 2008 werd voor het laatst naar haar lichaam gezocht, in een tuin van een woning in Hoofddorp. Y. zelf heeft altijd gezegd dat hij het slachtoffer is geworden van een complot van zijn schoonfamilie.

Het hof begint op 18 mei aan het inhoudelijke proces.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook