woensdag 22 oktober 2008

Ryan Pieters bekent wurgen Marlies van der Kouwe?

Ryan Pieters heeft bekend dat hij Marlies van der Kouwe op Bonaire heeft gewurgd. Dat heeft zijn moeder vandaag 22-10-2008 tegen de pers gezegd.

De 24-jarige Pieters zou de tas van Van der Kouwe hebben willen stelen. Toen hij met het slachtoffer in een worsteling belandde en zij hem bij de keel greep, wurgde hij haar.

De moeder van Ryan sprak dinsdag met haar zoon. Hij zou gezegd hebben dat hij Van der Kouwe wurgde op de plek waar hij haar van de fiets trok.

Daarna heeft hij haar lichaam met een brommer vervoerd naar de plek waar het eind vorige week werd gevonden. Volgens de moeder heeft Ryan spijt van wat er is gebeurd. Hoewel Ryan in totale beperkingen zit, was zijn moeder kort bij hem toegelaten uit 'humanitaire overwegingen.'

De 24-jarige apothekersassistente verdween in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 september. Op weg naar huis werd ze van haar fiets getrokken. P. werd bijna een week later gearresteerd. Er zitten nog meer mensen vast in deze zaak.

Een zeer tragische zaak. Omgebracht om een tas. Ik kan me voorstellen dat Pieters 'spijt' heeft, maar ja, spijt komt na de zonde. Het zal mogelijk de gevangenisstraf zijn die hem spijt bezorgd.

Het blijft maar de vraag of dit verhaal volledig is. Het is natuurlijk vreemd om na een beroving met het slachtoffer te gaan rijden en waarom was haar hoofd gescheiden van haar romp?

Daarbij is het verhaal ook niet bevestigd dor de politie. Als Pieters dinsdag al bekend heeft, ligt het in de lijn der verwachting dat de politie met deze primeur naar buiten had willen komen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Beter 3 kinderen verkrachten dan een paard?

Van de rechtbank in Leeuwarden mag de 24-jarige ontuchtpleger Michel B. uit Heerenveen niet elektronisch worden gevolgd via gps (global positioning system).

Eerder hadden het Openbaar Ministerie (OM) en de reclassering hier uitdrukkelijk bij de rechtbank om gevraagd. Wel kreeg Michel B. een jaar cel voor het seksueel binnendringen bij drie minderjarige meisjes en tbs met voorwaarden.

Volgens het OM en de reclassering is het elektronisch volgen van de man nodig omdat de kans dat hij zich opnieuw aan jonge meisjes vergrijpt, extreem groot is.

De meisjes die destijds dertien en vijftien jaar oud waren, zijn door Michel B. twee jaar lang misbruikt. Hij heeft toegegeven seks te hebben gehad met de meisjes, maar sprak zelf van relaties in plaats van misbruik.

B. zegt dat hij zich emotioneel nog maar twaalf jaar oud voelt en dat hij daardoor niet in gaten had dat hij verkeerd bezig was.

Deskundigen zeggen dat de ontuchtpleger last heeft van een "onverwerkt misbruikverleden'' en een asociale persoonlijkheidsstoornis.

Of 1 jaar cel voor het 2 jaar lang verkrachten van 3 jonge meisjes teveel of te weinig is, laat ik even in het midden, maar het staat in schril contrast met de 3 jaar cel (waarvan 1 jaar voorwaardelijk) en TBS die gisteren in Amsterdamse rechtbank werd geeist tegen Jody van G. voor............. het neuken van een paard.

Jody werd in een manege in Doorwerth half naakt betrapt in november 2006 terwijl hij een paard aan het 'bestijgen' was. Toegegeven, hij stelde zich ook agressief op tegen de stalknecht die hem betrapte. Jody zit al 2 jaar in voorarrest, sowieso langer dus dan Michel B.'s opgelegde straf (1 jaar is in praktijk 10 maanden).

Welkom in de wondere wereld van het Nederlands recht

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Besluit wraking zaak-Holleeder

De wrakingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag (22-10) beslist dat betreffende één van de raadsheren (rechters bij het Hof van beroep) die zich nu over het hoger beroep in de zaak-Holleeder buigen, het wrakingsverzoek van Holleeder wordt gehonoreerd. Eén rechter wordt dus vervangen, de andere mogen aanblijven en met een reserve rechter het proces blijven voeren.

De advocaten van Holleeder, Stijn Franken en Jan-Hein Kuijpers, hebben gevraagd om alle rechters van de zaak te halen. Inhoudelijk wilden ze hun zogenoemde wrakingsverzoek niet toelichten. Het verzoek is echter meest waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat de voorzitter van de betrokken strafkamer, J. Chorus, in het verleden heeft geoordeeld over een zakelijk geschil tussen de vorig jaar overleden getuige in deze zaak Bram Zeegers en de nabestaanden van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Het hof in Amsterdam is in augustus begonnen met de hogerberoeps zaak. Toen liet voorzitter Chorus tijdens een zogeheten regiezitting* al weten dat hij zich in het verleden heeft gebogen over de civiele zaak tussen Zeegers en de erven Endstra.

Een ander lid van het hof is een ver familielid van een andere, belangrijke getuige in de zaak-Holleeder. Het hof zelf zag ondanks deze omstandigheden geen noodzaak om terug te treden.

De raadsheren menen het proces met de benodigde onbevangenheid en onafhankelijkheid te kunnen behandelen. De kwestie werd op de zitting in augustus achter gesloten deuren met de advocaten van Holleeder besproken. Die namen kennelijk geen genoegen met de uitleg van de raadsheren. De rechtbank veroordeelde Holleeder eind vorig jaar nog tot negen jaar cel voor het in georganiseerd verband afpersen van enkele zakenlieden, onder wie Willem Endstra. Tegen die uitspraak loopt nu het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

*Regiezitting: een zitting van de rechtbank of het Hof, kort voor de inhoudelijke zitting, waarin de agenda voor de inhoudelijke zitting wordt vastgesteld. Tijdens de regiezitting wordt bijvoorbeeld besproken welke getuigen beide partijen op willen roepen en hoe lang zij nodig denken te hebben voor pleidooi en requisitoir

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook