maandag 16 februari 2009

Weer tien jaar eis in hoger beroep voor moord op vriend

Een 25-jarige vrouw uit het Noord-Brabantse Vlijmen heeft maandag voor het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep wederom een celstraf van tien jaar en tbs tegen zich horen eisen wegens het wurgen van haar vriend Wilco van Overdam (destijds 26) op 26 maart 2007.

Het Openbaar Ministerie vroeg voor de rechtbank in Den Bosch in augustus ook al om deze straf. De rechtbank veroordeelde haar toen tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging (zie video). De rechter achtte toen bewezen dat de vrouw 'weloverwogen' een einde aan het leven van haar vriend had gemaakt.

De vrouw zocht volgens het OM vijf dagen voor de moord op internet naar manieren om iemand om het leven te brengen. Vervolgens wurgde zij het slachtoffer met een deken, betoogde het OM in hoger beroep nogmaals. Ook dit keer acht het OM moord bewezen.

Het lichaam van de 26-jarige man werd in maart vorig jaar in de woning van de twee aan de Beneluxbaan in Vlijmen aangetroffen. Zijn vriendin bekende half april. Ze zou tot haar daad zijn overgegaan vanuit een gevoel van angst en onmacht.

Aanvankelijk vertelde zij dat een indringer haar verkracht en Wilco vermoord had

De advocaat van de vrouw zei eerder al voor de rechtbank dat zijn cliënte zich niet bewust was van haar handelen. De rechter vond dit echter niet aannemelijk en stelde dat er voldoende bewijs was dat de vrouw haar vriend met voorbedachten rade vermoordde. De rechtbank achtte de vrouw wel verminderd toerekeningsvatbaar.

Update 2 maart

De 24-jarige vrouw uit Vlijmen die op 26 maart 2007 haar vriend heeft gewurgd, heeft opnieuw een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch acht bewezen dat de vrouw weloverwogen een einde aan het leven van haar vriend heeft gemaakt. Het hof leidt dit onder meer af uit het feit dat de verdachte in de week voorafgaand aan de dood van het slachtoffer op het internet zocht naar informatie over manieren om iemand om het leven te brengen.

Wel stelt het hof vast dat de moord de vrouw in verminderde mate kan worden toegerekend. Zij leed aan een ziekelijke stoornis van de geestvermogens tijdens het plegen van de moord.

Bij het bepalen van de straf neemt het hof in het bijzonder in aanmerking dat de vrouw de vader van haar zeer jonge kind heeft gedood. Als gevolg daarvan is het kind van zijn vader beroofd en hij is daarmee ook zijn moeder kwijt geraakt. Zijn jonge leven is in één klap totaal op zijn kop gezet.

De rechtbank kwam op 28 augustus 2008 tot dezelfde op te leggen straf en maatregel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Elf jaar voor doodslag Euratomplein in Heemskerk

saray-tuininga-2 De rechtbank Haarlem heeft een 27 jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens de doodslag op zijn ex, Saray Tuininga (24) (foto) zondag 2 december 2007.
De rechtbank acht bewezen dat hij verantwoordelijk is voor haar dood door meer dan 20 keer op het slachtoffer in te steken. Hierbij is ook haar linkerhalsslagader gekliefd.

Op het lichaam en de kleding van het slachtoffer en in de woning aan het Euratomplein is DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen. Vlak voor de steekpartij is het slachtoffer op brute wijze ontdaan van haar spijkerbroek en slip. Ook is zij aangetroffen met een blouse om haar hals gedraaid en geknoopt waardoor zij mogelijk zuurstof tekort kwam. Het slachtoffer moet volgens de rechtbank de laatste minuten van haar leven in doodsangst hebben verkeerd, waarna zij een uiterst pijnlijke dood is gestorven.

De rechtbank is van oordeel dat de rechtsorde ernstig is geschokt en dat de door de officier van justitie geëiste langdurige gevangenisstraf op zijn plaats is.

Gôh, waarom dan niet de maximale straf voor doodslag: 15 jaar?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zes jaar eis voor grafroof Renkum

Tegen Louis D (37) is zes jaar celstaf geëist voor het bestelen van de overleden Dorus Gerrits (58) in het familiegraf. Volgens de Arnhemse officier van justitie mr. H. Timmer is het "een weerzinwekkend misdrijf dat voorbij heel veel grenzen gaat".

Inbreker D. (44 pagina's strafblad) was met Leo B. (41) en Dicky H. (46) 's nachts op het kerkhof van Renkum in de tombe van de elf weken tevoren bijgezette Dorus Gerrits (58) afgedaald om de kist open te breken en het lijk te ontdoen van een gouden ketting en een horloge. Er was de mannen voorgespiegeld dat er voor tonnen aan goud te halen zou zijn: alleen al een horloge van 'tachtig ruggen'.

Grafschennis en 'diefstal met inklimming' moet wat de officier betreft bewezen worden verklaard, net als een aantal mishandelingen, een woninginbraak en handel in cocaïne.

Wat de grafroof extra stuitend maakte, was dat Louis D. en zijn tot anderhalf jaar veroordeelde metgezellen Leo B. en Dicky H., geen zin meer hadden om het graf weer met de 300 kilo zware afdekplaat af te sluiten nadat ze die eerst opzij hadden geschoven. Gerrits' weduwe en haar dochter die de volgende middag het kerkhof weer bezochten raakten dan ook zeer overstuur toen zij hun overleden echtgenoot en vader in zijn kist letterlijk in het gezicht keken.

De weduwe uitte huilend in de rechtszaal haar weerzin tegen verdachte Louis D.: "Viezerd! Kom jij maar eens tien minuten alleen bij mij!!"

Louis D. had spijt: "Achteraf zeg ik: stom, stom, stom. Hoe heb ik het die mensen aan kunnen doen. Het was een ordinaire diefstal. Harteloos. Meer kan ik er niet van zeggen. Ik wilde niet eens mee. Maar ik werd voor het blok gezet, want Dicky was dronken en was vergeten waar het graf precies lag".

Erica, een nichtje van de dode maar ook de vriendin van Louis D., is aangewezen als degene die de mannen had 'lekker gemaakt' met haar verhalen over de te verwachten rijke buit. Erica wordt echter niet strafrechtelijk vervolgd, liet de officier van justitie weten.

Louis D.'s advocaat mr. S.W. van 't Hullenaar vond dat de vrouw gerust van uitlokken of medeplegen verdacht kan worden. Hij constateerde dat de beslissing om Louis wel te vervolgen daarom een daad van willekeur heeft opgeleverd, zodat de officier het recht tot vervolgen moet worden ontzegd. Louis D. worstelt zelf ook met vragen over Erica die inmiddels zijn kind heeft gebaard, maar die in verband met diverse misdrijven belastende verklaringen over hem heeft afgelegd. Waarom? Louis: "Waarom heeft ze me het graf in gejaagd en me vervolgens verraden?"

Uitspraak: 2 maart.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Iljitsj Trok en Melvin Bos komen dinsdag vrij


Iljitsj Trok (14) en Melvin Bos (13) die vastzitten voor het bedreigen van een school in Weesp krijgen huisarrest. De verdachten zitten momenteel in een jeugdgevangenis maar komen dinsdag vrij.
De rechtbank laat weten dat de jongens onder het toezicht van hun ouders worden geplaatst. Het gaat dus niet om een elektronische huisarrest.
Sam Bharasingh, de advocaat van Melvin Bos verzocht tot vrijlating via een fax aan de kinderrechter en de officier van justitie in Amsterdam. De rechtbank heeft bepaald dat de jongens moeten thuisblijven en dat zij als de vakantie weer voorbij is eventueel naar school mogen. De ouders moeten daartoe een contract tekenen.
De vrijlating was voorspelbaar omdat hechtenis in verband met de eigen veiligheid van de jongens geen geldige reden is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Raymond V. te ziek voor liquidatieproces

Raymond Verbaan (40), verdacht van een dubbele moord in 1993, is volgens zijn advocaat Daniël Fontein te ziek om terecht te staan. Verbaan lijdt aan de ziekte van Huntington en heeft speciale verpleging nodig. De ziekte van Huntington komt neer op een aftakelingsproces, waardoor de hersencapaciteit sterk afneemt en de controle over spierbewegingen verdwijnt. V. zou daardoor onder meer de tegen hem uitgebrachte aanklacht niet meer begrijpen.

Verbaan heeft volgens een deskundige nog vijf tot tien jaar te leven. Advocaat Fontein bepleitte daarom vandaag de beëindiging van het voorarrest van Verbaan, omdat volgens hem de zorg in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen tekortschiet.

Raymond Verbaan werd in het najaar van 2007 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op twee jonge Joegoslaven, Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic, op 31 maart 1993 op een parkeerplaats in Ouderkerk aan de Amstel.

Verbaan legde na zijn arrestatie een bekentenis af, maar trok die later weer in. Aangezien de ziekte van Huntington bij V. al in een vrij ver gevorderd stadium is (bij eerdere zittingen in 2008 was hij nauwelijks in staat op zijn stoel in de rechtszaal te blijven zitten), moet aan de waarde van die bekentenis worden getwijfeld, meent advocaat Fontein.

Bovendien heeft Verbaan verklaard dat hij de dubbele moord in zijn eentje heeft gepleegd, terwijl andere bewijsmiddelen duiden op betrokkenheid van medeverdachten Mohamed Rasnabe en Jesse Remmers

De raadsman toonde in de rechtszaal een video om de ernst van de ziekte te illustreren. De beelden waren gemaakt in een verpleeghuis waar lijders aan de ziekte verblijven.

Uit de beelden blijkt volgens Fontein dat V. bijzondere zorg behoeft, die hem in het penitentiair ziekenhuis wordt onthouden. Volgens de advocaat heeft Verbaan daar wel recht op. De moeder van Verbaan is bereid en in staat haar zoon thuis te verplegen, zoals zij dat eerder met Verbaan's vader deed. Die overleed, evenals tien andere familieleden, eveneens aan de (erfelijke) ziekte van Huntington.

Ook Pinny Song (56) is tot nog toe door ziekte niet in staat voor te komen. Song wordt door justitie gezien als de opdrachtgeefster van de moord op de in 1993 geliquideerde sportschoolhouder Tonny van Maurik. Haar advocaat legde in de Bunker uit dat ze in het PEN-ziekenhuis in Scheveningen verblijft vanwege een operatie en daar voorlopig nog wel zal blijven. Bovendien wordt het contact bemoeilijkt doordat, als ze op ''transport'' gaat, naar het ziekenhuis, de advocaat niet op de hoogte wordt gesteld van deze tijden vanwege het beveiligingsprotocol wat er in voorziet dat dit soort zaken nooit van tevoren wordt medegedeeld aan de gedetineerde.
In ieder geval zal de vrouwelijke verdachte toch op enig moment naar de Bunker moeten komen om de rechter en het OM in de gelegenheid te stellen om haar te vragen wat nu precies haar rol, of juist niet, is geweest in de liquidatie van Tonny van Maurik.

Update 9 April 2009
Verbaan is ontslagen van rechtsvervolging omdat zijn toestand te slecht is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook