maandag 22 augustus 2016

Zitting moordzaak Tommie van der Burg

De liquidatie van Tommie van der Burg (31) uit Best, op 12 april 2015 was volgens de OvJ 'laf en schokkend'. De daders deden er alles aan om er voor te zorgen dat hij het niet zou overleven (red: OvJ neemt het dus de moordenaars kwalijk dat ze professioneel waren).

De rechtbank in Den Bosch besloot dat de twee verdachten, Patrick V. en Monique G., voorlopig achter de tralies blijven. Ondanks dat hun advocaten betoogden dat de verdenkingen tegen het tweetal zijn gebaseerd op louter aannames en hypotheses.

De man die de dodelijke schoten loste, wachtte zijn slachtoffer op bij het Van der Valkhotel aan de Aalsterweg in Eindhoven. Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe Van der Burg na de eerste schoten nog een poging doet om weg te rijden. Zijn belager rent schietend achter de Audi aan.

Op kogelhulzen die op de plaats van het delict werden gevonden, bleek dna van Patrick V. én nog vier andere onbekende personen te zitten. Juist omdat het niet gaat om een zuiver dna-spoor, vindt zijn advocaat Bert de Rooij dat daar geen conclusies aan kunnen worden verbonden. Volgens getuigen zou de schutter bovendien een getint persoon zijn.

Monique G. wordt er door het OM van verdacht de schutter een sms'je te hebben gestuurd toen Tommie van der Burg café Borreluur in Eindhoven verliet. Zij gebruikte daarvoor één van de twee prepaid-Nokia's die Patrick V. eerder kocht. Na de liquidatie verdwenen de twee mobieltjes "van de radar", aldus de OvJ.

Haar auto werd bovendien gesignaleerd in de buurt van een tankstation waar een opwaardeerkaart voor een telefoon werd gekocht. Daar zijn echter geen camerabeelden van, en het personeel kan zich Monique G. niet herinneren.


Over het motief voor de moord tast ook het OM nog in het duister. Was het een afrekening in het criminele circuit? Van der Burg was verdachte in een groot onderzoek naar de handel in grondstoffen voor synthetische drugs. Of ligt de oorzaak in de relationele sfeer? Volgens de OvJ heeft Monique G. een relatie gehad met Tommie van der Burg, en viel dat niet lekker bij Patrick V. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak staat voorlopig gepland op 16 januari.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook