vrijdag 25 december 2009

Bomaanslag Delta Airlines door Nigeriaanse terrorist

Umar Farouk MuttalabUmar Abdul Farouk Abdul Mutallab (23) (foto) uit Nigeria heeft vanavond een kleine explosie veroorzaakt op een vlucht tussen Schiphol en de Amerikaanse stad Detroit.

In eerste instantie maakte luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines bekend dat hij vuurwerk had afgestoken. De Amerikaanse regering bestempelde het incident echter al snel tot 'poging tot terrorisme'.

Kort voor de landing in Detroit klonk in het vliegtuig een knal, vergelijkbaar met een champagnekurk of een ballon die wordt doorgeprikt, verklaarden passagiers tegenover CNN.

De dader vertelde de autoriteiten dat hij explosief poeder op zijn been had vastgetapet. Hij gebruikte daarnaast een injectiespuit gevuld met chemicaliën. Door die twee met elkaar in contact te brengen werd een ontploffing gegenereerd.

Ooggetuigen zagen vervolgens vlammen en rook opstijgen van de zitplaats van de Nigeriaan, waarop paniek uitbrak. Drie mensen, onder wie de dader, liepen brandwonden op.
De Nigeriaan werd kort na de ontploffing overmeesterd door Jasper Schuringa, een passagier. Medepassagiers en bemanningsleden slaagden erin het vuur te doven met brandblussers en dekens. Ze sleepten de dader naar de voorkant van het vliegtuig, weg van de andere passagiers.

Na zijn daad zou de man verklaard hebben dat hij handelde in opdracht van terreurorganisatie al-Qaeda.
Pete King, een lid van de nationale veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden, zei dat de Nigeriaan voorkomt in databases die verband houden met terrorisme. ''Ik denk dat hij inderdaad banden met al-Qaeda heeft'', zei King. ''Zijn naam kwam vrijwel direct tevoorschijn.'' (maar klaarblijkelijk toch veel te laat).

Alhaji_Umaru_Mutallab Umar Farouk Abdul Muttalab is de zoon van Dr. Alhaji Umaru Abdul Mutallab (70) (foto), tot vorige maand de president van de First Bank of Nigeria. Hij volgde een technische studie aan de University College in London. Recentelijk werd zijn studentenvisum echter geweigerd omdat hij zich had over laten schrijven naar een niet erkende universtiteit in Engeland. Zijn vader zou hem gerapporteerd bij de ambassade van de USA hebben vanwege zijn extreme opvattingen, maar dit was niet genoeg om hem op de NoFly lijst te plaatsen of hem een visum te weigeren, zelfs niet toen hij slechts een enkele reis boekte. 

Het explosief dat Muttalab tot ontploffing wilde brengen was ''tamelijk geavanceerd''. King stelt dan ook: ''Dit had een ramp kunnen zijn''. Het gebruikte explosief was “Pentriet” (Pentaerythritol tetranitrate) (PETN) een van de meest krachtige explosieven ter wereld. Mutallab had 80 gram van deze stof bij zich, verstopt in een condoom. De Brit  Richard Reid (de shoebomber) had in 2001 ‘slechts’ 50 gram van deze stof bij zich waarmee hij een vliegtuig tussenvan Parijs naar Miami wilde opblazen.

Mutallab was zijn reis begonnen in Ghana en vervolgens op het Murtala Muhammed vliegveld in de Nigeriaanse stad Lagos op KLM-vlucht 588 naar Schiphol gestapt. In Amsterdam stapte hij over op de vlucht naar Detroit, zonder opnieuw gecontroleerd te worden. Volgens zijn visum reisde hij naar de VS voor een religieuze ceremonie.
De KLM stelt niet verantwoordelijk te zijn voor het onderzoeken van passagiers die in Nigeria aan boord zijn gegaan van een vlucht naar Schiphol.
Controle van passagiers is een verantwoordelijkheid van de plaatselijke autoriteiten, zoals dat op Schiphol in handen is van de Koninklijke Marechaussee.

Schuringa geintervieuwd door CNN
jasper-schuringa
Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee is de Nigeriaan niet buiten het zogenoemde transitgebied op de luchthaven geweest, waar mensen van de ene op de andere vlucht overstappen.
''Hij heeft geen inreisverzoek gedaan",' aldus de zegsman. ''Hij is niet langs de paspoortcontrole geweest.''

De NCTb in Den Haag liet ook weten dat  de Amerikaanse autoriteiten luchtvaartmaatschappijen wereldwijd hebben gevraagd extra maatregelen te treffen voor vluchten naar de Verenigde Staten.
Op Schiphol zijn deze zaterdagochtend per direct ingevoerd. De luchthaven verwacht zaterdag geen al te grote problemen omdat het een rustige dag is.
De extra maatregelen houden onder andere in dat reizigers op vluchten naar de Verenigde Staten allemaal worden gefouilleerd en dat handbagage scherper wordt gecontroleerd. Schiphol zet extra personeel in om eventuele problemen het hoofd te bieden.

De veiligheidsdiensten in Groot-Brittannië en Nigeria helpen de collega's in de Verenigde Staten in het onderzoek. Vice-president Goodluck Jonathan van Nigeria gaf een verklaring uit waarin hij de Amerikaans opsporingsinstanties alle hulp toezegde bij het lopende onderzoek.

Pentriet (PETN of Nitropenta) officieel genaamd: pentaerythriet tetranitraat.  Dit is een van de krachtigste militaire springstoffen, vergelijkbaar met nitro-glycerine. Het wordt veel gebruikt in slagsnoer dat met een snelheid van 6.400 meter per seconde detoneert.

Wordt pentriet gemengd met een beetje olie of een polymeer met een weekmaker, dan ontstaat een goed kneedbare massa en kan het gebruikt worden in kneedbommen. Semtex is een voorbeeld van zo’n mengsel. Het bevat 94.3% PETN (Grade A)

Pentriet werd o.a. gebruikt door Marcel Theunissen - de moordenaar van Louis Sévèke - bij de aanslagen bij Crédit Lyonnais en Banque Paribas in Arnhem.

In December 2001 was een Sr-Lankaan van plan om een Boeing 767 van American Airlines die op de lijn Parijs-Miami vloog op te blazen met 200 gram PETN, die hij in zijn schoen verborgen had.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook