maandag 21 maart 2016

Vrijspraak en strafmindering in hoger beroep Purmerlandmoorden

Martijn W.(41), één van de verdachten in de zaak rond de zogeheten Purmerlandmoorden, is vandaag in Amsterdam in hoger beroep vrijgesproken. Op 20 december 2011 werden drie mannen doodgeschoten bij Purmerland. Achtergrond was een reeks conflicten in het milieu van wietkwekers, die elkaar het leven zuur maakten.


W. had in eerste aanleg tien jaar cel gekregen voor zijn betrokkenheid bij de dood van een van de mannen, Mohammed Benbouker. Het hof heeft nu geoordeeld dat niet is bewezen dat hij betrokken is geweest bij de gewelddadigheden tegen Benbouker. Justitie vervolgde hem voor het medeplegen van doodslag en had in hoger beroep veertien jaar cel geëist. W. is wel veroordeeld tot vier maanden cel voor handel in en bezit van hennep.

James P. (40) is veroordeeld tot achttien jaar cel, voor het medeplegen van doodslag op de drie mannen. In eerste aanleg had hij twintig jaar cel gekregen. Arnold van L. (49) kreeg negen jaar cel (in eerste aanleg twaalf jaar) voor medeplichtigheid aan doodslag op twee van de drie.

Een vierde verdachte, Rahim D., pleegde zelfmoord toen de politie hem in mei 2012 wilde arresteren.

Op de bewuste avond werd eerst Mohamed Benbouker (34) doodgeschoten, op een weg langs het Noordhollandsch Kanaal. Enkele minuten later werden Benboukers vrienden Maurice Bouhuijs (40) en Arjan Kools (42) op een afgelegen parkeerplaats bij Purmerland geliquideerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook