dinsdag 10 augustus 2010

Uitspraak: Zes jaar voor poging liquidatie Bato P.

Serviër Erol M. (37) is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes jaargevangenisstraf wegens het neerschieten van de Montenegrijnse crimineel Milos 'Bato' P. op 30 juli 1998 terwijl deze in zijn auto zat voor het Okura Hotel in Amsterdam. Bato P. overleefde het, maar raakte ernstig gewond. Het OM had negen jaar geëist.

De rechtbank kwam tot een lagere straf dan de eis, omdat het misdrijf lang geleden gebeurde en M. inmiddels zijn leven heeft gebeterd. Samen met zijn vrouw heeft hij een bedrijfje voor binnenhuisarchitectuur.

Toen de politie de dag na de aanslag een inval deed in het huis van M., bleek hij met de noorderzon vertrokken. De politie in Zweden arresteerde hem begin dit jaar, op verzoek van Nederland. Erol M. heeft steeds ontkend. Hij verklaarde tijdens de rechtszaak zich niet veel meer van zijn Amsterdamse tijd te kunnen herinneren, vooral door buitensporig drugsgebruik.

Volgens de rechtbank staat echter vast dat hij P. heeft neergeschoten. Het slachtoffer wees hem namelijk direct na de aanslag aan als dader. De twee hadden die avond een afspraak. Volgens de rechtbank is er geen reden aan de verklaring van P. van destijds te twijfelen, onder meer omdat hij op sterven lag en geen reden had om te liegen.

Bato P. is een van de topfiguren in de zgn. 'Joegomaffia', die in de jaren negentig en daarna een belangrijke rol heeft gespeeld in de Amsterdamse onderwereld. Enkele maanden na de schietpartij bij het Okura Hotel werd in het Servische dorp Priboj een eveneens mislukte poging ondernomen Erol M.'s broer om het leven te brengen. P., die nauwe banden zou hebben onderhouden met onder anderen Willem Holleeder, is voor dat feit inmiddels veroordeeld. Justitie ziet die actie als een wraakoefening voor de aanslag in Amsterdam.

Het motief voor de mislukte poging tot moord op Bato P. is onopgehelderd. De zaak is een klein onderdeel van een groot strafrechtelijk onderzoek dat het landelijk parket van het OM uitvoert naar een reeks dodelijke gewelddaden in criminele kringen. Holleeder duikt veelvuldig in dat onderzoek op, maar is formeel geen verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook