woensdag 12 december 2007

La Serpe. Holleeder, Jesse R en Peter R. de Vries

Opvallende mededeling van de officier van justitie over Peter R. de Vries tijdens de pro forma zitting tegen de verdachten van van de moord op Houtman en Van der Bijl. In november 2004 zou in het Naardense restaurant Het Arsenaal een bijeenkomst hebben plaatsgevonden met Peter R. de Vries, Willem H., (de huidige kroongetuige) Peter la S. en Jesse R. Dit gerucht gonsde al. Maar de officier van justitie voegde er een paar feitjes bij.

De Vries heeft, zo zei de officier van justitie H. Oppe, tegenover de politie de bijeenkomst bevestigd maar ontkend dat Willem H. hierbij aanwezig was. Maar een medewerker van Het Arsenaal heeft verklaard dat Willem H. wel degelijk met dat gezeldschap aan tafel zat. Hij wist nog precies welke tafel en haalde ook nog de bon boven water. Bovendien zei de medewerker precies te weten wie Willem H. was omdat hij die nog kende uit een vorig etablissement waar hij werkte.

Onderwerp van het gesprek was het maken van een negatieve uitzending over de Amsterdamse Criminele Inlichtingeneenheid door Peter R. de Vries. Peter la S. zou daarin op moeten treden maar zag hier uiteindelijk van af.

Een en ander kwam naar boven in een pro forma-zitting tegen Ali A.. Peter La Serpe en Sjaak B. die worden verdacht van het uitlokken en uitvoeren van een reeks liquidaties.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 6 maanden voor schutter uit Jubbega

Tegen J. G. (39) uit Jubbega is vandaag voor de rechtbank in Assen een celstraf van één jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist. De officier van justitie achtte bedreiging met een geweer bewezen. De eis houdt tevens in dat de man een behandeling in zowel een verslavingskliniek als een psychiatrisch ziekenhuis moet ondergaan. J.G. drong vorig jaar op 12 november de woning van zijn ex-vrouw in Havelte binnen. Voor hun scheiding woonde het stel in het huis. De man beschikte over sleutels en had in de woning een kluis met twee geweren en munitie. Geweren die gebruikt worden door G. als hij naar de schietvereniging gaat. De vrouw had juist haar kinderen bij haar ex in Jubbega opgehaald.

Tijdens de overdracht van de kinderen was een ruzie ontstaan over een smsje. De beschonken Jubbegaster had daarbij woedend op de auto van zijn ex getimmerd. Overhaast was de vrouw met haar kinderen vertrokken en naar haar woning in Havelte gereden. Onderweg werd zij door de nieuwe partner van G. gewaarschuwd dat zij werd gevolgd door haar woedende ex. De vrouw waarschuwde de buren, omdat zij vermoedde dat zij in haar woning door haar ex zou worden opgewacht.
Samen met een buurman, een 52-jarige beroepsmilitair, stapte de vrouw haar woning binnen. Terwijl de vrouw het licht aan deed in de kamer werd zij door de militair ruw opzij geduwd. Die verklaarde tijdens de zitting vanaf het getuigenbankje dat hij in het donker een manspersoon vanachter de tafel omhoog zag komen.

Hij en de vrouw hoorden een droge klik. De vrouw wist tijdens de duw het licht aan te doen. ‘Ik zag hoe de man het geweer op ons richtte. Het automatische vuurwapen weigerde. Ik zag dat hij probeerde de storing op te heffen. In die tijd heb ik hem overmeesterd en op de vloer gewerkt. Ik hield hem vast totdat de politie arriveerde‘, verklaarde de buurman dinsdag.

Poging tot moord prijkte op de tenlastelegging van G. Dit achtte de officier van justitie niet bewijsbaar. Het staat niet vast dat G. de trekker inderdaad heeft overgehaald of de intentie heeft gehad dit te doen. Er zaten weliswaar drie patronen in het magazijn, waarvan twee scheef waardoor de boel blokkeerde. ‘Volgens een deskundige moet je een beschadiging bij de eerste patroon zien als de trekker wel was overgehaald. De patronen waren alledrie puntgaaf‘, aldus de officier. Zij dacht meer aan een ernstige vorm van bedreiging. Een bedreiging waarbij kinderen aanwezig zijn geweest.

Volgens de raadsvrouwe van G. was dit eerder een actie van G. om iemand aan zich te binden. ‘Een dramatisch gebaar. Aan de keukentafel met een geweer naast zich.‘ De Jubbegaster heeft eerder in zijn leven zelfmoordpogingen ondernomen. Hij heeft inmiddels een psychische behandeling in gang gezet. ‘Een celstraf doorkruist deze behandelingen‘, meende de raadsvrouwe.

De rechtbank doet 21 december uitspraak.
Update 21 december 2007: De uitspraak was conform eis 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk + een proeftijd van 2 jaar.(LJN: BC1034)

Update 9 juli 2010: In hoger beroep wordt de man veroordeeld tot 6 jaar en pleegt vervolgens zelfmoord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook