donderdag 28 juni 2012

Radovan Karadzic deels vrijgesproken van genocide

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic (66) is door het Internationaal Joegoslavië-Tribunaalin een tussenvonnis  vrijgesproken van genocide op moslims en Kroaten in verscheidene Bosnische steden in 1992. De beschuldiging van genocide in Srebrenica blijft wel behouden, net als negen andere aanklachten tegen Karadzic. De rechters vinden dat er onvoldoende bewijs is om Karadzic te veroordelen voor volkenmoord elders dan in de buurt van Srebrenica. Karadzic werd beschuldigd van genocide in het district Prijedor. Nu hij daarvan is vrijgesproken, bevat de tenlastelegging ten aanzien van Prijedor nu enkel nog misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

Karadzic wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië die tussen 1992 en 1995 meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost en 2,2 miljoen mensen heeft ontheemd. De verdediging van Karadzic had op 11 juni de algehele vrijspraak op de elf aanklachten gevraagd, verzekerend dat er in Bosnië geen volkerenmoord heeft plaatsgevonden. Na dertien jaar voortvluchtig te zijn geweest is de man in juli 2008 in Belgrado gearresteerd. Hij pleit onschuldig en verdedigt zichzelf op zijn in oktober 2009 gestart proces. De zaak is geschorst tot 3 september. Vanaf 16 oktober voert de verdediging de elementen à décharge op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis levenslang voor moord op echtpaar

Tegen Fred Beka (29) is vandaag in middelburg levenslang geëist voor de moord op het echtpaar Henk (59) en Trees (55) Schroevers, op 19 juli vorig jaar.

De slachtoffers werden vorig jaar in hun woning aan de Hooge Meestraat in Middelburg doodgestoken. Kort daarna arresteerde de politie Fred Beka, de ex-vriend van de dochter van het echtpaar. Volgens het OM heeft B., “geobsedeerd door de verbroken relatie”, het paar “afgeslacht”.

Het OM gaat met de eis voorbij aan het advies van gedragsdeskundigen die B. als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwen en tbs met dwangverpleging hebben geadviseerd. Justitie is doorgaans geneigd die adviezen te volgen maar Officier van justitie Rob Rammelo zei in het geval van Fred B. niets te verwachten van een behandeling in een tbs-kliniek. “Een succesvolle verpleging is allerminst zeker”, aldus de aanklager. Het toekennen van vrijheden aan B. in het kader van een tbs is veel te gevaarlijk; volgens Rammelo zal niemand dat ooit aandurven.

In de bewuste nacht reisde B. vanuit zijn woonplaats Brussel naar Middelburg, naar eigen zeggen om de ouders van zijn ex-vriendin te doden. Een jaar eerder was de betrekkelijk kortstondige relatie met de vrouw met grote problemen geëindigd. Er was sprake van geweld en B. stichtte brand in het Haarlemse huis dat hij met zijn vriendin had bewoond. Daarbij probeerde hij zichzelf van het leven te beroven. Vandaag zei hij dat hij daartoe een nieuwe poging zal ondernemen.

B. heeft verklaard dat de vrouw hem “tot het alleruiterste heeft gedreven”, onder meer door hem te bedriegen. Gedreven door een niet aflatende woede zwoer hij wraak, waarbij hij haar zo veel mogelijk pijn wilde doen. Voor de rechtbank zei hij dat hij zijn ex, die op 19 juli in de Middelburgse woning was, expres in leven liet, zodat zij zou lijden onder de moord op haar ouders.

B. heeft de moord op Henk Schroevers bekend; Trees zou per ongeluk door haar man zijn doodgestoken. Het OM gelooft daar niets van.

Update 12 juli 2012
Fred Beka heeft in zijn cel in Vught zelfmoord gepleegd. het was de nacht vóór de uitspraak. De rechter liet weten dat hij Fred Beka schuldig had bevonden maar deed in verband met de zelfmoord geen mededeling over de straf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook