woensdag 21 januari 2015

Uitspraak: 7 jaar voor doodsteken vriendin

Gitarist Rik Meijer uit Leeuwarden is veroordeeld tot 7 jaar cel wegens het doodsteken van zijn vriendin Ilonka Miranda Olivier. Na een ruzie stak Meijer haar met een mes in haar hart.

Dat gebeurde aan het einde van een stapavond, terwijl zowel Meijer als zijn vriendin onder invloed waren van alcohol en drugs. Het OM had tbs met dwangverpleging geëist, maar aangezien de rechtbank de kans op herhaling "niet onaanvaardbaar groot" acht, is dat achterwege gebleven in de strafmaat.

Voor dit soort misdrijven is de gemiddelde straf acht jaar cel, maar omdat Meijer geen strafblad had en berouw heeft getoond, krijgt hij 'slechts' zeven jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie om dode in Twentekanaal

De politie heeft in Emmen een man (55) uit Neede aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een man (24) uit Almere die 17 december 2014 in het Twentekanaal werd gevonden bij Markelo in Overijssel.

Vorige maand pakte de politie al een man (42) uit Hengelo op. Hij zit nog steeds vast.

Het lichaam van het slachtoffer werd  gevonden in het kanaal en was verpakt in plastic. Na de aanhouding van de 55-jarige man doorzocht de politie woningen op acht plaatsen in Nederland. Hierbij werd in Haaksbergen in een woning een hennepkwekerij gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Minder moorden maar meer liquidaties in 2014

Het weekblad Elsevier, dat sinds 1992 het aantal moorden bijhoudt, publiceerde vandaag de cijfers van afgelopen jaar: In 2014 werden er 137 moorden gepleegd, het laagste cijfer sinds 1992. 

De trend is: minder moorden, maar wel hardere", concludeert het weekblad.

In 2014 werden 24 liquidaties gepleegd, ruim 17 procent van het totale aantal moorden. Doorgaans is dit percentage tussen de 5 en 10 procent.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werden in Nederland jaarlijks nog gemiddeld 250 mensen vermoord. Elsevier: "Een van de verklaringen voor de daling is de toenemende vergrijzing: bejaarden plegen minder misdrijven dan jongeren en zijn meer thuis. Wel lopen zij meer risico bij overvallen."

Naast de liquidaties springen de gewelddadige roofovervallen het afgelopen jaar in het oog. Daarbij vielen in totaal vijf slachtoffers, van wie drie hoogbejaard. Het oudste slachtoffer was 89 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook