donderdag 3 juli 2008

Een verhoor: praat NOOIT met de politie

Don't talk to the police by professor James Duane (27 min)

Don't talk to the police by Police Officer George Bruch (21 min)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis vijf jaar voor dood Debora Rosiek

Tegen oud-politieman Hans P. (45) is vandaag vijf jaar cel geëist voor mishandeling en dood door schuld. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam houdt Hans P. verantwoordelijk voor de dood van Deborah Rosiek in 2003.

Haar lichaam is nooit gevonden. Het bewijsmateriaal toont volgens het OM aan dat Rosiek is overleden in de kelder van de man uit Zwaag. Daar zijn bloedsporen gevonden van Rosiek en waarschijnlijk van de verdachte. De vrouw zou daar door P. mishandeld zijn, waarna hij zou hebben verzuimd haar te helpen. Volgens een OM-woordvoerder kan niet worden bewezen dat P. de vrouw daadwerkelijk om het leven heeft gebracht.

De in juni 2003 39-jarige Rosiek was hoogzwanger van een tweeling. Op de dag van haar verdwijning had ze een afspraak in het ziekenhuis, maar kwam daar nooit aan. Opgravingen op diverse plaatsen, waaronder bij het huis van de ex-agent, leverden niets op. P. is vermoedelijk de vader van de tweeling.

Het OM eiste tegen P. ook vijftien maanden gevangenisstraf voor diefstal met geweld en heling, het bezit van vijf kilo hennep en wapenbezit. Deze eis komt overeen met het aantal dagen dat de verdachte in voorarrest heeft gezeten.

Het betreft een verrassende eis omdat het OM geen idee heeft wat er gebeurd is. Het zou moord kunnen zijn, het zou doodslag kunnen zijn, het zou mishandeling met de dood tot gevolg kunnen zijn, het zou ook nog een ongeluk kunnen zijn en Hans P zou ook nog onschuldig kunenn zijn. Het is zelfs niet zeker (maar wel waarschijnlijk) dat Rosiek dood is.

Het is des te vreemder omdat het in de kelderbox gevonden bloed (een zeer kleine hoeveelheid volgens het NFI) in het verleden geen reden was tot vervolging. Als het inderdaad zo zou zijn dat het mishandeling met de dood tot gevolg is, dan is de straf eigenlijk tamelijk laag.

Mishandeling de dood tengevolge hebbende kent een straf van 5 jaar (art 300 Sr.) 6 jaar als het met voorbedachte rade was (art 301 Sr.), 10 jaar als het zware mishandeling was met de dood tot gevolg (art 302 Sr.), 15 jaar als het zware mishandeling met voorbedachte rade was (art 303 Sr.), Komt nog bij dat er in dat geval ook 2 kinderen, nl de ongebren tweeling zijn omgekomen. Als we het dan even op mishandeling houden, dan kan de straf voor elk dood kind ook nog met een derde worden verhoogd (art 304 Sr.).

Bovendien heeft P - als hij de dader is- ook nog eens 3 lijken weggemaakt, hetgeen hem per stuk 2 jaar op kan leveren.

Het lijkt er op dat de officier er maar een slag naar slaat. Aan de andere kant werd de moordenaar van Angelique van Leyenhorst, Paul O, zonder stoffelijk overschot tot 11 jaar en 9 maanden veroordeeld (en heeft zijn straf inmiddels uitgezeten).

De aanklacht mishandeling en dood door schuld omdat Hans P. haar mishandeld zou hebben en toen verzuimd heeft te helpen, maar dat niet bewezen kan worden dat hij haar daadwerkelijk om het leven heeft gebracht is een juridisch monstrum. Als het zo is dat hij haar heeft mishandeld en ze is door uiblijven van hulp overleden, dan is ze aan de gevolgen van de mishandeling overleden. Het is natuurlijk niet zo dat ze in de kelderbox niet-dodelijk is mishandeld en dat ze toen als gevolg van iets anders in levensgevaar kwam en Hans P haar vervolgens niet heeft geholpen.
In dat geval zou het namelijk max 2 jaar (mishandeling, art 300) en 9 maanden (dood door schuld, art 307) zijn, mogelijk nog te verhogen met 30% voor het overlijden van de tweeling, mogelijk nog met 30% extra omdat het mogelijk zijn kinderen betrof (maar ook dat is niet zeker). Dit alles tot een maximum van 32 maanden (2 jaar 8 maanden).

De officieren van justitie Osinga en Van Schaijck riepen P. vandaag nogmaals op openheid van zaken te geven om de nabestaanden van Rosiek terwille te zijn. Wat een belachelijk dramatisch gebaar. De nabestaanden kunnen hun gestolen worden, ze willen gewoon hun zaak winnen.

Het vonnis: vrijspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis levenslang voor hotelmoord

angelapicobp8De 43-jarige Kremling S uit Zoetermeer die 13 maart 2006 tijdens een proefverlof zijn ex-vriendin Angela Pico in een hotellobby liquideerde, hoorde dinsdag in hoger beroep weer levenslange gevangenisstraf eisen. De man is eerder door de rechtbank tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld, ook na een eis van levenslang. Maar volgens de hofaanklager doet die straf geen recht aan het leed dat verdachte heeft berokkend. Ook de koelbloedige wijze waarop de man zijn vriendin ombracht, woog de aanklager mee bij de strafeis.

Kremling en Angela hadden in het hotel afgesproken om te spreken over het einde van hun relatie en een omgangsregeling voor hun twee kinderen. Daar dwong hij haar echter met een pistool op haar knieën in de lobby en schoot haar door het hoofd.

Uitspraak: 20 jaar cel

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie bewaarde wiet in garage

De partij wiet die in oktober 2007 uit het politiebureau in Tilburg verdween lag wekenlang achter een garagedeur bij een openbaar parkeerterrein achter het gebouw.

Bij de deur hangt weliswaar een camera maar beelden werden niet bekeken of opgenomen.

De twee sporttassen met 17 kilo wiet werden in augustus 2007 bij een growshop in Tilburg in beslaggenomen. Eind oktober werd de diefstal ontdekt. De regels schrijven voor dat inbeslaggenomen drugs zo snel mogelijk vernietigd moeten worden, maar de cannabis lag twee maanden te lang op het bureau.

Eerder verklaarde Hendriks dat de drugs lagen opgeslagen op de ’normale plaats’. De garage van het bureau aan het Wilhelminapark is voor alle politiemedewerkers toegankelijk. Ook mensen van buiten komen geregeld in de garage zonder dat er toezicht is, zeggen ingewijden in het Eindhovens Dagblad.

Politievakbond NPB noemt het onzorgvuldig dat de hennep zo lang in een ruimte lag die voor veel mensen dageblijks betreden wordt. Grote hoeveelheden drugs moeten volgens secretaris Frans van der Heiden in een afgesloten, minimaal toegankelijke ruimte worden opgeborgen. De leiding van het politiebureau is volgens hem verantwoordelijk.

Een 30-jarige agente uit Eindhoven en een 32-jarige man uit Geldrop zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning. De man heeft bekend dat hij van de agente de sleutel van de garage heeft gekregen. Zij ontkent alles.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook