donderdag 4 juni 2009

Opnieuw levenslang eis tegen Ryan Pieters voor gekwalificeerde doodslag Marlies van der Kouwe

StadHuisARSC Op Curaçao is 4 juni tijdens de behandeling in hoger beroep van het proces in de zaak Marlies van der Kouwe (24) opnieuw levenslang geëist tegen verdachte Ryan Pieters.

Er kwamen bij de hogerberoepzaak, die diende voor het hof op Curaçao, geen nieuwe feiten naar voren rond de dood van Marlies.

Volgens justitie heeft Ryan P. in september vorig jaar op Bonaire Marlies van der Kouwe gewurgd toen hij haar probeerde te beroven.

Ze was op de fiets onderweg naar haar huis in de wijk Hato. Haar stoffelijk overschot werd een maand later gevonden, op ongeveer 10 kilometer van de plaats van haar verdwijning.

De rechtbank heeft Pieters. in maart veroordeeld tot levenslang. De rechter achtte moord niet bewezen, wel een zware vorm van doodslag. Dat Ryan Pieters. Marlies ook verkracht zou hebben, vond de rechtbank niet bewezen.

Gisteren hoorden de rechters nog Sigmar Marchena als getuige. Hij zit in deze zaak vast op verdenking van betrokkenheid. Hij heeft verklaard dat hij niets met de zaak te maken heeft, ondanks eerdere verklaringen bij de politie.

Uitspraak 25 Juni 2009 Het wordt 30 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tien maanden cel geëist tegen zwakbegaafden-begeleider voor aanranden 3 patiënten

Dr.Poletlaan1-GroteBeek Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft vandaag 1,5 jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist tegen Peter J. (51) uit Den Bosch. Hij heeft volgens justitie als begeleider bij de Eindhovense psychiatrische kliniek De Grote Beek (foto) drie patiënten aangerand.

Behalve een celstraf eiste de aanklager ook een beroepsverbod tegen de man uit Den Bosch. Hij zou de komende vijf jaar niet meer in een zorginstelling mogen werken. De Grote Beek ontsloeg hem op staande voet toen de zaak aan het licht kwam.

De drie mannelijke patiënten die vorig jaar aangifte deden tegen J. zijn allemaal zwakbegaafd. J. was hun persoonlijk begeleider. Hij zou hen onzedelijk hebben betast over hun kleding heen dan wel op de mond hebben gekust. Zelf verklaarde hij dat zijn handelingen geen seksuele lading hadden, behalve in één geval. Het ging om een patiënt die al eerder seksueel misbruikt zou zijn.

Volgens officier van justitie V. Vreeling maakte de man uit Den Bosch ernstig misbruik van zijn positie als begeleider. Hij gaf zijn slachtoffers sigaretten of extra medicijnen en drukte hen op het hart niks te vertellen. Omdat hij over hen rapporteerde voelden ze zich van hem afhankelijk. „De verdachte gaf tijdens de zitting weinig blijk van schuldbesef of zelfinzicht. Hij is vooral bezig met de negatieve gevolgen van deze zaak voor hemzelf”, concludeerde de officier van justitie.

Raadsman M. Collart wijt de houding van zijn cliënt aan diens gebrekkig ontwikkelde geestvermogens, zoals vastgesteld door een psycholoog. J. is onder behandeling om meer inzicht te krijgen in zijn gedrag. „Niemand heeft er iets aan als deze behandeling wordt doorkruist door hem nu terug te sturen naar de gevangenis”, stelde de advocaat. J. zou al voldoende gestraft zijn doordat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen.

Het is toch wel fraai iemand met ‘gebrekkig ontwikkelde geestvermogens’ meot zwakbegaafden begeleiden. 10 maanden voor aanranden van 3 patienten die aan zijn zorg zijn toevertrouwd is ook zeer weinig. Guusje ter Horst wil hogere straffen voor geweld tegen hulpverleners, maar misschien moet dat ook eens gebeuren voor geweld dóór hulpverleners.

Uitspraak over twee weken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 20 jaar voor moord op Suzanne Martens

Het Openbaar Ministerie; in Groningen heeft vandaag 20 jaar cel geëist tegen Dirk Z. (20). Dirk Z. wordt verdacht van de moord op de Groningse studente Suzanne Martens(25). De studente Engels werd 8 november 2008 dood in haar woning aangetroffen. Ze had in totaal negentien steekwonden in haar gezicht, borst en keel.

Z. wees donderdag betrokkenheid bij de moord af en zei zich door cocaïnegebruik niets meer van de dagen rond de dood van Martens te kunnen herinneren. Volgens het OM staat echter onomstotelijk vast dat het bloed dat in de woning en op het moordwapen is gevonden DNA van de verdachte bevat. Ook de voetafdrukken in het bloed in de woning zouden van Z. zijn.

De verdachte kon voor de rechtbank geen duidelijke verklaring geven voor de gevonden sporen in en rond het huis van het slachtoffer. „De sporen liegen er niet om, er is voldoende bewijs om mij vast te zetten”, bekende hij tegenover de rechter. „En als ik degene ben die haar heeft vermoord dan vind ik dat verschrikkelijk. Maar ik weet het niet meer.”

Twee weken voor de dood van de studente zou Z. met zijn vriendin hebben gesproken over het vermoorden van de vrouw, om vervolgens haar laptop te kunnen verhandelen voor drugs. Maar ook daarover zegt hij zich niets te kunnen herinneren.

Ook de advocaat van de man gaat er van uit dat zijn cliënt verantwoordelijk is voor de dood van Suzanne Martens. Een andere verklaring is er niet, zei hij. De advocaat pleit echter voor een lagere straf, omdat volgens hem moord niet kan worden bewezen. De rechtbank doet op 18 juni uitspraak. Het wordt uiteindelijk 14 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 16 maanden cel voor ontuchtplegende agent

Tegen een wijkagent (57) uit Katwijk is vandaag voor de rechtbank in Den Haag een celstraf van 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk, geëist wegens het plegen van ontucht met twee minder begaafde vrouwen terwijl hij aan het werk was.

Een 33-jarige vrouw deed in februari dit jaar aangifte omdat zij zou zijn gedwongen tot seksuele handelingen. De wijkagent had vaak contact met de vrou -die op een sociale werkplaats werkt- in verband met drugsoverlast van de buurman. Op 13 februari kwam het tijdens een werkbezoek tot seksuele handelingen. De verdachte zei dat niets tegen haar zin gebeurde. De vrouw verklaarde eerder niet te weten wat zij moest doen omdat zij niet goed voor zichzelf op kan komen. „Ik heb eerbied voor agenten. Ik vertrouwde hem.”

Toen de man werd aangehouden, vertelde hij dat zijn amicale gedrag bij zeven vrouwen had geleid tot zoenen en soms meer. Twee van hen deden aangifte.

De uitspraak is op 18 juni.

De politie is je beste vriend blijkt maar weer

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kritiek president Hoge Raad is gemiste kans

corstens

Het heeft enige tijd geduurd, maar de niet aflatende kritiek op - kort gezegd- het functioneren van de strafrechtspleging, wordt nu ook vanuit de kringen van de zittende magistratuur publiekelijk serieus genomen en beantwoord. Zo brak de President van de Hoge Raad G. Corstens (foto) in een lezing getiteld ’De wakkere rechter’ onlangs een lans voor het “intellectueel investeren” in de Rechterlijke Macht en met name in het vergaren van forensische expertise en gingen Corstens en in zijn kielzog raadsheer M. Loth van de Hoge Raad in op de kritiek die naar voren komt in het boek ‘De slapende rechter’ van W.A. Wagenaar, H. Israëls en P.J. van Koppen.  Nog recenter reageerde Corstens opnieuw, nadat minister Ter Horst in een uitzending van Knevel & Van den Brink het oordeel van een Politierechter om geweld tegen agenten niet dubbel te bestraffen, hekelde. De bewindsvrouwe noemde het een “denkfout” van de rechter, zich kennelijk niet bewust van de betekenis van dit woord.

 

Lees het vervolg op de blog van Wicher Wedzinga

Zie ook: Politici moeten rol van rechters respecteren

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Steve Brown bevestigt dat ‘beloning’ satire was

Steve Brown vindt dat het duidelijk is dat de beloning de hoofden van drie misdaadjournalisten heeft gezet satire was omdat hij niet 500.000 éuro maar gúlden ('het hadden net zo goed dukaten kunnen zijn') op  heeft uitgeloofd. Bovendien heeft één van de drie, Bas van Hout, 13 jaar geleden hetzelfde met Brown zélf uitgehaald, toen de gulden nog wél wettelijk betaalmiddel was, zo stelt Brown.

Aanleiding voor het half miljoen was een interview van Scharrenberg met Bas van Hout dat in de Panorama zou verschijnen. Brown werd hier in neergezet als verrader van ‘een van de grootste criminelen van Europa’.  Inmiddels is dat artikel al veranderd, maar toch wilde Brown een punt maken.  Brown wilde zelf in een interview met Parool TV de naam van de betreffende crimineel niet noemen maar het is algemeen bekend dat het om 'Jotsa' Jocic zou gaan.

Brown noemde ook het feit dat Bart Middelburg stelt dat door een artikel van Bas van Hout waarin die beweerd dat Ron Ondunk Jocic verraden zou hebben, Ondunk later ook daadwerkelijk vermoord werd. Hij zag dan ook de op handen zijnde publicatie in Panorama als actie van van Hout, en de Vries om hem te laten omleggen: 'Het was de zoveelste keer dat ze me de lampen hebben willen laten uitblazen'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

24 jaar voor moord in Kootstertille

Ids I. (44) is vandaag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 24 jaar cel wegens moord op Murkje de Vries (36) in Kootstertille (Friesland-gem Achtkarspelen). Hij schoot Murkje dood in haar woning in de nacht van 1 op 2 februari 2008. Het Openbaar Ministerie had dertig jaar cel tegen de man geëist.
Eerder die avond had hij in Harkema al zijn ex-vrouw Trienke Tabak(37) en haar nieuwe vriend Meint van der Bij(43) in de woning van de laatste in Harkema van dichtbij beschoten. Meint van der Bij werd destijds in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Groningen gebracht, Trienke Tabak ging naar een hospitaal in Leeuwarden. Zij overleefden de schietpartij echter wonderwel. Relatieproblemen waren oorzaak voor het drama.

Een half uur na deze schietpartij ging Ids I. naar een woning aan de Seine te Kootstertille. Hier schoot hij Murkje de Vries dood. Zij had nog geprobeerd door een dakraam uit de woning te komen, maar werd tijdens haar vlucht in de dakgoot alsnog geraakt. Ze overleeft de schietpartij niet. Hij hield haar verantwoordelijk voor de breuk met zijn ex-vrouw.

Ids I. was na de dodelijke schietpartij in zijn auto gestapt en naar Duitsland gereden. De politie wist hem daar te achterhalen en aan te houden.

Update 26 november 2009: Naar aanleiding van de zaak Elzelien Farquharson Kooij, probeert ook Ids I zijn zaak heropend te krijgen omdat hij onder invloed van Seroxat® zou zijn geweest.

Dit item was ook tijdens zijn rechtszaak aan bod gekomen, maar de drie deskundigen die destijds door de Leeuwarder rechtbank werden gehoord verschilden van mening. Een door de raadsvrouw ingeschakelde hoogleraar (prof. dr. Ivan Wolffers) dacht destijds dat het goed mogelijk is dat de verdachte als gevolg van twee pillen van het antidepressivum paroxetine over de schreef is gegaan. Twee professoren van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uit Groningen zijn er niet van overtuigd dat er een verband is tussen de geweldsuitbarstingen en het medicijn. Een van de deskundigen noemde het ‘buitengewoon onwaarschijnlijk’ dat de verdachte extreem agressief is geworden van de pillen.

Het Hoger beroep dient 27 november 2009

Update: Dat is 11 juni 2012 geworden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook