donderdag 4 juni 2009

Tien maanden cel geëist tegen zwakbegaafden-begeleider voor aanranden 3 patiënten

Dr.Poletlaan1-GroteBeek Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft vandaag 1,5 jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist tegen Peter J. (51) uit Den Bosch. Hij heeft volgens justitie als begeleider bij de Eindhovense psychiatrische kliniek De Grote Beek (foto) drie patiënten aangerand.

Behalve een celstraf eiste de aanklager ook een beroepsverbod tegen de man uit Den Bosch. Hij zou de komende vijf jaar niet meer in een zorginstelling mogen werken. De Grote Beek ontsloeg hem op staande voet toen de zaak aan het licht kwam.

De drie mannelijke patiënten die vorig jaar aangifte deden tegen J. zijn allemaal zwakbegaafd. J. was hun persoonlijk begeleider. Hij zou hen onzedelijk hebben betast over hun kleding heen dan wel op de mond hebben gekust. Zelf verklaarde hij dat zijn handelingen geen seksuele lading hadden, behalve in één geval. Het ging om een patiënt die al eerder seksueel misbruikt zou zijn.

Volgens officier van justitie V. Vreeling maakte de man uit Den Bosch ernstig misbruik van zijn positie als begeleider. Hij gaf zijn slachtoffers sigaretten of extra medicijnen en drukte hen op het hart niks te vertellen. Omdat hij over hen rapporteerde voelden ze zich van hem afhankelijk. „De verdachte gaf tijdens de zitting weinig blijk van schuldbesef of zelfinzicht. Hij is vooral bezig met de negatieve gevolgen van deze zaak voor hemzelf”, concludeerde de officier van justitie.

Raadsman M. Collart wijt de houding van zijn cliënt aan diens gebrekkig ontwikkelde geestvermogens, zoals vastgesteld door een psycholoog. J. is onder behandeling om meer inzicht te krijgen in zijn gedrag. „Niemand heeft er iets aan als deze behandeling wordt doorkruist door hem nu terug te sturen naar de gevangenis”, stelde de advocaat. J. zou al voldoende gestraft zijn doordat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen.

Het is toch wel fraai iemand met ‘gebrekkig ontwikkelde geestvermogens’ meot zwakbegaafden begeleiden. 10 maanden voor aanranden van 3 patienten die aan zijn zorg zijn toevertrouwd is ook zeer weinig. Guusje ter Horst wil hogere straffen voor geweld tegen hulpverleners, maar misschien moet dat ook eens gebeuren voor geweld dóór hulpverleners.

Uitspraak over twee weken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: