maandag 3 maart 2014

Echtpaar in Exloo toch vermoord

Het echtpaar Veenendaal dat 28 juli 2013 in het Friese Exloo dood werd aangetroffen is vermoord. In eerste instantie leek er sprake van zelfdoding. De recherche is nu overtuigd van een misdrijf.

Dat de twee toch zijn omgebracht, blijkt uit het definitieve sectierapport en aanvullend onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Morgen licht de politie bewoners van Exloo in over het moordonderzoek. Iedereen die op de dagen rond de dood van Jan en Greet Veenendaal (77) in de omgeving van hun woning is geweest, krijgt een sms. Daarin worden de ontvangers verzocht zich te melden als ze eind juli iets opmerkelijks hebben gezien.

Volgens de recherche is roof het motief; uit de woning zijn spullen verdwenen. Hoe de twee precies zijn gedood wil de politie uit onderzoeksbelang niet zeggen. Er is nog geen concrete verdachte in beeld.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt morgen uitgebreid aandacht aan de dood van het echtpaar.

Update 4 maart 2013
De twee mannen die gearresteerd zijn voor de moord op Berend Smit worden ook verdacht van de dubbele moord op Jan en Greet Veenendaal

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 7 en 9 jaar in hoger beroep voor verkrachting dove vrouw

Twee mannen die maandenlang de dove Freya Svasek hebben gegijzeld, verkracht, vernederd en mishandeld, zijn vandaag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 5 en 9 jaar en tbs. De vrouw verdween op 1 november 2011 en werd op 16 februari 2012 onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen in de woning van de verdachten in Hoevelaken.

De rechtbank veroordeelde het tweetal eerder tot 9 en 7 jaar. Beiden kregen daarnaast tbs opgelegd. Het hof verlaagde de straf van de jongste verdachte van 7 naar 5 jaar, omdat het vindt dat hij snel naar een tbs-kliniek moet.

Het slachtoffer kreeg gedwongen medicijnen en alcohol toegediend en werd met grote regelmaat verkracht en zwaar mishandeld. Ze liep onder meer een gebroken neus en een gebroken kaak op en moet enkele tanden missen.

De advocaten van het duo hebben betoogd dat de vrouw onbetrouwbare verklaringen heeft afgelegd. Van vrijheidsberoving is volgens de raadslieden geen sprake geweest, omdat het slachtoffer mogelijkheden had om uit het huis te ontsnappen. Het hof zette door beide verweren een streep.

Het Openbaar Ministerie noemde de situatie waarin Svasek maandenlang heeft gezeten ≴ongelooflijk vernederend, sadistisch en onmenselijk”.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander vermoord in Thailand


In Thailand is de Nederlandse bareigenaar Fred Lelie (67) op gruwelijke wijze vermoord. Lelie werd met doorgesneden keel en een reeks messteken op de veranda van zijn huis gevonden.

De politie houdt rekening met roofmoord en zoekt twee mannen die Lelie gisterochtend vroeg zouden hebben bezocht.

Fred Lelie woonde samen met een Thaise vriendin en runde een bar/discotheek in Udon Thani, niet ver van de grens met Laos.

Hij zou geregeld hebben gepocht over zijn succesvolle zaak en het vele geld en goud dat hij bezat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook