woensdag 18 juli 2012

Uitspraak: tot 12,5 jaar voor Tattoo killers

De zogeheten 'tattookillers' zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 12,5 jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat de vier verdachten in augustus 2009 in Amsterdam de crimineel Marlon D. hebben willen liquideren.

Zij schoten 34 keer op Marlon D., die door tien kogels werd geraakt, maar het geweld overleefde. Het is onduidelijk gebleven waarom de verdachten het op D. hadden voorzien. Zij hebben tijdens het vooronderzoek en het proces consequent gezwegen. Het Openbaar Ministerie had straffen van 13 en 15 jaar geëist. Drie van de vier verdachten kregen 12 jaar, de vierde 12,5. In zijn geval heeft de rechtbank de lange duur van het voorarrest niet meegewogen, omdat hij nooit is opgepakt en nog steeds voortvluchtig is.

Volgens de rechtbank is komen vast te staan dat de verdachten een nauw samenwerkende groep hebben gevormd, die de aanslag op D. grondig heeft voorbereid. Dat de mannen een groep vormden, blijkt onder meer uit de grote, bij allen identieke tatoeage die zij op hun lichaam hebben, aldus de rechtbank. (een tamelijk willekeurig argument overigens).

De broers Cor en Brian P. waren in 2009 al eerder in het vizier gekomen van de politie, als verdachten van de liquidatie van de criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor, bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp. Enkele weken later werd het lichaam van Onno Kuut gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Ook hij had de specifieke tatoeage, die zo veel betekent als 'Wees daadkrachtig'. Cor en Brian P. gelden ook in het geval van Kuut als verdachte. Beide moordonderzoeken lopen nog.

De advocaten van de 'tattookillers' hebben betoogd dat de startinformatie van het onderzoek naar de moordpoging op Marlon D. onjuist is geweest en dat de zaak daarom van tafel moest. Volgens de rechtbank is er geen boos opzet in het spel geweest; wel heeft zij het verzuim doorberekend in de straf.
Het is onduidelijk gebleven wie van de vier mannen op D. geschoten heeft. Voor de rechtbank maakt dat niet uit, omdat het viertal gezamenlijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor het geweld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook