vrijdag 30 juli 2010

Vrouw in Veldhoven al voor explosie mishandeld

Linda de Graaf-Manders (30) uit Veldhoven die afgelopen zaterdag 24 juni 2010 dood werd gevonden in een huis aan de Boekweitstraat in Veldhoven, blijkt vrijwel zeker al twee dagen eerder zwaar mishandeld te zijn door haar partner Joost de G.(34). Dat bevestigen verschillende welingelichte bronnen onafhankelijk van elkaar.

Het openbaar ministerie wilde gisteren niet inhoudelijk ingaan op het tijdstip van overlijden van de vrouw. „We zijn nog in afwachting van het sectierapport”, aldus een woordvoerster.

Joost de G. heeft inmiddels 'gedeeltelijk' bekend dat hij haar om het leven heeft gebracht en een gasexplosie in het huis heeft veroorzaakt.

De vrouw werd zaterdagochtend gevonden terwijl het huis in brand stond. De man werd later in het ziekenhuis aangehouden. Een dag eerder was de vrouw volgens diverse bronnen ongebruikelijk genoeg niet verschenen op de verjaardag van haar zoontje, dat bij familie verbleef.

Update 3 augustus: Het voorarrest van Joost de Graaf is vandaag met 3 maanden verlengd. Dat is de maximale  verlenging die in één keer kan worden gegeven. Inmiddels is bekend dat Linda al voor de brand al aan hersenletsel was overleden.
Update 13 Mei 2011: Joost krijgt 13 jaar voor doodslag en brandstichting

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Babylijkje Breda lag mogelijk al een jaar in huis

Het babylijkje dat zondag 25 juli werd gevonden in een huis aan de Hooibeemd in Breda, heeft daar volgens de advocaat van de moeder (19) zeker een jaar dood gelegen.

De vrouw wilde de zwangerschap voor haar familie verborgen houden. Haar vader vond de dode baby zondag in een tas in het huis en stapte naar de politie.

De moeder zou een dag voor de vondst opnieuw zijn bevallen. De familie wist niet dat ze zwanger was.

Update 3 augustus 2010: De moeder is uit voorarrest vrijgelaten. Haar hechtenis is niet langer nodig voor het onderzoek, aldus de motivering van justitie.
Update 27 april 2011: De moeder zal niet strafrechterlijk worden vervolgd. Het is niet duidelijk geworden hij het kindje is overleden. Justitie geeft er de voorkeur aan om de moeder haar laatsts geboren kind op te laten voeden nu de gezinssituatie is genormaliseerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 15 en 5 jaar voor moord op Joyce Feenstra in hoger beroep

Joyce Feenstra
joyce-feenstra
De zussen Troeta W. (33) en Amalia W. (23) uit Ridderkerk zijn in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 15 resp 5 jaar cel voor de moord op de zwangere Joyce Feenstra (23) op 7 juli 2007. De twee vrouwen hebben hun best gedaan de moord eruit te laten zien als een zelfmoord.

De oudste zus dwong het slachtoffer een afscheidsbrief te schrijven en medicijnen en bleekwater in te nemen. Vervolgens moest ze met een touw om haar nek ergens op stappen. Uiteindelijk wurgde de vrouw het slachtoffer. De jongste zus was volgens het hof steeds in de woning van het slachtoffer aanwezig en deed niets om de dood van de vrouw, die vijftien weken zwanger was, te voorkomen. De vrouwen waren zo gewiekst om een colablikje en een asbak met sigarettenpeuken mee te nemen, om hun betrokkenheid bij de moord te verhullen.

Aanvankelijk gingen de vrouwen naar het huis van de 'rivale' om met haar te praten. De oudste zus vermoedde dat de vrouw al jaren een verhouding had met haar man, Jack van T. Uit angst haar man en stiefdochter kwijt te raken, besloot ze uiteindelijk de Ridderkerkse uit de weg te ruimen.

De rechtbank veroordeelde de oudste zus ook al tot vijftien jaar, maar sprak Amalia vrij. Het hof vindt nu echter dat Amalia medepleegster van de moord is. Het hof heeft aan de straf voor Troeta niets willen veranderen, mede omdat Troeta weigert mee te werken aan psychisch en gedragskundig onderzoek.

Goed dat zus Amalia nu ook is veroordeeld, maar 15 en 5 jaar blijft zeer weinig voor deze gruwelijke moord. Amalia zit echter nog niet in het gevang. Zij was niet op de zitting aanwezig en is nu officieel 'voortvluchtig'.

Update 2 augustus 2010: Amalia W. heeft zich in het bijzijn van een aantal familieleden gemeld op het hoofdbureau van politie in Breda.
Update 22-5-2011: In de TV serie 'Van God Los' wordt de moordzaak verfilmd. Georgina Verbaan speelt daar de rol van 'Tilly' (Troeta)
Update 23-5-2011: In 'Moordvrouwen' van Jessica Villerius vertellen Troeta en Amalia hun verhaal.
Overigens was het ongeboren kind van Joyce niet van de man van Troeta.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar voor opdracht tot moord op Hans Lijesen

Linda V. is vandaag dor de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 12 jaar voor de moord op haar man Hans Lijesen op 9 september 1999. Het OM had 15 jaar geëist.

Volgens de rechtbank heeft de vrouw “op koelbloedige wijze moordplannen gesmeed” om aan de 10 miljoen gulden van haar man te komen. Uiteindelijk heeft ze zich samen met een ander schuldig gemaakt aan een gewetenloze moord, waarbij het slachtoffer in de kelder van zijn winkel een kogel in het hoofd werd geschoten, aldus de rechters.

Leijesen werd op 9 september 1999 doodgeschoten in de kelder van zijn elektronicazaak aan de Benthuizerstraat in Rotterdam. Degene die de schoten zou hebben gelost, is inmiddels overleden. De vrouw werd weliswaar in 2000 al aangehouden, maar toen was er nog onvoldoende bewijs. De zaak werd heropend in 2006 toen zich een kroongetuige meldde.

V. verhuisde in 2004 naar Costa Rica met haar nieuwe echtgenoot, Sjaak M., een doelbewuste actie volgens de rechter omdat dat land geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft. Toen haar tweede huwelijk op de klippen liep, openbaarde haar ex-man Sjaak M. tegenover de rechtbank in Rotterdam en voor de camera bij Peter R. de Vries dat zij de moord had beraamd vanwege het geld. De relatie met haar man was destijds slecht en bij een eventuele scheiding zou ze het geld dat hij bezat mislopen.

“Ze heeft haar man om laten brengen in haar kennelijk zeer vergaande belustheid op geld, en daarmee ook de vader van haar eigen kind. De verdachte heeft zich zeer berekenend en manipulatief getoond door kort voor de moord de winkelmedewerker van het slachtoffer voor een groot deel van de middag weg te lokken voor niet noodzakelijke opruimwerkzaamheden elders. Zo bleef het slachtoffer alleen achter en verschafte zij zichzelf een alibi”, stellen de rechters.

Vrijwel direct na de moord ging de verdachte naar Luxemburg om van de rekening van het slachtoffer omvangrijke bedragen op te nemen, de rekening op te heffen en het resterende saldo naar haar eigen rekening in Zwitserland over te maken. Kort daarna is ze met haar nieuwe geliefde verloofd en naar Costa Rica verhuisd. “Profiterend van het geld van het slachtoffer heeft ze daar een nieuw leven kunnen opbouwen.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook