maandag 26 januari 2009

Uitspraak: 15 jaar voor moord op Joyce Feenstra (eerste aanleg)

Joyce Feenstra
joyce-feenstra
Troeta W. (32) is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op de zwangere Joyce Feenstra (23) uit Ridderkerk 6 juli 2007. Amalia W. (22), de jongere zus van Troeta, tegen wie acht jaar cel was geëist, is vrijgesproken.

De jongste verdachte verklaarde dat zij niet op de hoogte was van het plan van haar oudere zus en dat het nooit bij haar opgekomen is dat Troeta de vrouw echt zou doden.

De rechtbank volgde haar verhaal en sprak haar vrij, ook omdat zij niet heeft 'bijgedragen' aan de moord. Het Openbaar Ministerie vervolgde ook Amalia omdat zij niets heeft gedaan om te voorkomen dat haar zus de moord pleegde.

De zussen drongen 's nachts de woning van Joyce binnen. Joyce, die ongeveer vijftien weken zwanger was, werd eerst gedwongen chloor te drinken. Vervolgens moest zij met een touw om haar nek van een krukje springen. Om de moord op zelfmoord te laten lijken, moest Joyce een afscheidsbrief en -sms sturen. Al met al duurde de kwelling 2,5 uur. Troeta beweert zich niets meer te kunnen herinneren. De jongere zus Amalia deed niets om het drama te stoppen, hoewel zij Joyce hoorde rochelen.

Het lichaam van Joyce werd om half vijf in de nacht ontdekt. Volgens ingewijden plaatste Troeta nog geen twee uur na de vondst van de overleden Joyce een bizar bericht op een internetsite. “Mijn probleem is opgelost,” zou ze hebben geschreven. Niet veel later dook een ouder berichtje aan Joyce op. 'De grootste kankerhoer die er op Ridderkerk woont ben jij. Als je denkt je bij je moeder te verstoppen, hahaha is die nog dommer dan jij. Twee hoeren in een nest, ik vind jou kakkerlak', zou er te lezen zijn geweest.
Troeta heeft tegen zeker zes mensen verteld dat zij Joyce vermoordde, zegt justitie.

Aanvankelijk dachten de zussen weg te komen met de moord, maar in mei 2008 werden zij toch gearresteerd.

De rechtbank nam het Troeta kwalijk dat zij op een 'berekende manier de moord in scène heeft gezet'. Uit onderzoek van deskundigen bleek dat moord aannemelijker was dan zelfmoord.

Het nekletsel paste volgens een patholoog-anatoom beter bij wurging dan bij ophanging. Ook bleek dat het slachtoffer nooit met haar volle gewicht aan de aangetroffen haak had kunnen hangen.

Volgens de rechtbank beging Troeta de moord omdat ze dacht dat het slachtoffer een relatie met haar man, Jack van T. had. Ze dacht dat haar man in verband met Joyce's zwangerschap misschien voor Joyce zou kiezen. Of Joyce zwanger was van Troeta's man, is niet bekend.

Al met al een zeer gruwelijke moord op een zwangere vrouw, waarbij dus eigenlijk 2 mensen zijn omgebracht en dan toch maar 15 jaar? Onbegrijpelijk. "Troeta" komt hier goed mee weg.

Een man in Rotterdam kreeg februari 2007 elf jaar van de rechter (eis 18 jaar) alleen al wegens het doden van zijn ongeboren kind (niet de moeder).

Update 30 juli 2010: In hoger beroep kreeg Troeta opnieuw 15 jaar maar haar zus kreeg nu 5 jaar wegens medeplegen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook