dinsdag 11 augustus 2009

Sjoemelen loont bij Justitie

IGLO-ZAAK
CIE-Officier ROLF DE GROOT overtrad de regels in de Iglo-zaak, een grote drugscasus. De conclusie van de rechtbank in 1999: 'Hij heeft gezwegen, c.q. verhuld waar waarheid gesproken en openbaarheid betracht had moeten worden.' Dat had hij eerder in een grote zaak ook gedaan. De Groot is tegenwoordig raadsheer bij het hof in Arnhem.

VALS GELD ZAAK
Oficier van justitie LEX MOOY misleidde in 2002 de rechtbank in een vals geld zaak. Hij zorgde ervoor dat een politie-infiltrant niet ter zitting verscheen en zweeg vervolgens over zijn eigen rol. De rechtbank verklaardde het OM niet ontvankelijk. Later bleek dat hij nog meer onoorbare opsporingsmethoden had verzwegen. Uiteindelijk werd het bewijsmateriaal uitgesloten en werden de verdachten vrijgesproken. Mooy is nu raadsheer in Den Bosch.

IGLO-ZAAK II
Officier ANNEMIEKE ZWANEVELD gaf eind jaren negentig in de Iglo-zaak bevel om een advocaat af te luisteren die geen verdachte was. Dat is verboden. Het OM werd niet-ontvankelijk verklaard. Ze is nu rechter in Rotterdam. In die rol oordeelde ze in 2008 samen met collega-rechters opnieuw curieus: ze legde het OM geen sancties op toen bleek dar geheimhoudingsgesprekken niet waren vernietigd.

HELLS ANGELS-ZAAK
Officieren van Justitie MICHIEL ZWINKELS en GER OLDEKAMP luisterden gesprekken af tussen advocaten en cliënten en vernietigden deze niet. Ze hielden hun faux-pas stil voor de rechter. Het Amsterdamse hof verklaarde in 2007 het OM niet-ontvankelijk. De Hells Angels kwamen vrij en Oldekamp is inmiddels advocaat-generaal bij het Amsterdamse parket.

ZAAK LANCEE
De Schiermonnikoogse politiechef René Lancee werd eind jaren negentig ten onrechte beschuldigd van incest. In deze zaak vol blunders en gerommel met getuigenverklaringen was MONTE VAN CAPELLE de aanklager. Hij is tegenwoordig hoofdofficier van justitie in Assen.

POWER-ZAAK
AMSTERDAM-PROCES-HOLLEEDER Prestigieuze drugszaak. Officier van justitie SASKIA DE VRIES hield belangrijk bewijsmateriaal achter  voro de verdediging. Daarover loog ze in hoger beroep, oordeelde het Hof
De Vries is nog altijd aanklager namens het landelijk parket. In 2006 deed ze de zaak tegen drugshandelaar Mink Kok. Ook daar hield ze informatie achter In twee recente cases – Holleeder en een Joegoslavische moordzaak- klaagden de advocaten opnieuw over manipulatie van bewijs.

BALPEN-MOORD
Officier van justitie CHARLES VAN DER VOORT liet in deze moordzaak uit 1991 bewijsmateriaal verdwijnen. Hij is sinds vorig jaar landelijk hoofd-advocaat-generaal.

SCHIEDAMMERPARK-MOORD
edelhauser Kees Borsboom werd in 2004 ten onrechte veroordeeld voor moord op het meisje Nienke. Officier was BERNADETTE EDELHAUSER; MARIËTTE RENCKENS deed als advocaat generaal het hoger beroep. Door tunnelvisie werd bewijs achtergehouden. Beide aanklagers zijn inmiddels rechter.

 

edelhauser-NFI

Sjoemelen loont

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

2 jaar celstraf voor Ferry B. in valkuilenzaak

Ferry B. (25) uit Maasbracht is door de rechtbank in Roermond in de zogeheten valkuilenzaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk geëist.

De rechtbank acht bewezen dat Ferry B. scherpe pinnen en latjes heeft geleverd, waarmee in 2008 in de Heldense bossen in Noord-Limburg drie valkuilen zijn gemaakt. Twee mensen vielen in de kuilen en raakten gewond.

De rechtbank vindt dat B. medeverantwoordelijk is voor meerdere pogingen tot zware mishandeling. Er is volgens de rechtbank geen sprake van poging tot doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ooggetuigen falen

Voor de Duitssprekenden onder ons een schokkende reportage over het falen van ooggetuigen. Kijk en huiver. Ook u kunt morgen onschuldig aangewezen worden als overvaller, verkrachter of moordenaar. Misschien zelfs al vandaag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eigenrichting ligt op de loer | Politie in ivoren toren

Commissaris Ad Smit is al 33 jaar werkzaam als politieagent in Amsterdam. In 1976 begon hij als wachtcommandant bij het toenmalige bureau Leidseplein, nu werkt de districtchef voor Amsterdam-Oost en Zuid-Oost. Wat hem momenteel het meest opvalt? "Autochtonen zijn het wangedrag van Marokkaanse jongeren zo zat dat ze dreigen naar de honkbalknuppel te grijpen."

"Autochtonen maken zich zorgen over allochtonen", stelt commissaris Smit in dagblad De Pers. "Ik vind dat vaak te kort door de bocht, beoordelen op uiterlijk. In Oost merk ik dat de verhoudingen soms hard zijn. Dat bepaalde groepen open tegen mij praten over 'de klotemarokkanen'. Dan zeg ik: ja jongen, dat kun je nou wel roepen, maar weet je ook waarover je het hebt?"  (Ja echt Smit, dat weten mensen want in Oost wonen ze er tussen, er is echt wel een reden dat het zover is gekomen.)

Smit heeft om Oost iets van 19.000 Marokkaanse wonen. "Als die allemaal één misdrijf per jaar zouden plegen, had ik nooit de cijfers die ik nu had. Dus dat is onzin", stelt de politichef. "Ze vallen meer op, die Marokkaanse groepen."

Het beperkt zich nog tot mopperen, heeft Smit geconstateerd. "Het moment dat de handjes gaan wapperen, op het moment dat men collectief dingen zou organiseren tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Dan gaat het mis, dan grijp ik in. Wanneer ik als politichef zou weten dat een groep zich organiseert om een andere aan te pakken, pak ik ze allemaal op."

Commissaris Smits vertoont hier het gedrag dat de maatschappij juist heeft gebracht tot waar we nu zijn.

“Het moment dat de handjes gaan wapperen…….. pak ik ze allemaal op”

Het ware beter wanneer Smits al eens eerder tot acties overging en dat als Marokkaanse jeugdbendes wandaden begaan, hij ‘ze allemaal oppakt’.

Als het al zover zo komen dat autochtonen ‘naar honkbal knuppels grijpen’ dan dooen ze dat met een reden en niet omdat ze denken: “goh, laten we vandaag es niet in de winkel staan maar een groep allochtonen in elkaar slaan”. Het is Smit zijn taak om er voor te zorgen dat het niet zo ver komt, niet om pas in te grijpen als het zo ver is.

Wat de misdadcijfers betreft is Smit een beetje onduidelijk, maar het lijkt alsof hij aan het underplayen is. De door CBS verzamelde misdaadcijfers liegen er niet om.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook