maandag 14 september 2009

Godfried van Haut en de Warnsvelder moord | weer een justitiële blunder

Godfriedvanhaut Godfried van Haut (55)(foto) heeft vrijwel zeker onterecht jaren vastgezeten voor de Warnsvelder moord op benzinepomp medewerkster Micelle Mooij in 1985. Hij werd in 2004 in hoger beroep veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor de zgn Pompmoord, hoewel er geen enkel bewijs was en getuigen elkaar tegenspraken. Ook zijn 3 medeverdachten legden tegenstrijdige verklaringen af, bijvoorbeeld over de plaats waar de moord zou hebben plaatsgevonden.

In 1986 werd het rechercheonderzoek stilgelegd wegens gebrek aan bewijs, tot in 2001 tips binnenkwamen bij de ‘geheime dienst’ van de politie.

De nieuwe tips gingen over crimineel Martin ten B. Een voormalig psychiatrische patiënt, Kobus S., had de politie in de jaren tachtig en negentig ook al bestookt met tips over de betrokkenheid van Ten B. bij de zaak-Mooij. Maar de politie maakte toen geen formeel proces-verbaal op van zijn tips.

‘Het heeft er alle schijn van dat de politie S. tot 2001 niet serieus nam’, zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen, die onderzoek heeft gedaan naar deze zaak.

De man die volgens de hoogleraar onterecht is veroordeeld voor de moord, Godfried van Haut, kwam juist door verklaringen van deze S. in beeld als verdachte. Van Haut zou met Ten B. en twee anderen in het café plannen hebben gesmeed voor een overval op het pompstation in het Gelderse Warnsveld, die uiteindelijk fataal afliep.

De politie arresteerde vier verdachten, inclusief tipgever Kobus S. Er was nauwelijks bewijs tegen hen: niemand had hen gezien bij de plaats delict, waar ook geen sporen van het viertal waren gevonden.

‘Om de zaak rond te krijgen, had de politie bekentenissen nodig’, stelt Van Koppen. ‘Daarom zijn de verdachten tientallen keren langdurig verhoord. Dat heeft alleen idiote verhalen opgeleverd.’

De belangrijkste bekentenis, van Heini K., is volgens de hoogleraar een onzinverhaal. In zijn boek wordt veel geciteerd uit verhoren. Kort door de bocht samengevat zei K. tegen de politie dingen als: ‘Ik stond buiten en hoorde dat ze binnen werd vermoord. U zegt dat het buiten is gebeurd? Dan was het op het parkeerterrein bij het pompstation. Wat deed ze daar? Ze liep naar haar brommer. Nee? Dan liep ze naar haar auto. Oh, zat ze er al in toen ze werd neergestoken?’

K. had lang ontkend, tot rechercheurs hem waarschuwden: ‘Jouw verhaal wordt nu ingekleurd door anderen. Daar moet jij voor oppassen. Zo krijg je misschien wel een groter aandeel dan er werkelijk is geweest.’

Ook Martin ten B. bezweek: ‘Zet maar op papier dat ik het gedaan heb. Ik weet het niet meer.’

De rechtbank in Zutphen sprak het viertal in 2003 vrij, vanwege twijfel over de geloofwaardigheid van de bekentenissen. Maar het hof Arnhem veroordeelde drie verdachten tot acht jaar celstraf en liet K. zes jaar opsluiten.

Van Koppen: ‘Ik heb geen bewijs tegen de vier kunnen vinden. Godfried van Haut, de enige van wie we het hele dossier hebben, is in elk geval ten onrechte veroordeeld. Hij past niet bij de drie anderen, die drinkmaatjes waren. Ze kenden hem nauwelijks. Volgens getuigen was hij niet in het café voor de moord.’

De hoogleraar heeft de zaak-Van Haut aangemeld bij de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), die onderzoek doet naar veronderstelde gerechtelijke dwalingen. ‘Meer kan ik niet doen.’

Godfried Van Haut (55) is vrij sinds oktober 2008. Hij heeft tweederde van zijn straf uitgezeten. De oud-woonwagenbewoner is woedend. Hij scheldt wat af tijdens een interview in zijn eenvoudige flat.

‘De politie gaf me steeds het advies te bekennen. Ik zei: rot op, ik ben niet van de Fabeltjeskrant. Anderen waren helaas niet zo sterk.’

‘Ik ben geen heilig boontje’, erkent Van Haut. ‘Ik ben ooit gepakt toen ik geld probeerde te jatten uit een telefooncel, en ik heb vastgezeten voor knokpartijen. Maar die vrouw heb ik niet vermoord.’

Hij is Van Koppen dankbaar. ‘Ze hebben mooi samengevat wat er is misgegaan. Ik eis vrijspraak. De Hoge Raad moet de zaak heropenen. Ik weet dat ik een nieuw feit nodig heb, maar hoe kom ik daar in vredesnaam aan, 24 jaar na een moord waar ik niet bij was?’

‘Als het niet snel lukt, dan knapt er iets in mijn hoofd. Mijn leven is al zeven jaar een hel. Ze hebben in 2006 ook nog mijn jongste dochter afgepakt. Ik mis haar vreselijk. De monsters die dit geflikt hebben, moeten zelf de bak in.’

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agenten feesten voor 660.000 euro

De agenten van het korps in Utrecht hebben binnenkort een personeelsfeestje. Kosten: 660.000 euro. Ook een politiefuif in Rotterdam-Rijnmond kost 600.000 euro. Dat terwijl de Nederlandse politie flink aan het bezuinigen is.

Tijdschrift HP/De Tijd ontdekte dit door aanbestedingslijsten uit te pluizen. Op het Utrechtse feest worden vijfduizend agenten verwacht. In Rotterdam-Rijnmond komen zo'n achtduizend gasten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

7 jaar cel voor Arron B. voor doodsteken Joshua Bathorn

Arron B. (32) alias 'Kuif', is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor het doodsteken van Joshua Bathoorn (29), de vriend van model Kim Feenstra. Het Openbaar Ministerie had acht jaar celstraf geëist.

In de ochtend van 9 augustus 2008 kreeg de politie melding van een buurtbewoner dat er werd gevochten in een woning aan de Groningse H.L. Wicherstraat. Agenten troffen even later in de woonkamer het levenloze lichaam van de Joshua Bathoorn aan.
Volgens de verdachte viel Bathoorn hem die ochtend aan, omdat hij zijn excuses eiste voor het mishandelen van Dunja, de bewoonster van de woning, een ex-vriendin van B. De man verklaarde vervolgens uit angst een aardappelschilmesje te hebben gepakt, waarna Bathoorn tijdens een worsteling per ongeluk in het mes zou zijn gevallen. In het lichaam van de dode Joshua zijn sporen van cocaïne, alcohol en ‘vermoedelijk’ xtc gevonden

De rechter meent echter dat B. met het mes naar Bathoorn is gelopen, terwijl het slachtoffer met de rug naar hem toe stond. Toen hij Bathoorn bij de schouder pakte en met kracht naar zich toe draaide, belandde het mes in de borst van het slachtoffer. De rechtbank oordeelde dat B. bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat Bathoorn dodelijk gewond zou raken. Daarnaast had hij meerdere keren de mogelijkheid gehad om van de ruzie weg te lopen, redeneerde de rechtbank. De rechter legde echter wel een jaar minder celstraf op dan het OM had geëist, omdat Bathoorn zelf de confrontatie met B. had uitgelokt.

Update: Arron B is in hoger beroep gegaan, hij claimt zelfverdediging. De rechtbank laat medio 2010 opnieuw onderzoek doen naar het mes en de wond aangezien het mes 8 cm lang is maar de wond bij Bathoorn 12 cm diep. Het hof wil van een patholoog-anatoom weten of zo'n situatie mogelijk is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Video moordaanslag Regi Koenders is terecht

De videobeelden van de bewakingscamera die april 2000 de moord op de Eindhovense crimineel Reginald Koenders filmden, zijn terecht. Justitie had jarenlang volgehouden dat ze vermist waren maar onlangs gelastte de rechter justitie om nog eens goed te zoeken.

De videobeelden zijn van belang voor Danny van den H (25) die –waarschijnlijk onterecht- op 17 jarige leeftijd voor de moord werd veroordeeld. Tegen de jongen was geen enkel technisch bewijs, enkel een gerucht en getuigen spraken elkaar tegen. Justitie distilleerde vervolgens een theorie dat de toen 16 jarige van den H., Koenders vermoord had omdat Koenders zijn moeder geschoffeerd zou hebben. De rechters die de video nooit te zien hadden gekregen gingen daar in mee en veroordeelden de jongen tot 5 jaar en TBS.

Dat Koenders volgens ooggetuigen op professionele wijze werd omgebracht op een manier die meer op een liquidatie door een beroepskiller leek scheen niks uit te maken.

Toen Koenders opgebaard lag in het Mortuarium van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werd één van de bezoekers in het mortuarium doodgestoken door de broer van H, die toen al deze man verdacht achter de moord te zitten.

Advocaat Knoester: "Volgens justitie lag de videoband in een oude kast in een tbs-kliniek. Ik ben blij dat het ding boven water is, maar vind het absurd hoe justitie met bewijsmaterialen omspringt. Steeds weer blijkt bij herzieningen van strafzaken dat stukken zijn verdwenen. Dat kan niet langer: de overheid dient materiaal uit zulke zware misdrijven gedocumenteerd te bewaren zoals dat bijvoorbeeld in de VS gebeurt." Zodra Knoester de band binnen heeft, komt er een reconstructie die meer over de Eindhovense liquidatie aan het licht moet brengen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachten dood Tano Jansen niet naar PBC

De rechter-commissaris oordeelt dat de vier jongens die worden verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van Tano Jansen (16), niet ter observatie in het Pieter Baan Centrum worden opgenomen. Tano Jansen werd dinsdag 23 juni gevonden in een container op een braakliggend terrein in Apeldoorn.

Omdat de verdachten al meewerken aan een gedragskundig onderzoek door een psychiater en een psycholoog en omdat de deskundigen hierover verschillend adviseren oordeelt de rechter-commissaris dat de verdachten niet ter observatie naar het PBC hoeven. Bij verdachten van ernstige misdrijven wordt altijd onderzoek gedaan naar de achtergronden en psyche van de persoon. Zo kan de rechtbank zich later een deskundig oordeel vormen.

Het Openbaar Ministerie vroeg de rechter-commissaris om de verdachten te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Vier verdachten wachten hun berechting af in voorlopige hechtenis; één minderjarige jongen en drie meerderjarige jongens.

Dinsdag 15 september vindt een pro-formazitting plaats om 11.45 uur. Tijdens de zitting wordt er niet inhoudelijk op de strafzaak ingegaan. Naar verwachting worden de zaken van de drie meerderjarige verdachten openbaar behandeld. De zitting van de minderjarige verdachte vindt achter gesloten deuren plaats.

De raadkamer van de rechtbank verlengde 6 augustus de gevangenhouding van alle vier verdachten met zestig dagen. Op 9 juli verlengde de raadkamer de gevangenhouding met dertig dagen. De rechter-commissaris stelde 26 juni vier verdachten voor 14 dagen in bewaring.

Er werd lange tijd vanuit gegaan dat Tano zelf, toen hij om wat voor reden dan ook in een container was opgesloten, zelf een vuurtje had gemaakt en daardoor was gestikt. Er zijn nu aanwijzingen dat de brand is gesticht door de verdachten, onder aanvoering van hoofdverdachte R.G. (18) die teksten had geroepen als dat ze Tano 'te grazen' zouden nemen, 'dumpen' en dat ze hem nooit terug zouden zien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook