maandag 14 september 2009

Verdachten dood Tano Jansen niet naar PBC

De rechter-commissaris oordeelt dat de vier jongens die worden verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van Tano Jansen (16), niet ter observatie in het Pieter Baan Centrum worden opgenomen. Tano Jansen werd dinsdag 23 juni gevonden in een container op een braakliggend terrein in Apeldoorn.

Omdat de verdachten al meewerken aan een gedragskundig onderzoek door een psychiater en een psycholoog en omdat de deskundigen hierover verschillend adviseren oordeelt de rechter-commissaris dat de verdachten niet ter observatie naar het PBC hoeven. Bij verdachten van ernstige misdrijven wordt altijd onderzoek gedaan naar de achtergronden en psyche van de persoon. Zo kan de rechtbank zich later een deskundig oordeel vormen.

Het Openbaar Ministerie vroeg de rechter-commissaris om de verdachten te laten observeren in het Pieter Baan Centrum. Vier verdachten wachten hun berechting af in voorlopige hechtenis; één minderjarige jongen en drie meerderjarige jongens.

Dinsdag 15 september vindt een pro-formazitting plaats om 11.45 uur. Tijdens de zitting wordt er niet inhoudelijk op de strafzaak ingegaan. Naar verwachting worden de zaken van de drie meerderjarige verdachten openbaar behandeld. De zitting van de minderjarige verdachte vindt achter gesloten deuren plaats.

De raadkamer van de rechtbank verlengde 6 augustus de gevangenhouding van alle vier verdachten met zestig dagen. Op 9 juli verlengde de raadkamer de gevangenhouding met dertig dagen. De rechter-commissaris stelde 26 juni vier verdachten voor 14 dagen in bewaring.

Er werd lange tijd vanuit gegaan dat Tano zelf, toen hij om wat voor reden dan ook in een container was opgesloten, zelf een vuurtje had gemaakt en daardoor was gestikt. Er zijn nu aanwijzingen dat de brand is gesticht door de verdachten, onder aanvoering van hoofdverdachte R.G. (18) die teksten had geroepen als dat ze Tano 'te grazen' zouden nemen, 'dumpen' en dat ze hem nooit terug zouden zien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook