donderdag 27 november 2008

Nog twee aanhoudingen in Hyves-loverboy zaak

De politie heeft vandaag (27-11-2008) nog twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar loverboys waarbij eerder deze maand al drie mannen werden gepakt.

De twee maken deel uit van een groep mannen, merendeels van Turkse afkomst, die de politie verdenkt van vrouwenhandel. De mannen zouden de afgelopen jaren tientallen vrouwen via internet hebben geronseld voor de prostitutie.

Ze gebruikten geen grof geweld, maar maakten de vrouwen afhankelijk en zetten ze psychisch onder druk. De vrouwen werden veelal benaderd via websites als Hyves en Partyflock. Hierbij werd onder andere het account 'misterr_diamond' gebruikt.

De eerste nieuwe verdachte, een 42-jarige man, werd vorige week donderdag op Schiphol gepakt vlak voor hij in een vliegtuig naar Turkije wilde stappen.

Volgens de politie werkte deze man als chauffeur voor de loverboys; hij zou de prostituees hebben opgehaald en naar hun werkadressen hebben gebracht.

Ook zou hij geld hebben witgewassen. Bij zijn aanhouding had de man een behoorlijke hoeveelheid geld in zijn onderbroek verstopt.

De tweede arrestant is de 37-jarige Nino Castello (aka Nino Youssouf). Hij werd woensdag in Den Haag aangehouden. Net als de drie mannen die enkele weken geleden al werden gepakt zou hij via internet op zoek zijn geweest naar jonge vrouwen om hen in de prostitutie te laten werken. Hij opereerde op internet onder de profielnamen Nino en Gilette, aldus de politie.

Onder de drie mannen die eerder werden gepakt waren twee broers Murat en Mehmet O. uit Den Haag en een man uit Nootdorp. De groep zette de vrouwen aan het werk in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.

Alle verdachten zitten nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

In de prostitutie via Hyves

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrije voeten voor valkuil verdachte

De voorlopige hechtenis van een van de twee verdachten in de zaak van de valkuilen in de Heldense Bossen, is door de rechter in Roermond vandaag opgeheven. Er is volgens de rechtbank geen aanleiding meer om de 37-jarige Johan van Lier uit Helden nog langer vast te houden omdat er geen direct bewijs is dat naar hem leidt

Het verzoek om de andere verdachte, de 24-jarige Ferry B. uit Maasbracht, voorlopig vrij te laten, wees de rechtbank af. De twee mannen worden ervan beschuldigd dit jaar drie valkuilen met op de bodem een betonblok met scherpe pinnen, te hebben gegraven in de Heldense Bossen in Noord-Limburg. Twee mensen vielen in die valkuilen en raakten gewond. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt het tweetal voor meerdere pogingen tot doodslag en zware mishandeling.

De twee verdachten kennen elkaar, samen met een derde man, van een gezamenlijke hennepplantage in de Heldense Bossen. Toen de oogst van de plantage vorig jaar spoorloos verdween, raakte het drietal gebrouilleerd.

B. tipte in het voorjaar anoniem de politie dat Van Lier de man van de valkuilen was. Die op zijn beurt wees B. en de derde man als de daders aan.

De politie volgde de mannen en trof onder meer bij B. de pinnen en houten latjes aan die werden gebruikt bij de valkuilen. B. beweert dat hij de betonnen blokken met pinnen heeft gemaakt in opdracht van Van Lier. Die zou dat nodig hebben om zijn nieuwe hennepplantage in de bossen te beschermen. Van Lier ontkent echter dat hij iets met de zaak te maken heeft.

De rechtbank hield vandaag de zaak voor onbepaalde tijd aan, omdat nog niet alle rapportages beschikbaar zijn.

Opnieuw arrestatie in Valkuil zaak Helden

Update 28-11-2008. Johan van Lier heeft aangegeven schadevergoeding te willen voor de gezeten dagen en eist een excuus van de burgemeester die hem eerder als welhaast de dader had neergezet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook