maandag 17 november 2008

In de prostitutie via Hyves

De broers Murat en Mehmet O (22 resp 26 jaar)uit Den Haag hebben tientallen vrouwen via internet de prostitutie ingelokt. Dat meent althans de politie, die het duo vorige week arresteerde.

De arrestaties volgen op een onderzoek van een jaar, door de Haagse en Amsterdamse politie. De twee zouden hun slachtofffers op internet hebben geronseld, via populaire sociale netwerksites als Hyves, Chatnu, Netlog.com en Partyflock.nl. Op Netlog was het profiel van een van de broers 'misterr_diamond' maandagochtend nog actief, maar inmiddels is de pagina geblokkeerd.

Het duo zou via de sites contact hebben gelegd met honderden jonge vrouwen tussen de 18 en 25, die ze flink in de watten legden. Langzamerhand dreven ze hun slachtoffers zo in de prostitutie, waarna de twee hoge 'protectiegelden' eisten.

Volgens Harold Van Gelder, coördinator mensenhandel in Amsterdam, die nauw is betrokken bij het onderzoek naar de pooiers, zijn de gebroeders O. de laatste jaren uitgegroeid tot grote spelers in de Nederlandse prostitutiewereld.

De twee Turkse broers zouden handig gebruik hebben gemaakt van het vacuüm dat ontstond na het oprollen van de grootste mensenhandelbende in de Nederlandse geschiedenis.

murat-mehmetDeze Turkse mensenhandelbende, onder leiding van Saban B., perste in het hele land zeker tachtig prostituees af. De vrouwen mochten alleen werken in de raamstraten als ze geld afdroegen. Dit voorjaar werden de kopstukken van die bende tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.
Die veroordelingen betekenden meer bewegingsvrijheid voor de geboren en getogen Hagenaars Mehmet en Murat, die een deel van hun tienerjaren doorbrachten op het Haagse Segbroek College.
Hun rijzende ster komt voor hen ook met een keerzijde: de politie krijgt ze in het oog. Van Gelder: „Ze waanden zich onaantastbaar. Dat werkte in ons voordeel.’’

Op de internetpagina's van de broers staan heel veel ‘internetvriendinnen’, en maar sporadisch een man. Een van de weinige manlijke contacten van Mehmet en Murat heeft zelf weer duizenden vrouwen in zijn vriendenlijst staan.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam, en met ondersteuning van het prostitutieteam commerciële zeden van Politie Haaglanden, doet het korps Amsterdam Amstelland onderzoek naar de bewegingen van de broers. Een onderzoek dat een jaar duurt.

Uiteindelijk op dinsdag 11 november 2008 hebben er drie arrestaties plaats. Eén in Amsterdam, één in Nootdorp en één in Den Haag. Onder de drie arrestanten: Murat en Mehmet. Meer arrestaties zijn niet uitgesloten. „Het onderzoek loopt nog,’’ legt Van Gelder uit. „We hebben meer mensen op het oog. Sterker nog: de kans is groot dat we met de verhoren in de komende tijd nieuwe informatie krijgen waarmee we verder komen.’’ Veel vrouwen zullen als zo vaak in mensenhandelzaken niets willen weten van het illegale karakter van wat de broers doen (de vrouwen de prostitutie in manoeuvreren en hen dan geld afhandig maken). Maar zelfs dan is er kans op veroordeling. Mensenhandelcoördinator Van Gelder: „Mensen denken onterecht dat we aangifte nodig hebben om te vervolgen. Dat is niet waar. We kunnen ambtshalve overgaan tot vervolging. Maar dan moeten we wel voldoende bewijs hebben.’’

Het onderzoek naar het prostitutienetwerk is nog in volle gang. De politie is op zoek naar meer slachtoffers.

Fokforum had ze al eerder in de smiezen.

Update 23 december 2009: Uiteindelijk kregen ze tot 6 jaar celstraf. Een beetje weinig

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook