maandag 17 november 2008

Vijf jaar celstraf geëist tegen pyromaan 't Zandt

Tegen Johnny Brondijk, de vermeende pymaan van het dorp 't Zandt, is vandaag voor de rechtbank in Groningen 5 jaar geëist. Hij wordt verdacht van 9 brandstichtingen en het versturen van dreig- en poederbrieven. De branden werden gesticht middels een kaars in een fles met brandbare vloeistof.

Belangrijk bewijs tegen Johnny is DNA dat op 3 plaatsen gevonden is, o.a. op een kaars die gebruikt is bij een poging tot brandstichting in een kantine. Dit DNA komt overeen met dat van Johnny.
Tevens bleek bij observaties door de politie dat B. verschillende keren in de buurt was geweest van de woningen en schuurtjes, kort voordat de branden begonnen.
Na zijn aanhouding op 18 december vorig jaar werd papier in zijn werkbroek gevonden, waarvan de scheuren overeenkwamen met het bij pogingen tot brandstichting gebruikte papier.
Verder werd in een tuin waar B. werkte een tas gevonden met een kaars en flacons wasbenzine.

Johnny zelf heeft altijd ontkent, maar sinds zijn arrestatie zijn er geen branden meer geweest.

Hij werd 18 december 2007 vrijwel op heterdaad betrapt. Ook zijn 20-jarige vriendin Diana M. uit Uithuizen is opgepakt. Volgens de politie had men B. al langer op het oog als verdachte. Dat kwam omdat bleek dat met de klantenkaart van de moeder van de verdachte flessen afwasmiddel waren gekocht van hetzelfde type als bij de branden was gebruikt.
De politie hield hem aan toen hij uit een schuurtje in een buurdorpje tevoorschijn kwam waarin hij brand probeerde te stichten. In het schuurtje trof de politie een brandende kaars, omwikkeld met brandbaar materiaal aan.

Diana M. is niet langer een verdachte. Zij werd 20 december 2007 al weer vrijgelaten. Johnny werd 11 september 2008 jaar vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij had inmiddels ruim 9 maanden gezeten en de rechtbank verwachtte dat dit langer was dan de waarschijnlijke straf. Beroep door het OM ingesteld tegen zijn voorlopige vrijlating had geen succes. Johnny werd echter in de gevangenis van Ter Apel opnieuw gearresteerd op verdenking van het sturen van dreigbrieven. Zijn DNA werd op de enveloppen aangetroffen. Johnny mocht dus niet naar huis. Een krappe week later bepaalde de rechtbank alsnog dat hij naar huis mocht. Volgens zijn advocaat - Jan Boksem- kunnen deze brieven niet van Johnny B zijn omdat hij deze dan vanuit de gevangenis moet hebben geschreven. Volgens Boksem had hij dat nooit ongemerkt kunnen doen. Het OM spreekt dat tegen.
Volgens zijn advocaten zijn de DNA-onderzoeken onbetrouwbaar en experimenteel. Ook is er volgens hen geen direct bewijs dat aantoont dat B. verantwoordelijk is voor de branden. Zij pleiten daarom voor vrijspraak. Uitspraak 1 december.

Vijf jaar celstraf is een zeer forse straf voor in totaal drie brandstichtingen in lege gebouwtjes, vier pogingen daartoe, het bezit van een grote hoeveelheid vuurwerk en het versturen van dreigbrieven (envelop met poedersuiker of krijt).

Bij eisen van het OM alswel bij uitspraak van de rechter ga je onwillekeurig vergelijken met andere zaken en dan kom je soms tot onbegrijpelijke verschillen: Vijf jaar is veel vergeleken met de straf voor de zgn. 'brievenbuspyromaan' in Groningen.

Deze pyromaan trok gordijnen door de brievenbus van de voordeur om zo brand te veroorzaken of hij gooide brandende rommel door de brievenbus zonder zich te bekommeren om het feit Of er mensen thuis waren of niet.

Hij deed dat dan ook nog in de Oosterparkwijk een dichtbevolkte wijk met dicht bij elkaar staande huizen. Niet te vergelijken dus met het dorp 't Zandt, waar Johnny zich toelegde op vrijstaande schuurtjes.

In totaal heeft hij daar veertien branden gesticht waarbij er bij 5 maal levensgevaar optrad.

Het Openbaar Ministerie eiste toen een celstraf van drie jaar, waarvan ook nog een deel voorwaardelijk. De rechtbank legde uiteindelijk een celstraf op van veertig maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. Met behandeling.

Gezien de feiten is dat peanuts vergeleken met vijf jaar.

Het lijkt er op dat als het aan het OM ligt, Johnny B. niet moet worden gestraft voor hetgeen bewezen kan worden, maar voor het beeld dat is ontstaan in de loop der maanden. De twintig branden, de enorme aandacht van de politie, de inzet van het leger, het peilbaken onder zijn auto en feit dat het zo lang geduurd heeft. Een zorgelijke ontwikkeling.

Zie ook Lekte justitie in de zaak Johnny B?

Johnny heeft eerder in interviews commentaar gegeven op de branden.



Johnny B. geeft commentaar


Kort overzicht


Ouders Johnny reageren verheugd op zijn vrijlating.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: