maandag 22 maart 2010

Uitspraak: 10 en 7 jaar met TBS voor misbruik jong meisje

Leo S. (28) uit Dordrecht is door de rechtbank in Arnhem tot zeven jaar en tbs met dwangverpleging veroordeeld wegens ontvoering en misbruik van het meisje Hannah (7) uit Ede. Mededader Kaj M. (29) uit Amersfoort moet tien jaar de cel in. De opgelegde straffen zijn lager dan de tien jaar met met tbs en de zestien jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) tegen de mannen had geëist.

Kaj M. en Leo S. hebben het meisje op 7 april 2009, na een koorrepetitie in Ede gegrepen en in de kofferbak van een auto gestopt en meegenomen naar een stacaravan in het Zuid-Hollandse Brielle. Daar hebben ze het meisje misbruikt en geprobeerd te verkrachten. S. had de grootste rol in die poging tot verkrachting, maar M. wist wat er ging gebeuren en organiseerde mee. Hij is zodoende medepleger, vindt de rechtbank. De rechtbank komt tot lagere straffen dan waren geëist na vergelijk met opgelegde straffen in gelijksoortige rechtszaken. Beide mannen waren eerder voor zedendelicten veroordeeld.

De politie vond hen de volgende ochtend omdat een getuige het kenteken had genoteerd. De auto was in gebruik bij M., zo achterhaalde de politie, waarna de politie M.'s telefoon bij de camping lokaliseerde. Daar kon de politie de mannen aanhouden en het meisje bevrijden.

De mannen bekenden de ontvoering, maar volgens M. was het hen om losgeld te doen. Dat gelooft de rechtbank niet, want er is geen contact gezocht om geld te eisen. De rechtbank vindt het schokkend dat de mannen al die tijd al het oogmerk hadden om het kind te misbruiken. Ze hadden pakjes drinken, chips en tie-wraps (plastic boeien) gekocht en verschillende plekken bezocht waar zij een slachtoffer zouden kunnen oppikken. Bovendien hadden zij al een graf gegraven

Voor S. kon dwangverpleging worden bevolen omdat is aangetoond dat hij aan stoornissen lijdt, die een rol speelden in de gang van zaken. Bij M. zijn er vermoedens van stoornissen, maar omdat hij onderzoek weigerde, viel er niets aan te tonen wat meespeelde. Dat is voor tbs wel vereist.

Behalve vanwege ontvoering en misbruik zijn de mannen ook veroordeeld voor vijf tasjesroven. M. is mede veroordeeld wegens een overval en bezit van een nepwapen. S. is mede veroordeeld wegens bezit van kinderporno, vervaardigd tijdens eerder misbruik waarvoor hij werd veroordeeld.

Al met al bar lage straffen voor misbruik en ontvoering van een jong kind dat zij bovendien waarschijnlijk van plan waren te vermoorden en dat bij recidiverende daders.

Update 27 maart 2010: Kaj M. heeft een klacht ingediend omdat 'Spitsnieuws' in een artikel  over de veroordeling zijn volledige naam -Kaj Mallo en die van zijn medepleger Leo Smit- heeft vermeld. Inmiddels hebben vele nieuwssites die namen ook vermeld.

Update 29 maart 2010: Inmiddels is Leo Smit in de gevangenis tot moes geslagen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook