maandag 8 maart 2010

Eis 16 jaar voor ontvoering meisje

Tegen Kay M (29) uit Amersfoort is bij de rechtbank in Arnhem zestien jaar cel geëist en tegen Leo S. (28) uit Dordrecht tien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens ontvoering en misbruik van een 7-jarig meisje uit Ede op 7 april 2009.

Het meisje werd na een koorrepetitie in Ede 's avonds van de stoep geplukt, in de kofferbak gestopt en mee naar een stacaravan genomen Brielle (ZH). Daar werd het meisje uitgekleed en betast door de mannen die naakt tegen haar aan waren gaan liggen. Kay M. zou later het bed hebben verlaten, waarna Leo S., destijds woonachtig in Nijkerk, probeerde gemeenschap met haar te hebben. Omdat Kay M. dat liet gebeuren, maakt dat hem medepleger aan de poging tot verkrachting, stelt de aanklager.

De mannen hadden de ontvoering voorbereid. Ze hadden pakjes drinken en chips gekocht en waren al langs diverse sportverenigingen gereden om geschikte slachtoffertjes te zoeken. Het meisje kreeg oxazepam toegediend om haar suf te maken. De politie vond haar de volgende dag terug omdat een getuige het kenteken had genoteerd. Gelukkig maat want de ontvoerders hadden al een gat gegraven.
Beide mannen liepen nog in een proeftijd na eerdere veroordelingen voor ontucht en diefstallen. Kaj M. was in 1997 veroordeeld voor ontucht met een meisje van zes, Leo had zich aan zijn stiefdochtertje van vijf vergrepen.

Tijdens de rechtzitting bleek voorts dat de reclassering de man uit Dordrecht uit het oog verloren heeft na een verhuizing. Daardoor is nooit begonnen met een behandeling, die  man uit Dordrecht moest ondergaan na een eerdere veroordeling wegens seksueel misbruik en vervaardiging van kinderporno.
Volgens de reclassering zijn er echter geen fouten gemaakt. De wijkagent hield een oogje in het zeil. Onderzoekers achten Leo S. verminderd toerekeningsvatbaar, en schatten het gevaar voor herhaling hoog, zo bleek vandaag. Zij adviseren tbs met dwangverpleging. De Dordtenaar is niet aanwezig uit schaamte en angst, vertelde zijn advocaat. Kaj M., de man uit Amersfoort, liet zich niet onderzoeken door psychologen en psychiaters. Daarom werd hij geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar dat heeft geen strafadvies opgeleverd. Deze verdachte was wel aanwezig, maar beriep zich op zijn zwijgrecht.

Update 22 maart 2010: Ze krijgen 10 jaar en 7 jaar met TBS

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook