dinsdag 31 augustus 2010

Uitspraak: 3 jaar cel in hoger beroep voor doodrijden parkeerwacht IKEA

Dion Granger (27) is door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook mag Granger vijf jaar lang niet meer achter het stuur van een auto kruipen. Het hof achtte bewezen dat hij op 17 augustus 2008 parkeerwacht Willem van Koerten (54) heeft aangereden op het parkeerdek bij Ikea in Amsterdam. Willem van Koerten overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Daarnaast is Granger veroordeeld voor het met de dood bedreigen van een andere verkeersregelaar.

De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De advocaat-generaal vroeg dezelfde straf die de rechtbank Granger eerder oplegde: vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar.

Het hof acht doodslag bewezen omdat G. door zijn rijgedrag bewust de kans heeft aanvaard dat Van Koerten zou overlijden, aldus een woordvoerder. Anders dan de verdediging gelooft het hof niet dat de verdachte in paniek heeft gehandeld. Volgens het hof was Granger enkel geïrriteerd en boos toen hij door hard optrekken en remmen de verkeersregelaar van de motorkap probeerde te krijgen.

Omdat Granger volgens het hof uit agressie en misplaatste irritatie heeft gehandeld, moet hij tijdens zijn voorwaardelijke straf onder toezicht van de reclassering blijven en zich laten behandelen in een psychiatrische kliniek.

3 jaar voor doodslag is errug weinig!! Dennis M. kreeg in 2006 nog 7 jaar alleen voor póging tot doodslag met een auto, maar ja, dat was op een motoragent en die vindt justitie meer waard dan een gewone burger.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Cel en TBS voor verkrachting in Huijbergen

P. van E. (24) uit Ossendrecht is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot 5 jaar cel  tbs wegens ontvoering, verkrachting en mishandeling van Bianca (13) uit Huijbergen op 16 december 2009.

Hij trok het meisje dat op weg was naar school van haar fiets, gooide haar in de kofferbak van zijn auto en verkrachte haar bij hem thuis meerdere malen.

Het meisje werd vervolgens vastgebonden en opnieuw in de kofferbak van de auto gelegd. In Rilland-Bath werd het kind vanaf een talud een sloot in gerold. Het meisje kon kort daarna de politie waarschuwen.

De politie wist de verdachte twee maanden later op te arresteren. Nadat onderzoek een DNA-match had opgeleverd, legde hij een volledige bekentenis af.

Na zijn arrestatie verklaarde hij geobsedeerd te zijn door geweldadige horror films zoals 'Saw' en 'Hostel' waarin mensen worden doodgemarteld. Hij was geobsedeerd door sadistische fantasieën en wilde deze op op een vrouw uitleven. Vlak voor de ontvoering van het meisje had hij een andere vrouw aangevallen maar die wist te ontkomen.

Hij gaf aan van plan te zijn geweest het meisje te martelen en mogelijk te vermoorden, maar toen zij niet zoals in horrorfilms begon te gillen, maar rustig bleef, was hij teleurgesteld en raakte in de war. Hij bracht haar toen naar een sloot waar hij haar na enige klappen in rolde, waar zij voor dood bleef liggen. Toen de kust veilig was, zocht zij hulp.

De rechtbank concludeert dat de man ten tijde van de delicten verminderd toerekeningsvatbaar was. Uit onderzoek bij het Pieter Baan Centrum is gebleken dat hij een autistische stoornis heeft en een zwakke identiteitsontwikkeling. Hij vertoont ‘thrill seeking’ gedrag en heeft dwangmatige en antisociale trekken.

De eerdere poging tot verkrachting op de vrouw die ontkwam acht de rechtbank niet bewezen. Er zou volgens de rechtbank wel sprake kunnen zijn van mishandeling of poging tot ontvoering, maar dat was niet tenlastegelegd.

Bij het bepalen van de gevangenisstraf heeft de rechtbank enerzijds rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man, maar anderzijds ook met het gewelddadige karakter van zijn daden en de enorme impact op het slachtoffer en de samenleving.
Omdat wordt ingeschat dat het risico op herhaling groot is, legt de rechtbank de maatregel van tbs met dwangverpleging op. De rechtbank adviseert daarbij om de tbs pas te laten beginnen nadat de man drie jaar van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Het OM had 8 jaar en tbs geëist.

Complete vonnis op rechtspraak.nl


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man in de cel wegens levensgevaarlijk brulshirt

Het gebruik van het 'wapen' wordt hier getoond
Een man uit de Rotterdamse wijk Hillesluis heeft bijna twee dagen in een politiecel moeten doorbrengen wegens het afgeven van een brulshirt op het stadhuis. Niks gevaarlijks, geen bom, geen poederbrief en geen kogelbrief, maar gewoon zo'n Blokker shirt

Hoe kwam hij tot deze schelmenstreek: De Pakistaanse buren van de man veroorzaken veel overlast en bedreigen hem zelfs met de dood. Alle instanties alsmede wethouder Hamit Karakus (PvdA) negeren zijn klachten en dus bracht de Rotterdammer een brulshirt met de tekst 'Geen jihad in een 010-straat' op het stadhuis. Een zinloze ludieke actie en toch zeker geen serieuze bedreiging. Desondanks stonden er binnen twee uur agenten op de stoep die hem zonder pardon in de cel smeten want zo'n shirt met een briefje, dat moest wel een bom zijn. Het gemeentehuis reageert als volgt. "De man was bekend op het stadhuis omdat hij al meerdere keren contact had gezocht met de wethouder, daarom vonden ze zijn actie verdacht." Tja om over zijn buren te klagen, maar ja als wethouder heb je natuurlijk alleen maar last van al die burgers, dus wordt je daar voor in de cel gesmeten. Zonder aanklacht of verdere vervolging. En zonder excuses van Karakus, die via zijn woordvoerder laat weten dat hij niet wil reageren op deze kwestie.

Op zijn website staat het volgende over ex-agent Karakus: 'lastige Polen wijst hij de deur'. Misschien dat hij daar aan toe kan voegen 'en hulpzoekende burgers gooit hij in de cel. En hoe zit het nu met deze grote woorden van Karakus: "Karakus verklaart aso's oorlog"

Afijn, weer een PVV stemmer er bij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook