zondag 16 oktober 2005

Hoge Raad vernietigd vonnis Michelangelo G. op Curaçao

De Hoge Raad heeft het vonnis van Michelangelo ‘Ango’ G. (25), die ook in hoger beroep was veroordeeld tot zeven jaar wegens de medeverantwoordelijkheid voor moord, vernietigd.

Zowel het Gerecht in eerste aanleg als het Hof op Curaçao achtte bewezen dat toen G., samen met Marlison ‘Toi’ R., op 5 oktober 2002 Leander ‘Fubu Ras’ de Jongh van zijn vrijheid beroofden, ze daarmee ook verantwoordelijk waren voor zijn uiteindelijke dood. De Jongh werd kort daarna op de Vlakte van San Pedro gevonden. Hij bleek door het hoofd te zijn geschoten door twee andere mannen die hem uiteindelijk hadden meegenomen. Het tweetal was daarna lange tijd voortvluchtig.

De Jongh, een drugskoerier, had 200 gram cocaïne achterover gedrukt. Even voor zijn dood was hij ontvoerd vanaf Souax waar hij samen met zijn vriend Edson ‘Edchi’ Sambo liep. Een auto met daarin Toi en Jair ‘Ilo’ Leuteria blokkeerde hun weg. Edson had een wapen en trok dat, maar Ilo was sneller en schoot Edson dodelijk in de borst. Leander werd meegenomen. Na de mishandeling belden Toi en Ango de Dominicaan Chavel ‘Diablo’ Waterfort op om Leander te komen halen. Waterfort en Leuteria wilden hem al in de woning doodschieten maar zagen daar uiteindelijk vanaf. Leander werd in de kofferbak gestopt en ze reden weg.

De Hoge Raad oordeelde echter, in tegenstelling tot de rechters op Curaçao, dat uit de bewijsmiddelen niet kan worden afgeleid dat G. had kunnen voorzien dat De Jongh vermoord zou worden. Het cassatieverweer was opgesteld door advocaat Gerard Spong.

G. kwam pas in maart 2004 voor de rechter. Er werd tien jaar tegen hem en R. geëist, de rechter legde uiteindelijk zeven jaar op. Nagenoeg identieke getuigenverklaringen wezen destijds op G. en R. als degenen die De Jongh op 5 oktober 2002 hadden ontvoerd, geboeid, zwaar mishandeld en met een vuurwapen hebben bedreigd. Leander de Jongh had bolletjes (bolita’s) moeten slikken maar had dat niet gedaan.

 

 

Update: 17 maart 2009. Leuteria werd tot 18 jaar veroordeeld wegens de moord op Edson Sambo en Leander de Jongh maar wist op 17 maart uit de Bon Futuro gevangenis te ontsnappen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook