maandag 12 april 2010

Uitspraak: 3 jaar voor doodschieten Henk Hofker

Wiltje L. (27) uit Groningen is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot drie jaar celstrafwegens het doodschieten van zijn vriend Henk Hofker (28), december vorig jaar. Het Openbaar Ministerie had twee jaar geëist.

De schietpartij had plaats in een woning aan de Lierstraat in Groningen. L. was samen met twee vrienden met twee revolvers aan het spelen. „We waren stoer aan het doen. Een beetje de trekker overhalen. We hadden de kogels eruit gehaald, ze er 's avonds weer ingedaan, maar ze er ook weer uitgehaald. Ik dacht dat het wapen leeg was”, verklaarde hij tijdens de zitting.

De rechtbank gelooft dat L. zich heeft vergist en per ongeluk zijn vriend doodschoot, maar veroordeelde hem voor dood door schuld omdat hij roekeloos met de wapens was omgegaan.

De straf is een jaar hoger dan de eis van het OM, omdat de eis volgens de rechter geen recht doet aan de ernst van de feiten.

Een kul straf gezien het feit dat wapenbezit alleen al 5 jaar op kan levereen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 4 jaar voor zeer brute verkrachting

Een man uit Oss is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vier jaar celstraf voor een gruwelijk gewelddadige verkrachting, die het slachtoffer bijna het leven kostte. Tegen de man was wegens poging tot doodslag acht jaar cel geëist.

Bewijs voor een poging doodslag was er volgens de rechter niet omdat de gewelddadige vrijpartij niet gericht was op de dood van de vrouw. De man moet haar 15.000 euro schadevergoeding betalen.

De man en vrouw leerden elkaar via het online vriendennetwerk Hyves kennen en hadden tijdens twee eerdere ontmoetingen seks gehad. Tijdens hun derde ontmoeting in september 2009 ging het mis.

Onder invloed van alcohol belandden man en vrouw weer in bed. Midden in de nacht belde de man het alarmnummer omdat de vrouw gewond was geraakt. Ambulancebroeders troffen de hevig bloedende vrouw op de grond in de hal van het huis aan. Haar leven was door bloedverlies in gevaar. Tijdens een operatie ontdekten artsen diverse centimeterlange scheurwonden in de schaamstreek. De dikke darm bleek geperforeerd.

De vrouw weet zich van de verkrachting vrijwel niks meer te herinneren. De rechter gaat ervan uit dat het geweld met de vuist van verdachte is uitgeoefend. Deskundigen vertelden de rechtbank dat het onmogelijk is dat de vrouw het geweld vrijwillig heeft toegelaten.

LJN: BM0498

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 4 jaar voor brute verkrachting

Een man (40) uit Oss is door de rechtbank in ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor verkrachting van een vrouw in Oss. Ook moet hij de vrouw een schadevergoeding van 15.000 euro betalen.


De verdachte en de vrouw zijn via Hyves met elkaar in contact gekomen. Op 28 september 2009 vond hun derde ontmoeting plaats, dit keer in de woning van de verdachte. In de nacht van 29 september jl. verzocht de man bij de 112-centrale om een ambulance naar zijn woning in Oss te sturen omdat daar een vrouw hevig bloedde ‘van onderen’.

Het letsel was levensbedreigend door bloedverlies en infectie en de vrouw is in het ziekenhuis met spoed geopereerd. Volgens de behandelend gynaecoloog heeft de vrouw na de operatie aangegeven dat ze had gezegd dat de verdachte moest ophouden, maar dat hij dat niet deed.

De verdachte heeft de vrouw met kracht en geweld gedwongen tot het ondergaan van handelingen die bestonden uit het seksueel binnendringen van haar lichaam. Hij heeft daarmee een grove inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer en de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. De vrouw ondervindt momenteel nog in ernstige mate de nadelige gevolgen van de verkrachting. Zo heeft zij nog steeds veel last van lichamelijke klachten, is ze depressief, heeft ze angstdromen en paniekaanvallen en naar verwachting zal ze blijvend incontinent zijn.

De rechtbank legt een lagere straf op dan door de officier van justitie geëist, omdat de man wordt vrijgesproken van poging tot doodslag op de vrouw. Zijn gedragingen waren volgens de rechtbank niet gericht op de dood van het slachtoffer.

LJ Nummer BM0498

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 12 jaar cel voor Eric Jan Q.

Eric Jan Q. is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot twaalf jaar de cel voor het voorbereiden van terroristische aanslagen. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar geëist. Volgens het OM wilde Q. aanslagen plegen op diverse plaatsen waaronder het Botlekgebied, en bij de rechtbank in Rotterdam.

De rechtbank kwam tot een lagere straf dan was geëist, omdat de rechters vinden dat de grondstoffen die Q. had liggen voor het vervaardigen van explosieven, niet als kant-en-klaar wapen kunnen worden aangemerkt. Bovendien achtten de rechters een afpersing van twee broers niet bewezen.

Q. zit momenteel een gevangenisstraf van veertien jaar uit voor een reeks zeer gewelddadige overvallen. Destijds ontsnapte hij nog voor de rechtbank hem die straf kon opleggen. In 2007 werd hij opnieuw aangehouden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Steekpartij bij inburgeringscursus op ROC in Goor

De taal- en inburgeringstoetsen die veel Europese landen waaronder Nederland hanteren, dragen niet bij aan de integratie van immigranten maar leiden vooral tot uitsluiting. Dat stelde maandag een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Volgens de experts sluiten de toetsen met name bepaalde groepen uit van de mogelijkheid tot gezinshereniging of een betere rechtspositie. Migranten die weinig of geen onderwijs hebben genoten, worden afgeschrikt door de toetsverplichtingen. Migranten met een laag inkomen kunnen vaak de kosten voor toetsing niet betalen.

De wetenschappers vinden dat het toetsbeleid niet strookt met de liberaal-democratische principes die de lidstaten van de Europese Unie pretenderen aan te hangen. Ook zou het strijdig zijn met internationale mensenrechtenverdragen.
Op de ROC De Reggehof gelegen aan De Höfte 5 in Goor is vanmorgen de Irakees Karnik Sarkis (46) zwaargewond geraakt bij een steekpartij.

De politie heeft de Somaliër Hasey Tohob H. (23) aangehouden. Beiden waren cursisten bij een inburgeringscursus.
Karnik Sarkis is korte tijd later overleden.

Volgens ooggetuigen riep de Somaliër: "Je hebt mijn familie vermoord" om vervolgens op de irakees in te steken.

Iets zegt me dat de Somaliër niet zal slagen voor zijn inburgeringsexamen, maar je weet maar nooit. Alles is mogelijk in Nederland.

Het is wel extra wrang dat juist vandaag ook bekend werd dat inburgeringscursussen niet bijdragen aan de integratie (zie kader), iets wat de Somaliër vandaag duidelijk demonstreerde. (Update: Het OM eist tbs)

Geweldsincidenten op scholen:
13 januari 2004Murat Demir (17) schiet onderdirecteur van het Haagse Terra College Hans van Wieren dood in de kantine van de school. Murat Demir is een leerling van de school. Demir kreeg voor zijn daad vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd van de rechter.
1 december 2006Jesse Dingemans (8) wordt om het leven gebracht op zijn basisschool in Hoogerheide. De later veroordeelde Julien Constanza wandelt met een vleesmes op zak de school binnen waar hij in een verder leeg klaslokaal Jesse tegen het lijf loopt.
23 april 2007Havoscholier Nan van Wijk (16) van de Christelijke scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar overlijdt doordat hij klappen heeft gekregen bij de fietsenstalling voor het schoolgebouw. De politie houdt korte tijd later Pepijn V (17) aan.
20 maart 2007Op het ROC Zadkine in de Benthemstraat in Rotterdam wordt bij een vechtpartij een man (21) in zijn been gestoken. Elf mensen worden aangehouden. Een van de verdachten draagt een vuurwapen bij zich.
11 oktober 2007Hüseyin P. (14) steekt een klasgenoot (16) dood. Dat gebeurt buiten de hekken van het Technisch College (TeC) in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart waar de twee op school zitten.
28 januari 2008Een jongen (18) steekt op het schoolplein van het Florijn College in Breda een  medescholier (16) neer. De twee hebben al langere tijd ruzie met elkaar.De dader moest vervolgens bij de directie 'op het matje komen'
24 maart 2009Op het schoolplein van drie basisscholen in Amsterdam-Zuid wordt overblijfkracht Leo van Trappe (69) doodgestoken. De steekpartij vindt plaats tijdens de middagpauze.
12 april 2010Op het ROC De Reggehof in Goor overlijdt de Irakese inburgeraar Karnik Sarkis (46) als gevolg van een steekpartij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook