maandag 10 maart 2008

Guus Kouwenhoven vrij

Guus Kouwenhoven, oud-Quote 500 en de vermeende Nederlandse Lord of War, is volledig vrijgesproken in hoger beroep. Het OM had 20 jaar geëist wegens oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in Liberia. Het hof achtte daarvan niets bewezen, en zet zelfs kanttekeningen bij de kwaliteit van het door het OM geleverde werk.

‘Die kanttekeningen hebben in de eerste plaats betrekking op het vergaand achterwege blijven van toetsing van de… door getuigen afgelegde verklaringen, ondanks herhaalde… en onderbouwde verzoeken van de verdediging’, aldus het hof. Zo zouden belangrijke getuigen elkaar op kritische punten hebben tegengesproken. Een van die getuigen was overigens ex-president Charles Taylor van Liberia, die zelf ook het nodige heeft uit te leggen.

Daarnaast vindt het hof dat de Nationale Recherche, onder leiding van het OM, ook slecht werk heeft afgeleverd. Getuigenverklaringen zijn niet op waarheid getoetst, terwijl er voldoende aanleiding was om dat te doen. Ook ontlastende informatie is in het onderzoek genegeerd zijn. ‘Het hof is van oordeel dat aldus aan de waarheidsvinding ernstig tekort is gedaan.’

Kouwenhoven handelde rond het jaar 2000 in Liberia in tropisch hout. Hij wordt er ook van beschuldigd dat hij in wapens handelde in de door oorlog verscheurde West-Afrikaanse regio. Sinds daar een VN-troepenmacht is gestationeerd, worden verschillende betrokkenen voor een speciaal tribunaal gehoord.

Tot 2005 stond Kouwenhoven nog op nummer 470 in de Q500 met €47 miljoen, maar nadat zijn tegoeden, hangende de rechtszaak, waren bevroren raakte hij zijn notering kwijt. Als hij er nu weer vrij over kan beschikken, komt hij een miljoen tekort om de huidige ondergrens te halen.OM blunderde in zaak Kouwenhoven

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Seksslavin in Rotterdam

Vorige week deed een 21-jarige aangifte van prostitutie, opsluiting en verkrachting. Ze kwam huilend op blote voeten aan op het politiebureau aan om dit te melden. De twee verdachten zijn Bulgaarse mannen.

De jonge vrouw informeerde twee weken eerder in een café naar werk. Ze zou in de huishouding kunnen werken. Toen ze in de auto zat van de bemiddelaar, reed hij plotseling weg naar België! Ze probeerden haar te verkopen in Antwerpen.Uiteindelijk belandde de vrouw in Rotterdam en werd ze voor duizend euro verkocht als bijvrouw of 'seksslavin'. Omdat de politie te weinig bewijs kon verzamelen werd de aanklacht ingeperkt. Nu is alleen 'vrijheidsberoving' geeist tegen de verdachte. Daar staat vijftien maanden
celstraf op.

Dit is toch wel verbazingwekkend gezien artikel 282a uit het wetboek van strafrecht

Uit het wetboek van Strafrecht:
Titel XVIII. Misdrijven tegen de persoonlijke vrijheid
Artikel 282a
1
"Hij die opzettelijk iemand wederrechtelijk van de vrijheid berooft of beroofd houdt met het oogmerk een ander te dwingen iets te doen of niet te doen wordt als schuldig aan gijzeling gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie."

------------------
Vrijheidsberoving zonder dat iemand tot bepaalde handelingen gedwongen wordt, valt onder artikel 282 en wordt gestraft met een straf van max 8 jaar

Wellicht had de politie wat harder moeten lopen om bewijs te verzamelen.

Vorige maand werden ook al 2 Bulgaren in Friesland aangehouden wegens Vrijheidsberoving en gedwongen prostitutie van 5 vrouwen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De A12 moorden: moordenaars vrij, onschuldige levenslang vast

Op 8 augustus 2006 wordt de 44 jarige Aldo (Alduino) Gianotta door de rechtbank in Utrecht tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het opdrachtgeven tot de moord op 2 Braziliaanse drusmokkelaars, een zaak die bekend staat als de A12 moorden. Is Aldo Gianotta echter wel schuldig? De bewijzen zijn flinterdun en de veroordeling berust eigenlijk alleen maar gebaseerd op 1 verklaring en het niet onbesproken verleden van de verdachte.

In februari 2002 ontdekten medewerkers van de plantsoenendienst de lichamen van de Brazilianen onder aan het talud langs de snelweg A12 bij Woerden. Het tweetal was van dichtbij door het hoofd geschoten.

Filippo Cerfeda

De politie kwam Gianotta op het spoor nadat in 2003 de Italiaanse maffiabaas Cerfeda in Ridderkerk was aangehouden. Cerfeda bekende in Italië vijftien moorden en vertelde dat hij samen met G. de twee Brazilianen had laten vermoorden om ze 20 kilo cocaïne afhandig te maken. Ook de daadwerkelijke schutters legden in Italië belastende verklaringen af.

Volgens Gianotta is alleen Cerfeda de opdrachtgever en was hij van tevoren niet op de hoogte van de moordplannen. Cerfeda zou hem hebben bedreigd en zijn restaurant in Amsterdam hebben gebruikt als uitvalsbasis.
“In Italië is het wel heel lucratief om kroongetuige te worden”, vertelt advocaat Geertjan van Oosten, die samen met Willem Anker de Amstelveense restauranthouder Aldo Gianotta verdedigt en begin september in Lecce was om getuigen te horen. “Er is nu al besloten dat Cerfeda, die zestien moorden heeft bekend, maximaal dertig jaar gevangenisstraf krijgt. Daarvan hoeft hij maar een kwart, 7.5 jaar dus, in de gevangenis door te brengen. De rest is huisarrest. Dan komen er hooguit eens per dag twee carabinieri langs om even een handje te schudden. Easy.” En dan te bedenken dat hun cliënt, Aldo Gianotta, op grond van de verklaringen van Cerfeda levenslang aan zijn broek kreeg.

Aldo is 21 april 2008 vrijgesproken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijspraak in Hilvarenbeekse moordzaak

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 30-jarige M.R. uit Valkenswaard maandag vrijgesproken van betrokkenheid bij de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998.
Tegen hem was 18 jaar gevangenisstraf geëist. De man werd er onder andere van verdacht op 16 juli 1998 betrokken te zijn geweest bij een schietpartij in Hilvarenbeek. Hierbij zijn naast twee aanvankelijke slachtoffers, ook twee toevallige passanten van het leven beroofd. Zij waren vermoedelijk getuige van de moord.

Het openbaar ministerie had het bewijs hoofdzakelijk gebaseerd op verklaringen van één getuige en op resultaten van DNA-onderzoek.

Het hof stelt vast dat de getuigenverklaringen in deze zaak niet consistent zijn afgelegd. De verklaringen zijn gaandeweg gewijzigd en innerlijk tegenstrijdig, waardoor ze niet voldoende betrouwbaar zijn voor het bewijs, aldus het hof.

Verder wijst het OM op de aanwezigheid van een haar van de verdachte in elk van de twee auto’s waarin de slachtoffers hebben gezeten. Het gerechtshof vindt dit bewijs eveneens ontoereikend, omdat niet volledig kan worden uitgesloten dat de haren op een andere manier in de auto’s terecht zijn gekomen dan door de aanwezigheid van de verdachte.

Bij gebrek aan toereikend overig bewijsmateriaal is het hof er onvoldoende van overtuigd geraakt dat de verdachte de ten laste gelegde feiten heeft begaan en heeft hem daarom vrijgesproken.

De rechtbank sprak hem op 30 mei 2006 eveneens vrij. Door de vrijspraak blijft de dood van de Maastrichtse drugsbazen Nico van Golde en Rinus de Boer en de broers Frank en Polle Taminiau (18 en 20 jaar) zonder veroordeling.

De twee vermoedelijke daders zijn overleden. P.V. werd tijdens een schietpartij in Den Bosch in januari 1999 vermoord. B.H. pleegde in 2003 uit wroeging zelfmoord.


Het hele vonnis vind je hier

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook