dinsdag 23 maart 2010

Ontvoerde coffeeshophouder ontsnapt

Said Faggouss (39), de Amsterdamse coffeeshophouder die 8 december werd ontvoerd, is ontsnapt aan zijn belagers. Hij kon ontsnappen uit een woning in Maasmechelen (België), waar de ontvoerders hem hadden opgesloten.

Said Faggouss ging ervandoor, maar was aan zijn enkels geboeid. Hij sloeg alarm bij een tankstation. Volgens de politie verkeert de man in 'een gezonde toestand'.

Said Faggouss werd op 8 december ontvoerd uit zijn coffeeshop Goed Goed aan de Churchillaan in Amsterdam.

In het pand in Maasmechelen trof de politie een henepplantage aan.

Update 29 mei 2010: Eén van de vermoedelijke ontvoerders is gepakt. Het gaat om D.G. (37) uit voormalig Joegoslavië. Hij werd in april gepakt in Duitsland. De recherche kreeg een tip uit 'het criminele milieu'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 16 jaar tegen Quakkelsteijn | Uitspraak 12 jaar

Tegen Eric Jan Quakkelsteijn is vandaag 16 jaar gevangenisstraf geëist, voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Justitie verdenkt de man ervan dat hij op diverse plaatsen aanslagen wilde plegen, zoals in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam. Bij huizoeking op een schuiladres van Quakkelsteijn vond justitie grote hoeveelheden grondstoffen en hulpmiddelen voor het maken van explosieven. Volgens justitie kon Quakkelsteijn daarmee een springstof maken waarvan 150 gram dodelijk is in een straal van tien meter. Bij diverse huiszoekingen zou veel meer dan 150 gram zijn gevonden.

Verder werden kaarten en beeldmateriaal gevonden van locaties waar Quakkelsteijn aanslagen zou hebben willen plegen. Er zat materiaal bij over (de beveiliging van) Prinsjesdag en kaarten van het Botlekgebied. Daarnaast had Quakkelsteijn wapens en stuurde hij tientallen dreigbrieven. Hij had vele boeken, tijdschriften en knipsels, die de officier van justitie „vakliteratuur voor de moderne crimineel” noemde.

Quakkelsteijn zit nu een straf van veertien jaar uit voor een reeks zeer gewelddadige overvallen. Nog voor de rechtbank hem in 2003 die straf oplegde, ontsnapte Quakkelsteijn In 2007 werd hij opnieuw aangehouden.

De officier van justitie heeft het criminele verleden van Quakkelsteijn zwaar meegewogen in de eis. Blijkbaar heeft een eerdere veroordeling geen indruk gemaakt, concludeerde de aanklager. Quakkelsteijn zou een gevoel van superioriteit hebben en lak hebben aan alles. Hij zou het een sport vinden om uit handen van de politie te blijven, zei de officier. Ook heeft hij narcistische en paranoïde trekken, zo is uit eerder psychisch onderzoek gebleken. Hij is toen wel volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Aan nieuw onderzoek naar zijn psyche wilde hij niet meewerken.

Toch opmerkelijk dat een man die vooral overvallen pleegde, tijdens zijn onderduiken plotseling zou besluiten om terrorist te worden en een aanslag te plegen in het botlekgebied en op prinsjesdag. Rare zaak

Uitspraak: De rechtbank legde Quakkelsteijn op 12 april 2010 twaalf jaar cel op.

Update: In februari 2012 is het Erik Jan Q., die voorkomt dat in de EBI in Vught Mohammed B. Jesse Remmers ombrengt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Behandeling na doden baby

Een meisje (18) uit Roosendaal dat 5 juli vorig jaar haar baby kort na de geboorte heeft gedood, moet worden behandeld in een inrichting voor jeugdigen. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag besloten.

Het meisje wist haar zwangerschap voor haar omgeving verborgen te houden. Ze was bang voor de reacties, vooral die van haar vader. Toen ze beviel van een gezonde zoon, heeft ze die ze kort na zijn geboorte gedood. Ze stopte een sok in zijn mond en stak hem met nagelgerei.

Deskundigen die het meisje hebben onderzocht, concluderen dat ze lijdt aan een depressieve stoornis en dat haar persoonlijke ontwikkeling moeizaam verloopt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ehsan B. wurgde Joanne na vrijpartij

Iraniër Ehsan B. (33) verklaarde vandaag voor de rechtbank in Zutphen dat hij na een vrijpartij uit paniek Joanne Noordink uit Aalten in december 2008 om het leven bracht. De getrouwde Ehsan B. was volgens eigen zeggen na de vrijpartij bang dat Joanne Noordink zwanger van hem zou raken en wurgde haar. Daarna, begroef hij haar in zijn tuin waar ze maanden later werd gevonden.

Huilend vertelde Ehsan B. over de bewuste dag, over de schaamte over de seks die hij met haar had, de angst dat ze zwanger van hem zou kunnen zijn, terwijl hij zo graag kinderen wilde met zijn eigen vrouw.

Ook was er woede toen de officier van justitie hem kritische vragen stelde. Waarom B. na haar dood fiets, sleutels en horloge terugbracht naar haar huis, mailtjes uit naam van Joanne stuurde aan haar moeder en vriendin en seks zou hebben gehad met nog een andere vrouw. Hij weigerde zelfs antwoord te geven op de laatste vraag. Wel zei hij over de nabestaanden: „Spijt is niet voldoende. Al die levens kapot. Ze hebben het recht om boos te zijn”.

De ouders van Joanne wilden niet ingaan op zijn verklaring. „Hij vindt zichzelf zielig”, zeiden ze wel. Ze zien op tegen woensdag, de dag waarop de officier de eis bekendmaakt. „We gaan met een kloppend hart luisteren naar de officier van justitie. Welke straf ook, voor ons is het nooit genoeg”.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: drie jaar cel in België voor Nederlandse wietkweker

Een Nederlander (47) is door de rechtbank in Kortijk (België) bij verstek tot drie jaar cel veroordeeld voor het telen van cannabis. Een Fransman, die betrokken was bij de teelt, kreeg dertig maanden.

De politie in Wevelgem, niet ver van Kortrijk, ontdekte de cannabisplantage in 2007 op een verdieping boven een nachtclub. Dat gebeurde nadat er in het pand brand was uitgebroken. De plantage bevatte zo'n 1150 planten. De rechter verklaarde de omzet van 90.000 euro van de cannabishandel verbeurd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Justitie verwerpt bezwaren La Serpe
“Wij van WC-eend, adviseren...”

Volgens officier van justitie Betty Wind heeft het Team Getuigenbescherming (TGB) Peter la Serpe, kroongetuige in het grote liquidatieproces Passage, niet onfatsoenlijk of onzorgvuldig behandeld. Van bedrog of misleiding van de de getuige is geen sprake geweest. Dat La S. hevig aan het protesteren is geslagen over de manier waarop er met zijn belangen wordt omgegaan en dat hij zijn verdere medewerking aan het proces wil staken, wordt ingegeven door “niet uitgekomen verwachtingen en de bijbehorende teleurstelling.”

Betty Wind reageerde op een uitvoerig betoog van Peter la S. van vorige week. Daarin liet hij weten dat alle door hem afgelegde verklaringen niet meer geldig zijn en dat ook de deal die hij met het Openbaar Ministerie sloot wat hem betreft de prullenbak in kan. Als hij had geweten wat hem qua getuigenbescherming te wachten stond, zou hij die deal nooit hebben gesloten, betoogde hij. Justitie zegde hem een gehalveerde strafeis toe in ruil voor belastende verklaringen tegen zijn medeverdachten.

In zijn betoog heeft La S. het TGB neergezet als “een onprofessionele organisatie, die niet bereid is en niet in staat is op verantwoorde wijze zorg te dragen voor zijn veiligheid en die van zijn familie en van bedreigde getuigen in het algemeen”, aldus Wind. “Dat is een onjuist en onterecht beeld.”

Nou is Peter La Serpe natuurlijk niet de enige of de eerste die problemen heeft met het TGB. Zo stapte ook de Antilliaanse Angelo Diaz, uit onvrede uit het getuigenbeschermingsprogramma.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Marco de Kok toch in beroep voor moord op Kelly Baalmakers

Marco de Kok (42) uit Baarle-Hertog zet het hoger beroep tegen zijn levenslange gevangenisstraf voor onder meer de moord op Kelly Balmaakers (22) in een Tilburgse hotelkamer toch door. Zijn advocaat Jan Sneep schreef dat 22 maart aan het gerechtshof in Den Bosch, nadat de Kok vorige week opnieuw over het appel was gaan twijfelen.

Tijdens een regiezitting woensdag 17 maart verklaarde Marco dat hij zijn beroep wilde intrekken. Volgens Sneep was hij overmand door emoties en kon hij de consequenties van zijn beslissing niet overzien. Na overleg met zijn advocaat kwam hij terug van zijn keuze.

Het gerechtshof bevestigde vandaag de ontvangst van de brief. Het hof komt morgen bijeen om een nieuwe datum voor een regiezitting te bepalen.

Update 1 november 2011:
Het gerechtshof in Den Bosch doet voorlopig nog geen uitspraak in het hoger beroep rond de moord op Kelly Balmaakers.

De uitspraak stond op de rol voor donderdag 3 november. Gisteren zou de zaak worden afgerond, maar toen kwam de verdachte met een nieuwe verklaring over een schietpartij in Marseille, waarvoor hij ook terechtstaat.

Het hof besloot daarop dat nieuw onderzoek nodig is. Op 25 januari gaat de inhoudelijke behandeling verder. Waarschijnlijk wordt die dag ook een nieuwe datum geprikt voor de uitspraak.

Update 4 mei 2012:
De Kok is in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook