dinsdag 23 december 2008

Werkstraf voor wietdiefstal uit politieloods

De 30-jarige agente uit Eindhoven die betrokken was bij de diefstal van zeventien kilo hennep uit een Tilburgs politiebureau, is vandaag door de Rechtbank in Breda veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

De drugs verdwenen op 12 oktober vorig jaar uit een garage van het politiebureau aan het Wilhelminapark. Daar lagen de drugs opgeslagen om vernietigd te worden. De hennep was in beslag genomen bij een growshop in Tilburg. De agente zou een vriend uit Geldrop hebben verteld waar de drugs lagen. Ook zou ze hem een sleutel van de garage hebben gegeven, die de man kopieerde.

De officier van justitie eiste vrijspraak, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn voor betrokkenheid van de agente. Ze zou slechts naïef zijn geweest en iemand in vertrouwen hebben genomen die niet te vertrouwen was. De rechtbank baseert zich onder meer op verklaringen van de vriend en ziet wel bewijs tegen de vrouw. Bovendien stuurde de man een kaart naar de agente met daarop de tekst 'Praat niet'. Bovendien was er uitgebreid GSM contact tussen de twee op de dag van de diefstal.
In haar vonnis hield de rechtbank rekening met de gevolgen die de zaak voor de agente heeft gehad. Ze is ontslagen en heeft door de diefstal veel psychische problemen ondervonden. Haar vriend uit Geldrop werd in september veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij was ook betrokken bij de ontvoering van een medewerker van een coffeeshop in Leerdam.

Een zeer vreemde zaak: Het OM eist vrijspraak en de rechter veroordeeld de vrouw. Vreemd is natuurlijk ook dat de rechtbank 'rekening houdt met de gevolgen die de zaak voor de agente had'. Dat is een vriendelijkheid die de gewone burger niet ziet gebeuren als hij voor de rechter staat

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

16 jaar cel voor schietpartij op discotheek | te weinig

Kaapverdiaan Adilson M. (28) die in december 2006 bij de Rotterdamse Maassilo zijn vriend Brian Zinhagel (27) doodschoot en een portier in het hoofd trof, is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot zestien jaar cel.

De rechtbank achtte hem dinsdag schuldig aan doodslag en poging tot doodslag.

In de vroege ochtend van 30 december ontstond voor de deur van discotheek Now & Wow ruzie. M. vuurde daarbij meerdere kogels af richting een groep portiers. Hij schoot daarbij onbedoeld zijn vriend dood en raakte een van de portiers in het hoofd.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden eveneens 16 jaar cel geëist. De officier van justitie zei toen dat de Rotterdammer "als een dolleman, en als een halve gangster, bij de ingang van een volle discotheek stond te vuren''.

M. zei uit noodweer te hebben gehandeld, omdat hij een harde knal had gehoord en zag dat een portier zijn wapen had gepakt.

De politie heeft daarvoor nooit bewijs gevonden, en ook de rechters wezen noodweer van de hand. "M. heeft erkend op een afstand van enkele meters van de ingang te hebben geschoten. Hij heeft daarmee willens en wetens het risico genomen om personen te raken, te verwonden of zelfs te doden'', aldus de rechters.

M. vluchtte na het incident naar zijn geboorteland Kaapverdië. Daar werd hij opgepakt en zat hij vast.

Omdat hij zijn straf niet op de Kaapverdische eilanden wilde uitzitten, liet hij de rechter zijn Kaapverdiaanse nationaliteit ontbinden. De archipel leverde tot voor kort geen onderdanen uit. Vervolgens kon hij worden uitgeleverd aan Nederland.

Het is niet de eerste keer dat M. word veroordeeld. In 2005 legde de rechtbank hem een straf op voor bedreiging en verboden wapenbezit.

De rechter liet de toenmalige veroordeling meewegen in zijn uitspraak van dinsdag.

Levenslang voor moord en poging tot moord ware een betere straf geweest. Als de man die in Amsterdam een politieagente neerschiet wel moord ten lastte gelegd kan worden, dan kan dat bij deze man ook.

Het ware eveneens beter geweest als wij hem zijn Nederlandse nationaliteit hadden afgenomen zodat hij wel op de Kaapverdische eilanden gevangen was gezet. Het is treurig dat klaarblijkelijk ook deze man een dubbele nationaliteit had terwijl hij er klaarblijkelijk ook één makkelijk op had kunnen geven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De Schimmige dood van Nanda Schloss

Nanda Schloss Lemmer

Het lichaam van de verdwenen Nanda Schloss-Lemmer (75) is zaterdagochtend teruggevonden op een afgelegen terrein in het Spaanse Ciudad Quesada. De Surinaamse Nederlandse, die in Spanje overwinterde, was vrijdagmiddag rond 5 uur plotseling verdwenen van een markt in Benidorm, ruim honderd kilometer verderop.

Toen haar Nederlandse reisgenote alarm sloeg, nam de politie vrijwel direct contact op met de familie in Nederland om een pasfoto van de vermiste vrouw te krijgen. De volgende ochtend, ruim zestien uur later, vond een Duitser mevrouw Schloss op een onbebouwd terrein in Ciudad Quesada, op ruim honderd kilometer afstand van Benidorm. Hoe ze werd aangetroffen is niet duidelijk. Haar tas was weg.

Ambulancepersoneel probeerde haar nog te reanimeren, maar zonder resultaat. "Helaas is door die reanimatiepogingen ook de crime scene verpest", zegt een woordvoerder van de familie, die van de Spaanse politie niet of nauwelijks informatie krijgt over het onderzoek. "Er wordt heel geheimzinnig gedaan..."

De Spaanse politie gaat uit van een ongeluk, maar allerlei omstandigheden wijzen op een misdrijf.

Uit informatie die de familie van het mortuarium loskreeg, blijkt dat mevrouw Schloss haar nek brak. "Ik vermoed niet dat het een ongeluk is. Ik kan speculeren dat ze is gevallen, maar de situatie is zo vreemd dat ik dat niet geloof," aldus een woordvoerder van de familie.

"Op dezelfde plek is vrijdagavond namelijk een andere mevrouw ontvoerd. Zij is om vijf uur 's nachts teruggevonden en naar het ziekenhuis gebracht. Toen dachten wij in Nederland dat het om onze oma ging. We kregen zelfs een bericht vanuit het ziekenhuis dat ze er slecht aan toe was, maar dat ze het wel zou halen. Maar het bleek dus te gaan om een andere vrouw. Blijkbaar is daar dus iemand aan het werk, misschien, wel een maniak. Mij houd je dan niet voor de gek dat het een ongeluk is. Mijn oma ging nooit zomaar ergens heen. Ze was altijd heel voorzichtig. Links en rechts horen we dat er getuigen zijn geweest dat mijn oma en haar reisgenote vrijdag zijn gevolgd door een rode auto," aldus de familiewoordvoerder.

Morgennacht komt het lichaam van mevrouw Schloss terug naar Nederland.

Update: 11-1-2009 Inmiddels is duidelijk dat niet haar nek, maar haar tongbeen gebroken is, hetgeen vaak duidt op wurging.

Video Hart van Nederland

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoger beroep Bijlmoord

Vandaag dient voor het gerechtshof in Den Bosch de zogenoemde bijlmoord.

Carlos H. (42), die van de rechtbank vijftien jaar cel en tbs opgelegd kreeg wegens het doodslaan van een 22 jarige student op het station Roosendaal, ging in hoger beroep. Hij is het niet eens met de celstraf en tbs met dwangverpleging die de rechtbank hem gaf. Aanvankelijk leek het erop dat H. zich neerlegde bij de straf van de rechtbank.

De man van Amerikaanse komaf heeft bekend dat hij op 8 september 2007 de student uit Bergen op Zoom in de wachtruimte van het station heeft doodgeslagen. H. is overtuigd communist en hij wilde een anti-imperialistische daad stellen. Het plan was om een commando van de kazerne in Roosendaal te doden. Toen dat niet lukte, koos hij een willekeurige jongeman uit.

Update 15.40

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 42-jarige Amerikaan Carlos H.

H. herhaalde vandaag dat hij een daad wilde stellen tegen de Amerikaanse onderdrukking van onder anderen de Latijns-Amerikaanse bevolking. Met het doden van een mannelijke burger uit een land dat lid is van de NAVO, is dat volgens hem gelukt.

De Amerikaanse verdachte ging in hoger beroep omdat hij geen tbs wil. De tbs-maatregel betekent volgens hem dat hij slechts gedeeltelijk verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daad en hij wil de volle verantwoordelijkheid op zich nemen. Deskundigen vermoeden dat de Amerikaan lijdt aan een waanstoornis.

In principe wordt aan vreemdelingen zo min mogelijk tbs oplegd. Volgens advocaat-generaal G. Robben moet voor H. een uitzondering worden gemaakt, omdat hij een gevaar vormt voor de internationale samenleving. H. is tot ongewenst vreemdeling verklaard. Het hof doet uitspraak op 6 januari.

Hoewel ik begrijp dat het OM de man met TBS van de straat wil houden, zitten er juridisch wel wat haken en ogen aan. De man is namelijk tot ongewenste vreemdeling verklaard en TBS is gericht op terugkeer in de (Nederlandse) maatschappij.

Levenslang was m.i. een beter vonnis geweest.


Update 6 december: Carlos H. is in hoger beroep tot 20 jaar en TBS veroordeeld

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook